May 15, 2009

TAWAKAL & PENGAJARAN

Macammana yerk mama nak mulakan… tapi yg pasti bende nie memberi kesan kepada keluarga kami… huhhuhu masih igt lagi x entry nie (BALIK KAMPUNG)… memang ler balik kampung nie best.. tapi kekadang tue ape yang kita rancang xseperti yg diharapkan.. bende yang tidak dijangka berlaku dengan sekelip mata sahaja…

Dalam islam pun ade menegaskan yg kita sebagai manusia kena percaya kepada bende-bende ghaib nie.. pada mula yerk mama amik nie sebagai alah x alah jerk.. tapi bile dah terkena kat batang idung sendiri baru lah percaya..

Cerita yerk begini, u all igt x yg entry mama pasal balik kampung tue sape baca entry mama mesti die tau.. seperti biasa ari jumaat last week lepas balik keja mama ngan baba akan amik umairah nie kat umah babysitter...

Babysitter: umairah nie badan die dah hangat2 nak demam ! cuba ko double check anak ko tue….

Mama: Yerk ke cik, xpeler nanti on da way nak balik kampung berhenti jap kat pecan meru pegi klinik… nak pegi klinik kat kelana jaya tue jauh kang spai kampung mlm sgt kang nenek bising… xpelah cik , saya balik dulu yerk.. time kasih jaga nak saya..

Babysitter: hah bawa keta tue nanti elok2 yerk…

Sampai jerk pekan meru, baba berhenti kat klinik fitrah( klu x silapler).. then doctor kata umairah dah demam nie, nasib baik baba berhenti klu x mesti umairah nie buat perangai.. biasalah budak klu demam kan merengek jerk.. Lepas segala urusan semua selesai kat klinik… kitaorg nie teruskan perjalanan nak balik kampung.. masa tue dah maghrib dah so baba berhenti kat masjid tepi jalan area nak tuju ke ijok tue.. masjid tue xde langsung jemaah yg dirikan solat.. Cuma ade keta yg lalu lintas sahaja singgah tunaikan tanggujawab memasing… macam biasa selalu yerk baba akan solat dulu, sementara tue mama jaga si umairah nie…

Bila dah tiba time mama solat… masa amik wuduk tue xde ape2 pun yg mama rasa, Cuma masa nak solat tue mama rasa lain macam sikit kat surau tue… yerkler dah ler besar tapi xde org punyg berjemaah padahal kawasan tue kawasan kampung, so mestiler ade penduduk kat area situe… abis solat jerk mama cepat2 siap terus ke kereta … baba Tanya mama nape tergesa2 mama Cuma kata xde apa2 ler… mama suruh baba bawa keta cepat2…

Alhadulillah kami sekeluarga spai umah nenek dlm kul 9.30 xjauh pun kampung kami… felda sungai tengi jerk, tangjung malim jerk… mlm tue lepas kasi umairah ubat ngan susu mama nie nak tidokan ler umairah.. tapi die menangis xhenti2.. setiap setengah jam mesti menangis lepas tue semua xnak susu xnak,air masak xnak… yg kesian yerk baba xleh tido dah ler penat.. umairah xnak ngan mama langsung… bayangkan ler umairah menangis dari kul 10 mlm hingga awal pagi.. pagi die tido kejap lepas tue bangun balik menangis2..

Nenek suruh mama & baba bawa jumpe kawan nenek kat felda lagi satu kat felda seharto.. kitaorg pun ape lagi siap2 bawa umairah pergi sana.. yerkler kesian umairah xminum xmakan breakfast semua die xnak.. lepas tue menjerit2 korang banyakkan ler macam mana.. kawan nenek tue ckp umairah nie kena ketegur (klu x silap the word ler) so nenek tue ckp kena kat masjid yg kitaorg berhenti semlm… so die dok picit2 umairah.. baca ape2 yg patut then die suruh datang petang yerk pulark… lepas balik dari umah nenek tue tengah ari tue umairah ok lagi Cuma die xnak mkn dan minum susu… air masak jerk yg die minum… huhuhu sedih mama tgk anak mama nie…dah kurus dah…menangis mama dibuat yerk..petang tue pergi sana balik… alhamdulillah skit mlm tue umairah lena tido sikit Cuma bangun 3 kali jerk menangis2 berbanding semlm yerk..

Esok yerk ahad, lepas nenek buat kek utk kitaorg bawa balik klang… baba ajak balik terus umah mak mertua mama kat banting.. nak berubatkan umairah.. dlm keta jgn ckp lah.. umairah mengamuk2 xnak kat mama.. die nak dudk kat pangku baba die jerk… kesian mama tgk baba dah penat ngan ngatuk giler jaga umairah … spai umah mak jerk…mama ngan baba bawa umairah pergi berubat ada satu pak cik nie tau pasal bende2 nie.. die kata bende tue berkenan kat umairah dan nie jenis yang degil skit.. berapa kali pak cik tue ulang alik umak mak mer tua mama nak berubatkan umairah..

Lepas semua yerk selesai, esokkan isnin… mlm tue jugak mama ngan baba bersiap2 balik ke klang.. on the way nak balik tue umairah jadi balik jerit2 nie.. die mmg dah duduk atas pangku baba die dah.. lepas tue asyik tendang mama jerk.. menangis lagi mama dibuat yerk.. tertiba umairah matikan enjin keta masa baba tgh bawa keta tue…nasib baik xde berlaku xcdent coz keta belakang sempat break….dah tue pulark keta berhenti betul2 depan kawasan perkuburan … mama ngan baba tau tapi Cuma xtegur jerk.. last2 kitaorg patah balik umah mak mertua mama.. malam tue kesian umairah menjerit2 lagi lepas tue asyik cakap taknak..taknak..jerk.. dah ler xde tenaga coz xmkn,xminum susu.. tido pun duduk jerk.. klu tido terlentang die jadi balik perangai jerit2 tue...

Isnin yerk tgh hari sebelum balik klang mama bawa lagi sekali umairah jumpe pak cik tue.. pak cik tue pesan dah xde ape dah.. sabtu nie balik bawa bunga kemboja nak mandikan umairah... mama terpaksa balik jugak ari isnin coz petang tue mama ade class.. alhamdulillah sekarang nie umairah dah pulih seperti sediakala.. dah lalu mkn,minum susu dan active seperti biasa...

Moral dari pengalaman mama nie... jgnler singgah atau pergi ketempat yg kiter rasa lain macam atau tempat yang sunyi.. bende tue mmg suke dgn budak2 kecil nie...doakan kami sekeluarga berada dalam keadaan sejahtera selalu yerk...amin..




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...