September 04, 2009

ADAKAH AKU YG BERSALAH?


Entry nie xde kena mengena langsung ngan sesape, klu sape makan cili terasa lah pedas yerk… kuang..kuang.. kuang… mama nak sangat post entry nie, nak minta pendapat tau ukan pendapatan blogger yg meletop2 kat dunia berblogging nie.. adakah mama yang bersalah dalam hal ini..
Untuk pengetahuan semua, mama nie hanya lah orang biasa yang xpernah lepas dari melakukan kesalahan dan bukan yerk seorang yang boleh dikatakan 100% perfect lah.. rutin harian mama senang jerk pagi berkerja 8 jam dok kat office petang lah 3 kali seminggu ade additional class, maklum ler budak baru nak berlajar…
Masa mama memula kahwin, mama duduk sekali ngan mak mertua, lepas tue mak mertua nak balik umah die sendiri kat banting.. umah yg mama duduk sekarang nie sebenar baba belikan utk my MIL tp die xnak lah pulark.. so terpaksa ler duduk kat klang nie.. baru kahwin dalam dua bulan mama disahkan mengadung.. hati nie suka xterkata lah.. sepanjang masa proses mengadungkan umairah baba lah org yg banyak sangat membantu mama dari segala segi xkira ler keja ape2 pun semua baba yang buat..
Baba banyak membantu mama dalam urusan kemas mengemas umah sapu,mop,basuh baju ,jemur baju dan lain2 lagi.. klu mama xlarat masak mesti makan kat luar tp kekadang tue baba buatkan mama sandwich, masak nasi goreng, buatkan air dan bla..bla..bla(kang korang termuntah lark biler mama ckp semua kang..huhu)..



Spai ler saat nak melahirkan umairah, baba xde mase mama bersalinkan umairah coz baba gie keja sbb mama kata xsakit tp bersalin gak mama hari tue.. masa dlm pantang mama duduk kat umah nenek baba kat kampong tiap2 mggu baba mesti balik tgk mama ngan anak.. bayangkan lah masa mama xde kat umah pun baba yg dok gosok baju keja makan pun ikut dan jerk.. kawan2 baba jerk yang rajin lepak dating umah tue tgk bolalah, lepak 2 borak2 biasalah org lelaki kan..
Abis pantang jerk.. mama diuji dgn baba demam denggi kena admit kat hospital so mama xboleh keja lagi, huhu boss dah bising kat office tue coz abis maternity leave sambung lagi ngan emergency leave coz baba admit kat hospital so sape nak jaga kan klu ukan mama kan..
Alhamdulillah bab xlama kena tahan, so rutin harian bermula seperti biasa.. pagi antar anak kat umah babysitter.. bayangkan ler mama antar anak jauh dari umah mama coz ade banyak sebab.. pertama babysitter tue kawan mama yerk mak masa dok asrama dulu, kedua kawasan umah mama xde org melayu yg nak jaga baby nie, ketiga babysitter tue sgt lah baik dan berkira.. mama bersyukur sangat dapat dipertemukan dgn die..
Bile mlm kat umah anak tido tgh malam menangis baba yang bangun mama jarang bangun, ntahlah kenapa pun mama xtau.. tp selama umairah still bawah 1 tahun boleh dikira ngan jari jerk berapa kali mama bangun malam buatkan umairah susu… lepas tue keja umah jgn ckp lah..basuh kain,jemur kain,sapu,mop tue memang baba yang buat keja mama senang jerk lipat kain,masak dan kekadang tue jaga umairah.. sebab tue umairah lepas rapat ngan baba die berbanding mama.. Cuma kekadang tue biler gie kenduri atau umah sanak saudara, dorang asyik peril mama cam nie…

Makcik2 : untung ayu dapat suami cam eijam tue!
Mama: Alhamdulillah jodoh saya..
Makcik2 : hmm ayu tue queen control..
Mama: sukati makcik2 lah nak ckp ape yang pasti hanya saya dan suami saya jerk yg tau cam mana nak uruskan umah tangga kami..
Makcik2 : terdiam xterkata..

Okieslah blogger dah panjang lebar mama membebel nie mesti korang dah boring giler.. Cuma timbul persoalan di benak pemikiran mama nie, adakah aku yg bersalah dalam hal nie.? Baba selalu ckp ngan mama kiter kena ikhlas dlm ape jua perkara SALAH KE BILER SUAMI LEBIH CEKAP DARI ISTERI ?

