March 16, 2017

AMALAN SEMASA HAMIL DAN TIPS ELAK KAN KOYAK SERTA ELAK KAN JAUNDIS

assalammualaikum dan salam sejahtera..

Kelahiran ke empat nie, baby besar kalau nak di banding kan dengan kelahiran pertama hingga ketiga..
The Saidatulnissa Sister's
kelahiran pertama - baby 3.2 kg
kelahiran kedua - baby 3.45 kg
kelahiran ketiga - baby 3.55 kg
kelahiran keempat - baby 3.9kg


hihhihii gelaran "budak gemok"

ramai yang tanya petua, apa yang Mama Ayu amalkan, sebab tanpa koyak kan dan baby boleh bersalin normal.

Mama Ayu share kan, serba sedikit yang Mama Ayu amalkan.. Sebenarnya takde petua sangat.
Sebelum tue Mama Ayu nak ingatkan, Mama Ayu nie bukan nya pandai sangat banyak kekurangan nya. So kalau ada yang lebih arif boleh sharw dan tinggalkan comment di blog "EFB" yerk.. 

Seperti sedia maklum, Mama Ayu nie masa awal kehamilan macam biasa tak de apa2 petua. Tapi masa masuk 16 weeks, pergi check up doktor scan ada nampak lagi satu kantung. Tapi kantung tue kosong, Mama Ayu ingat hamil kembar kot 

Tapi, malang nya lepas rujuk doktor pakar, doktor kata Mama Ayu ada cyst kat uri. Oh tidak rasa bermacam2 perasaan timbul. Tapi doktor nasihat kan Mama Ayu jangan panik sebab cyst tue kecil.
Walaupun doktor nasihat kan jangan risau. Mama Ayu mana boleh duduk diam, sesiapa yang rapat dengan Mama Ayu tahu bertapa kelam kabut dan runsing nya Mama Ayu nie.. 
 
Bila balik rumah lepas check up, Mama Ayu google pengalaman orang yang pernah alami nasib yang sama ngan Mama Ayu.

Setiap orang masalah mereka tak sama, ada alamj cyst yang besar dan ada yang kecil. 

Jadi apa tindakan Mama Ayu bila hadapi situasi begini.

Pertama:-
Walaupun Mama Ayu berada pada tahp kerisauan yang melampau. Mama Ayu cuba bawa bertenang jugak dan terapkan fikiran yang positive. Pasti setiap perkara yang berlaku ada hikmah nya.

Kedua:-
Bila kita tahu yang kita ada masalah.. cuba gali ilmu dan banyak membaca.

Ketiga:-
amal kan pemakanan yang membantu mencegah atau membantu untuk permasalahan tersebut.

Ok jom tengok apa yang Mama Ayu amalankan sepanjang kehamilan.

1. Set Hamil Shaklee
Mama Ayu, amalkan set kehamilan nie dari hamil kedua tau. Sebab masa nie, baru ada rezeki bertemu jodoh ngan Shaklee. 

Bila kita dah beli supplement ini, sila lah makan dan jangan culas yerk jika nak rasai keberkesanan nya.

*vitalea
-kaya dengan iron (zat besi) dimana jika ibu ada masalah pitam atau mudah pening ataupun masalah anemia.
- Anemia ini merbahaya kepada anak dan ibu kektika bersalin kelak.
- pengambilan mulivitamin amat penting semasa mengandung.
- Vitalea adalah produk wajib ketika hamil.

*b complex
-ianya unik kerana ia telah lengkap dengan asid folik dan juga 8 kumpulan B.
- ibu kena tahu yang Asid folik sangat penting untuk pembinaan tulang dan bagi mengelakkan kecacatan pada janin, mengurangkan risiko kecacatan saraf pada bayi khususnya 'spina bifida'.
-ibu hamil memerlukan sekurang-kurangnnya 200@400 mcg (1@2biji)  asid folik sehari.

*vitamin C
-membantu dalam proses pembinaan kolagen, menguatkan sel-sel tisu dalam badan.
-meningkatkan sistem pertahanan dan membantu dalam penghadaman bagi ibu-ibu mengandung.
-juga meningkatkan kadar serapan zat besi untuk pembentukan hemoglobin yang membawa oksigen dalam darah.



*ostermatrix
- membantu bayi untuk mendapat tulang dan gigi yang sihat tanpa menganggu kalsium untuk keperluan tubuh si ibu.
- ia juga membaiki rangsangan urat saraf, mengelakkan kekejangan otot bagi ibu-ibu mengandung.
-kalsium juga penting untuk menstabilkan denyutan jantung dan tekanan darah tinggi.

*omega guard
-nie lah produk yang Mama Ayu amal kan bila tahu ada cyst di placenta. Bila scan balik masa 20 weeks , syukur alhamdulillah cyst Mama Ayu mengecut dan hilang.
-minyak ikan tulen sangat penting dalam membantu pembentukan otak bayi dari peringkat awal pembentukan.
- mengandungi DHA dan EPA yang sangat penting untuk pembentukan otak dan mata bayi.
- manakala untuk ibu pula, ia membantu mengawal paras kolesterol dalam badan.

