May 30, 2011

PERSEDIAAN BERPUASA BUAT IBU MENYUSU, APA KATA ANDA??!!!

Kepada ibu-ibu yang menyusu, kini pastinya sudah mula risau untuk menghadapi bulan Ramadhan. Apalagi jika bukan risau mengenai susu merudum. Jangan risau... apa yg perlu anda kena buat adalah gerak gempur... tambahkan kekerapan pumping dan jangan ponteng memerah semasa hujung minggu!!!

Oleh itu, ini ialah sedikit panduan bagi ibu-ibu untuk menghadapi bulan puasa nanti. Malah, boleh sahaja dipraktikkan sekarang bagi ibu-ibu yang sedang mengqada' puasa, mahupun sedang bertungkus lumus membuat stok EBM buat persediaan bulan Ramadhan nanti.

Jadual pemakanan tambahan Shaklee di bulan Ramadhan/ berpuasa.

Waktu Sahur:
(1) Makan nasi atau apa jua juadah sahur.
(2) Makanlah sekurang-kurangnya 3 biji kurma.
(3) Tambahkan minuman Performance Drink dan ESP (gabungan terbaik).
(4) Makan 3 biji Alfalfa

Waktu Berbuka:

(1) Berbuka dengan juadah berbuka. Lebih afdal di dahului dengan kurma.
(2) Tambahkan minuman Performance Drink dan ESP (untuk dapatkan hasil terbaik).
(3) Makan 2 biji Alfalfa.

Sebelum tidur:

(1) Amalkan minum segelas ESP.
(2) Makan vitamin lain iaitu 1 biji Vita-Lea, B complex dan Vitamin C.

Inilah jadual paling mudah untuk diamalkan. Hanya bancuhkan 1 sudu besar ESP dan 1 sudu besar Performance ke dalam 250 ml air. Boleh buat lebih pekat mengikut citarasa si ibu.


Vitamin ini membantu badan ibu sentiasa bertenaga dan tidak kehausan sepanjang berpuasa. Terdapat pendapat yang mencadangkan pengambilan 100plus sepanjang berbuka namun minuman ini berkabornat dan boleh menggangu sistem perut di mana boleh menyebabkan si ibu dan anak menyusu mengalami keragaman perut jika diambil dalam kuantiti yang banyak.


Selain daripada pengambilan vitamin, saya sangat-sangat menggalakkan ibu menyusu untuk mengambil kurma, terutama sewaktu bersahur. Pernah saya terlewat bangun untuk sahur, dan tidak sempat mengamalkan aturan seperti yang dicadangkan untuk waktu sahur di atas. Lantas saya makan beberapa biji kurma yang mampu, dan beberapa gelas air masak. Punyalah risau akan keletihan sepanjang hari.


Walaubagaimanapun, dengan izin Allah, dan mungkin saya dok ulang di fikiran,
"aku tak letih, aku tak lapar, susu banyak, susu banyak...", Alhamdulillah, bukan setakat dapat menjalani puasa dengan tenang sambil menyusu, siap boleh alih perabot dalam rumah dan memasak dengan bertenaga sekali. Jelas sekali, selain perlukan makanan yang memberikan tenaga, mind-setting juga penting.
 
sebenarnya pada waktu puasa ini, hasil pengeluaran susu tidak banyak berubah. Jika kebiasaannya anda akan dapat 15oz sehari, contohnya, Insya Allah, jika anda berpuasa, anda akan dapat 15oz EBM juga.

Namun, perbezaan yang ketara ialah, anda akan menjadi lebih letih dan dehidrasi kerana proses berpuasa + pengeluaran susu tersebut. Apabila terlalu letih dan tidak bertenaga, ini yang menjejaskan mood anda, seterusnya memberi impak pada penghasilan susu. Sebab itulah perlunya anda mengambil makanan yang boleh mengekalkan kesegaran anda sepanjang hari seperti kurma, oats, dan supplements - terutama ESP dan Performance Drink.
 
credit:-  Momma Mia
 

 Kombinasi terbaik!!
Inginkan resepi terbaik utk membancuh keduanya... pls email me!! 
 
BERMINAT?? Nak order boleh email nr_yu86@yahoo.com or sms ke 019-3789778

Anda juga boleh terus ke cawangan Shaklee berdekatan anda dan menggunakan ID: 846826 untuk pembelian pada harga ahli... do let me know via sms or email untuk penghantaran special gift (pembelian melebihi RM200). Set2 trial pack tidak dijual dicawangan hanya melalui online sahaja... 
 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...