Psst: penat siot menaip panjang lebar nie, cam xcaya jerk..huhuh

24 comments:

  1. awak tak bersalah..jangan sedih ek, bio le org nak kate pe, kes awak ni same cam kes aunty ieda, suami dia rajin cam hubby awak..

    ReplyDelete
  2. Nope..you are not wrong n never will be, insyaALLAH..Ni namanye R.E.Z.E.K.I..huhuhu..best..best..=p

    ReplyDelete
  3. ala ayu...hb akk pun sama..
    jenis ringan tulang...

    suka tolong akk kt dapur..
    kadang membasuh...tolong sidai kain..

    paling akk suka time lipat kain...
    dia pun tolong lipat sesama...
    walaupun akk nie suri rumah tau..
    haha.....

    ala...
    org2 tu sebenarnya jelessszzzz..

    xsalah kalau suami lebih cekap
    dr kita tau....
    buatnye kita dalam pantang ke sakit ke...
    xlah kekok...tul x??

    ReplyDelete
  4. Tak salah la Mama Umairah yg cumil ni..

    Rezeki masing2.. syukur alhamdulillah... tak semua org dpt somi mcm mama umairah. sob.sob.sob

    Org yg dok kate2 tu diorang dengki tu. hahahaha...

    ReplyDelete
  5. Salam..akak...Saya paham kedudukan akak..sebenarnye laki saya pun macam tu..dia ni lembut dari segi melayan dan rajin tulang dari segi rmh tangga..sekarang ni saya xde anak lagi..tp klu mood saya xbaik,laki sya banyak bersabar..dia banyak berkorban..saya paham keadaan akak klu akak ckp suami akak buat itu.ini..walaupun saya belum ada anak,laki saya tetap buat kn kje rmh..kadang2 memasak..ade gak mulut2 family kate laki saya ni 'Mat Jiwang'la..'Mat Kental' la..pstu paling xtahan kate laki saya lembap..sape tahan kn?

    tapi laki saya selalu cakap..

    "Biar org nk ckp ape..yg penting kita kne jaga rmh tangga kita..mulut2 mcm tu la yg boleh mengakibatkan keruntuhan rmh tangga"

    Setiap hari rutin saya pun sama je..pukul 9am-6pm g keje..blik memng penat..laki sye lak kje kul 8am-5pm..Klu dia smpai awal,dia akan siap kms rmh..blik je sye dh boleh masak..

    Sebenar nye same je kite ni kak..Sbtu Ahad lak saye ade kelas..So boleh kte kn semua kje laki saya tolong buat kn..mne nak smpat buat semua sekali..ikut masa la.

    Ada kalanya kite ni g mne2 ngan laki kite..klu kt kg pun selalu laki saya duk g mne2 nk pegang tangan,at least dlm rmh gak..entah la..ade je yg sakit mte melihat nye..

    1 je yang saya pesan kak..kata2 dari laki saya..

    "Untuk puas kan hati semua org memng susah..So bersyukur la dgn ape yang kite ade.."

    Sekarang ni saya bersyukur sgt dijodohkan dgn laki sya yg boleh bertolak ansur..akak pun msti mcm tu gak kan..:)

    ReplyDelete
  6. hurmmm eli x nampak pun mama yg salah..fyi, hubby eli pun sama mcm baba..byk tlg eli...dan dia sgt la x berkira sbb eli x pandai masak..telinga eli pun dh lali dgr MIL & FIL perli psl masak memasak ni..lantak la..eli hidup ngan anak dia.bukan ngan dia.tul x?dah anak dia ok je dgn cara kita..kalu x ok,confirm la hubby dh sound..
    so kesimpulan kt sini, buat pekak telinga je..as long hubby kita restu ngan apa yg kita buat

    ReplyDelete
  7. bg saya tak salah kalau suami lebih cekap dari kite.

    sbb tu kite ditakdirkan utk dipasangkan.

    mmg slalu je org ngata mcm tu bila dpt suami baik ni.. yg penting bila dah suami baik, kite jgn amik kesempatan atas kebaikan dia. sy pun slalu ingatkan diri sy sendri benda tu.