*ESP
memberi tenaga ibu mengandung, di mana bagi mereka yang mengalami morning sickness yang agak teruk.
-ia juga memelihara dan mengelakkan janin menjadi cacat serta untuk pembentukan kuku, rambut dan kulit.
-membantu ,membekalkan asid amino yang bertindak membentuk otot dan organ bayi.
-keperluan protein ini semakin penting ketika memasuki trimester ke 3 bagi membantu pertumbuhan plasenta dan penghasilan susu.

Anda yang berminat nak dapatkan Shaklee ini, boleh dapatkan dari Mama Ayu 
email;- nhmi2011@gmail.com 
Whatsapp:- 019-378-9778

2. Kurma
Stock kurma kat rumah Mama Ayu memang tak pernah putus. Kalau setiap hari Jumaat baba selalu belikan kurma buat stock kat rumah. Tapi sejak Mama Ayu tahu ada bekalan makanan sunnah nie kat Mahnaz Food, Mama Ayu beli borong jerk kat sini. Memang setiap kelahiran Mama Ayu akan amalkan kurma nie. Sehari Mama Ayu akan makan dalam 5 biji.

Kurma nie banyak khasiat. Kemungkinan atau kebetulan salah satu petua untuk memudahkan proses bersalin. Tapi semua nya dengan izin oleh Allah S.W.T
Sebab sejak kelahiran pertama sampai ke emlat rezeki Mama Ayu ,dah buka jalan 4cm ke 5cm, Mama Ayu tak sedar dan tak rasa sakit.

Bila rasa sakit jerk terus baby dah terkeluar. Syukur Alhamdulillah Allah S.W.T permudahkan semua urusan bersalin ke semua anak2 Mama Ayu.

3. Delima (Elakkan Jaundis)
Entah kenapa, kali ke empat hamil nie memang suka giler apa2 yang ber asaskan delima. Tak kira lah.. buah delima ke, pati delima gulsan ke dan jus delima.

bersalin hari  Jumaat 3/3/17, kalau ikut Mama Ayu dah  boleh keluar hari sabtu 4/3/17. Tapi di sebabkan baby #ummumaryam tertelan air ketuban bernajis tue so baby keluar selasa 7/3/17.. sekali  jerk check jaundis di klinik kesihatan pada rabu 8/3/17 syukur alhamdulillah .. jaundis #ummumaryam ok. doktor kata bacaan bawah 150 ok.
Setiap kali pergi #Mahnazfood kat Shah Alam tue mesti borong jus delima dan beli pati gulsan tue.

berkotak Mama Ayu beli kalau pergi Mahnaz Food kat Shah Alam tue
Amalan makan pati delima gulsan nie pun membantu masalah cyst dan membantu untuk baby terhindar dari jaundis.
#ummumaryam semalam jerk berlapikkan cahaaya biru

Walaupun baby ummu maryam nie berdarah O positive. Alhamdulillah bacaan jaundis die masih di tahap terkawal. Biasa nya yang jenis berdarah O nie jaundis tinggi. Bacaan jaundis normal ikut kata doktor bawah 150 .

Sedia maklum setiap baby yang lahir mereka akan alami jaundis, cuma samada tinggi atau rendah jerkbaby.

Lagi satu tip elakkan jaundis, amal kan jugak minum air sengkuang cina ketika akhir2 kehamilan.

Tapi selepas kelahiran sila susukan bayi anda dengan kerap tau.

Jadi ibu hamil sila borong delima tau, amalkan dari awal kehamilan.

4. Susu
Kali nie Mama Ayu setiap bulan mesti borong susu fullcream #dutchlady. Tekak kali nie lebih terima susu ini sahaja, berbanding susu2 untuk ibu hamil.

Hari2 mesti Mama Ayu buat resipi nie..



ikut mood tekak, susu segar perisa jagung +  ESP + kurma


ESP + 5 biji kurma + susu dutchlady fullcream + ais
campur kan semua, blend bersama ais.. sedap dan nikmat nya.. tapi dalam pantang Mama Ayu buat dan amalkan jugak resipi nie cuma takdelah letak ais 

5. Air Kelapa Muda.
Bertapa sedap nya air kelapa nie. Mama Ayu start amal kan ketika  kandungan masuk 37 minggu. Dalam seminggu boleh kata kan dekat 5 biji lah Mama Ayu minum sampai lah tiba nak bersalin kikikikiki  .. lagi2 klu minum coconut shake klebang kikikikiki.. nafsu kemain lagi Mama Ayu nie 

air kelapa muda + pati delima guslan
6. Elakkan koyak kan
pasal tak koyakkan ketika meneran tue. Mama Ayu xde petua khusus. Cuma Mama Ayu buat apa yang dalam gambar nie.



  

Dan bila masa kiter tengah tahap memuncak sakit tue  Mama Ayu amalkan teknik pernafasan yang betul.

Rasa ini jerk yang Mama Ayu amalkan sepanjang kehamilan. Mama Ayu tak de amalan rahsia.
Harap sebar sedikit dapat membantu kalian. Mama Ayu bukan pakar, ini cuma berdasarkan pengalaman Mama Ayu jerk.

Tapi apa yang paling penting, kite sebagai ibu nie, doa banyak2 fikir yang positive2 sahaja.

Rasa dah panjang lebar entry nie.

Terima kasih banyak tau sebab kalian sudi singgah dan membaca  di "Eijam's Family Blog"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...