March 29, 2012

TIPS HEBAT: PART 1 - EXCLUSIVE BREASTFEED MOMS (PERSEDIAN BAYI)

Pening, pening dan pening, mesti ibu-ibu baru yg hendak berkerja semula risau akan persedian bayi ketika nanti si ibu mula bekerja dan macamana bayi anda nantikan di rumah pengasuh.. Jom ayu share kan beberapa tips yg hebat ayu rasa dan  ayu amalkan before naik keja masa selepas berpantang dulu.

IBU-IBU perlu biasakan bayi mengambil susu perahan dan juga penjga yg menjaga bayi sementara ibu2 berkerja.

TIPS -TIPS PART 1:- PERSEDIAAN UTK BAYI.

1,SUSU PERAHAN - cari puting yg yg sesuai yg seakan2 puting ibu. contoh yerk cam puting doctor baby nie.. ayu just amalkan puting ini sehingga anak ayu betul2 serasi then bila dah 4 bulan baru ayu tukarkan ke puting Avent.

credit image by google

 2, CONTOH JADUAL 
Day 1 to Day 3  Sehari sekali utk bayi minum guna puting
Day 4 to Day 6 Sehari dua kali utk bayi minum guna puting                                  
Day 7 to Day 9 Sehari tiga kali utk bayi minum guna puting

Biasa nya , utk permulaan bayi org lain yg kasi latihan kepada bayi utk minum susu perahan ibu. Ini disebabkan bayi kita biasa dengan bau ibunya dan akan 100% gerenti reject jika si ibu yg berikan  susu perahan.

Secara teratur, ibu2 boleh tingkatkan pengantian sesi penyusuan sehingga 3 ke 4 kali sehari. Bila pulang bekerja, susukan bayi ibu sejurus sahaja spai di rumah.

3, ORANG YG JAGA BAYI IBU2
  • Latih penjaga semua cara menyusu kan bayi dengan susu perahan, jika bayi refuse puting boleh jugak guna kaedah cawan atau sudu. Cara ini sebenar lagi bagus kerana tidak adalah masalh keliru puting di kemudian hari.
  • Beri masa utk pengasuh betul2 faham akan perkara seperti berikut CARA MENYIMPAN SUSU PERAHAN, CARA SEDIAKAN SUSU UTK BAYI, JGN BENARKAN PENGASUH BERI AIR SUAM KETIKA 6 BULAN KE BAWAH. 
4, KEPERLUAN DAN KEMUDAHAN
  • Tinggalkan bayi anda berdekatan dengan tempat berkerja.Ini kerana jikalau ade berlaku sebarang kejadian ibu boleh pulang menyusukan bayi atau penjaga datang kepada ibu membawa bayi tersebut utk disusukan..
  • Jika tempat keja anda ada pusat jagaan lagi hebat.diharap penulisan ini dapat membantu ibu2 yg diluar sana.. HIDUP SUSU IBU hehehhehehehhe..

OH YA JGN LUPA LIKE PAGE AYU DI FACEBOOK OK!!!!!

Untuk maklumat lanjut sila berhubung dengan saya melalui
Email Yahoo : nr_yu86@yahoo.com
Gmail : nhmi2011@gmail.com
Call/Whatsapp : 019-3789778
No comments:

Post a Comment

SILA LER COMMENT YERK DEAR BLOGGER'S... I LOVE YOU

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...