    ReplyDelete
  8. bg saya tak salah kalau suami lebih cekap dari kite.

    sbb tu kite ditakdirkan utk dipasangkan.

    mmg slalu je org ngata mcm tu bila dpt suami baik ni.. yg penting bila dah suami baik, kite jgn amik kesempatan atas kebaikan dia. sy pun slalu ingatkan diri sy sendri benda tu.

    ReplyDelete
  9. ayu..yang bg komen tu makcik2 typical pemikiran org dulu2..suami kene goyang balik keje goyang kaki..isteri kene buat semua bende..sbb dorang dulu2 mane keje kan..so blhla buat seme tu..

    skrg maneade..same2 keje..same2 penat..so same2 buat la kan..give n take la..ye dak..

    tahniah bersuamikan suami yang sungguh memahami ittew.. :D

    ReplyDelete
  10. ieda...
    tujuan n3 nie ukan nak puji laki, tp mulut2 org tue yg dok ckp kiter nie queen control..huh anyway tq atas lovely comment yerk... dah xsedih dah.. happy laki..huhu

    marielaz..
    love u sis, yes rezki.. tq...

    c-idah...
    huhu laki akak lagi best.. siap lipat kain lagi.. huhu xpe setiap org ade kelebihan dan kekurangan kan.. ya betul..betul.. mereka tue jelous semua..

    ema...
    huhuh mmg dorang dengki coz suami dorang xde cam tue..huuhuh amboi siap puji cumil nie kembang dah nie..

    naurah...
    thanks dik dgn lovely comment tue.. dah kuat dah semangat akak nie.. yerk ler betul ape yg suami dik tue ckp nak puaskan hati semua org mmg xboleh.. dan akak pun bersetuju kita buat PEKAKKAN telinga nie... lama2 nanti diam ler klu penat..

    eliza...
    ye betul kiter idup ngan anak die, dah anak die yg sukakat kiterkan.. so anak die kena ler terima kiter dgn seada ya.. ya restu tue penting...

    DYLA...
    yes yg penting jgn amik kesempatan diatas kebaikan die betul x?..

    mama idzareef..
    yup give n take lah.. sama2 cari duit so sama2 penat lerkan...tq luv ur comment

    ReplyDelete
  11. salah! tapi salah bile suami buat keje lebeh, isteri yang di persalahkan tapi bile isteri buat keje lebeh, xde pun orang nak kate suami ape2. Dah mmg lumrah perempuan kut, kalau keje umah ni isteri yg kene buat, walhal tu keje bersama. Makcik2 ni memanglah, boleh dicalonkan untuk anugerah isteri mithali agaknye..

    ReplyDelete
  12. Bukan salah u..klu suami u lbh cekap dari u..bukankah dalam islam pun digalakkan supaya suami dan isteri saling bantu membantu..sebenarnya u beruntung dpt suami mcm tu..ringan tulang..klu dpt suami mls lagi mkn hati taww..
    So, just ignore je apa yg org ckp..yang penting kita bahagia dgn cara hidup kita n x kacau org lain..

    ReplyDelete
  13. salam mama umairah.........

    ntahlah nak cakap...kadang2 orang ni nampak luaran jer.....dalaman diorg x tahu.....tapi berani jer cakap kita ni queen control lah, itu lah, ini lah.....rumah tangga kita suka hati kitalah macam mana nak manage kan...yang penting hubby kita ikhlas buat keje dan bukan dipaksa2 oleh kita......


    lagipun biasalah anak pompuan rapat ngan ayah masing2...macam anak saya damia aleesya tu...memang dia rapat sangat dengan ayah dia sampaikan kalau nak tido kena ayah dia tepukkan,....kalau org lain tepuk mulalah merengek (tapi pandai lak kalau ayah dia gi keje, kena ibu dia tepuk)....

    abaikan lah org2 yg cakap mcm tu....saya pun pernah kena gak....tapi saya buat x kisah pun....bukannya kita nak paksa2 hubby kita kan.....lagipun bila dah hidup bersama ni semuanya kena sama2 buat lah..then kalau hubby lagi cekap itu aderla anugerah drp tuhan.....so appreciate it.....

    ReplyDelete
  14. yes betul.. miszmama makcik2 nie boleh tergolong dlm isteri mithali..huhuhuhu lantak dorang ler

    ReplyDelete
  15. yes betul.. miszmama makcik2 nie boleh tergolong dlm isteri mithali..huhuhuhu lantak dorang ler

    ReplyDelete
  16. tak de yg salahnyer...kite suami isteri sape lg nk bermanja manja or susah senang bersamakan..

    My hubby pun syukur Alhamdulillah..banyak tkg i jaga Rania specially mlm2...itu lah dinamakan rezeki..Syukur kpd ALLAH..

    ReplyDelete
  17. takde salahnya pun.. rezeki awak la tu dapat suami cam tu.. lagipun kita sama2 kerja, hubbyi awak fhm awak tu letih ke per, so, dia pun tolong dengan ikhlas hati kan.. nabi pun tolong isteri2 dia, cakap2 makcik tu, cakap2 orang yang dengki tu.. hidup kita ni kalau kita terlalu ambik kisah org lain sgt, kita y sush, lantakla, mslh umahtangga kita, kita y tanggung sendiri, kita makan, tak makan, susah senang, ada orang y suka sebok tu nak tlong ker... so pendek kata pedulikan ek.. .. awak cuma pkr awak bertuah dpt hubby cam tu dan umairah y cute giler tu.. ok.. tahniah..

    ReplyDelete
  18. ur husband is really a nice guy.. he's someone who does anything with sincere.. it's okay if he does all the work but, don't ever forget.. as a wife, we hav the responsibility to take care of our husband.just don't get carried away.. take care of him as he's a great person.. u're so lucky to have him dear..

    ReplyDelete
  19. haizales..
    tq yup rezki kan..syukur sgt...

    rieda...
    a'ah betulkiter makan ke xmakan ke ukan yerk die kasi kiter duit,dan bukan yerk die nak tolong kiter lan.. mmg buat xtau pun...

    anonymous...
    welcome to my blog..tq 4 ur lovely comment, yes is true we have to take care our responsibility too. anyway nice to meet u ...

    vee....
    betulkan yg penting kiter bahagia...

    ibu damia....
    a'ah org nampak luaran jerk.. tp mmg dah sedia maklomkan anak perempuan mmg rapat dgn baba..klu xde baba baru ler die dok memcari mama die..

    ReplyDelete
  20. ala pattnya kita bersyukur sbb suami kita cekap at least dpt meringankan beban kita..lantak la org nk kata queen control ke ape..dia jeles tu sbnrnya..ekek:D

    ReplyDelete
  21. eijam... relax je. makcik2 tu xmemiliki apa yg kita miliki... zaman dia lain. lelaki mmg kebanyakkan dok goyang kaki je! semua kena siapkan, nk makan siap hidang semuanya (kalau bleh nak bersuap koottt..) tp suami diorang keje kuat kot.. so,kt umah rehat la.kita ni serupa la gak... suami saya jns ringan tulang jgk.. benda wajib yg mmg dia akan buat, basuh baju (mesin la keje lbh ), sidai..angkat... lipat(lipat kemas dari saya!).. kdg2 je saya msk campur..jiran saya sllu tegur.. "rajinnya cikgu din... bla..bla..". buat x reti je la...dgn hrpn dia phm la.. kami sama2 keje, dia suri rumah... tp bab msk, saya la(kenyangkan perut suami!) malam2 dia yg bgn utk buat susu (sjk dari 1st baby). kami 2 org kan cikgu.. sll gak suami tlg iron baju... (pjg plak citer aku!) mmg rezki kita dpt suami rajin sbb mereka dah terdidik dari kecil cmtu... conclusion nye... buat z reti je!hanya kita yg tahu...

    ReplyDelete
  22. suziey..
    yerk bersyukur dgn ape yg kiter ade...

    pija5120..
    xpe... saya suka klu rg comment kat blog saya nie.. a'ah buat xreti jerk..pandai suami akaklipat ngan iron baju..yerk saya setuju mesin yg keja lebih huhu

    ReplyDelete
  23. jwpnnya : TIDAK...bukan salah dikau si isteri.. sudah ketentuan Ilahi..memang untung ee..kita pun si suami ala2 gitu jugak..Alhamdulillah ringan beban kan..abaikan jek kata2 orang, yg penting2 kita suami isteri sama2 memahami, bantu-membantu..aman rumahtangga.. Aminn..

    ReplyDelete
  24. mamalieyana..
    betul ckp awak tue.. janji umahtangga aman kan..

    ReplyDelete

SILA LER COMMENT YERK DEAR BLOGGER'S... I LOVE YOU

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...