February 16, 2011

BENGKAK SUSU...OH BENGKAK SUSU... APA PERLU SAYA BUAT?????

Mama 100%  pasti dan percaya ramai para ibu yang menyusu akan mengalami pengalaman ini... dan bengkak susu bukan ler suatu yang menyeronokkan... malah boleh bawa demam sekira yerk kiter biarkan sahaja bengkak tue berlarutan... dan mama jugak percaya ade bermacam-macam petua untuk hilangkan bengkak susu ini... antara petua hilang kan bengkak susu ada lah seperti berikut:

* tuam kain suam ke cik "B"
* layurkan daun sirih atas api dan bila daun sireh dah suam tuam kan jugak ke cik "B" jugak...


tue jerk dua petua yang mama tau utk kurangkan bengkak susu.. tp kini ada makanan tambahan yang boleh kurangkan bengkak susu... nak tau apa die.....???????


Jawapan yerk : SHAKLEE VITAMIN E


APA YANG DIDAPATI SELEPAS PENGAMBILAN VITAMIN E
1. Pigmentation semasa mengandung berkurang dengan sendirinya.

2. Warna di kawasan aerola semakin mengecil dan balik seperti sediakala. Kebanyakan ibu yang telah melahirkan anak akan mendapati kawasan aerolanya semakin membesar dan gelap dan lebih banyak kelahiran maka akan lebih gelap di kawasan sekitar aerola.

3. Risiko mengalami bengkak susu atau Mastitis sangat rendah kerana Vitamin E dikenali sebagai best anti- oksidan iaitu ia mencegah pertumbuhan abnormal sel dalam badan selain mencegah keradangan dalam tubuh badan. Ini yang ramai tidak tahu.

4. Ia melambatkan proses penuaan. Pengamal vitamin E akan nampak lebih muda dari usia sebenarnya. (Awet muda gitu!!!)

5. Kesan menarik untuk penyusuan ialah...susuibu dikayakan dengan Vitamin E dan ini membantu bayi membesar lebih sihat kerana kandungan anti oksidan yang tinggi dalam susuibu.

***********************************************************************************
Ada keluhan customer ibu "Oh saya juga amalkan makan vitamin E yang dibeli di farmasi setiap hari , namun kesannya tidak seperti yang diharapkan"

Bezakah setiap Vitamin E?


Shaklee mempunyai Vitamin E yang mengandungi keperluan lengkap oleh tubuh iaitu 400iu dan beserta selenium.

Pada dasarnya Vitamin E ialah untuk:-

  • Vitamin E ialah salah satu antioksidan yang penting dalam pencegahan kanser dan penyakit kardiovaskular. 
  • Ia memperbaiki peredaran darah, yang mana perlu untuk memperbaiki tisu, dan sangat berguna dalam rawatan "premenstrual syndrome" dan penyakit fibrocystic buah dada. 
  • Ia memelihara pembekuan darah yang normal dan penyembuhan, mengurangkan parut yang diakibatkan oleh sesetengah kecederaan, mengurangkan tekanan darah, membantu dalam pencegahan penyakit katarak, meningkatkan prestasi atlit, dan mengendurkan otot kaki dari kekejangan. 
  • Vitamin E boleh meningkatkan pengeluaran air mani pada sesetengah lelaki. 
  • Ia juga mengekalkan kesihatan saraf dan otot dan di masa yang sama menguatkan dinding kapilari
  • Vitamin E menggalakkan kulit dan rambut menjadi sihat, dan membantu mencegah anemia dan "retrolental fibroplasia", sejenis gejala mata yang boleh menjangkiti bayi pramatang. 
  • Satu kajian yang dijalankan oleh National Cancer Institute pada tahun 1998 mendapati bahawa pengambilan vitamin E dalam jangka masa panjang dapat mengurangkan risiko kanser prostat di kalangan penghisap rokok.
  • Lain-lain kajian megesyorkan bahawa vitamin ini dapat memperlahankan perkembangan penyakit Alzheimer. 
  • Sepanjang ini diketahui bahawa vitamin E telah menunjukkan kesan pencegahan kepada lebih kurang 80 jenis penyakit.

Secara kesimpulan :


1. Vitamin E membuatkan si pengamal nampak muda kerana vitamin E melambatkan proses penuaan. Pengambilan vitamin E yang konsisten sangat membantu dalam mendapatkan tekstur kulit yang cantik. Ianya juga membantu menghilangkan parut dan jeragat.Membantu wajah nampak lebih berseri dan tidak kusam.

2. Vitamin E mencegah segala pertumbuhan abnormal sel terutama kanser. Pengalaman ibu sendiri bila mengalami bengkak susu yang ketara, ibu akan mengambil dua biji vitamin E namun ianya bukanlah diamalkan secara berterusan cuma pada saat melalui saat bengkak susu atau clog duct.
Seorang teman sebelum ini mengalami masalah dimana tempat kemaluannya didapati mempunyai benjolan seperti bengkak ketumbuhan, beliau mengamalkan dua biji vitamin E selama 7 hari dan alhamdulillah ketumbuhan itu mengecut dengan sendirinya. Ini kerana Vitamin E membantu mengecutkan pertumbuhan abnormal sel dan melancarkan saraf terutama bagi ibu yang menyusu dan dapat mengelakkan bengkak susu yang berlarutan.

3. Vitamin E sangat membantu dalam aspek kesuburan. Bagi ibu yang menyusu, kedinginan adalah masalah biasa yang bakal dilalui disebabkan hormon prolaktin yang lebih tinggi dari hormon estrogen. Walau bagaimanapun melalui pengalaman ibu, pengambilan vitamin membantu mengatasi masalah kedinginan.

4. Vitamin E membantu pengaliran darah dengan lebih lancar. Membantu mengatasi masalah sarah belakang terutama mereka yang sering mengadu masalah sakit bahagian belakang badan.

5. Vitamin E membantu mempercepat proses baik luka. Sangat membantu apabila si ibu yang menyusu mengalami luka di bahagian nipple. Rata2 ibu yang menyusu akan melalui saat sukar apabila puting susunya melecet ataupun luka. Pengambilan yang konsisten sangat membantu si ibu recover dari kesakitan yang dilalui.

6. Bagi wanita yang pernah melahirkan anak, perasankah anda kawasan aerola iaitu kawasan bahagian puting susu menjadi besar dan gelap. Semakin banyak kelahiran akan membuatkan ianya semakin gelap. Ibu membuat kesimpulan bahawa ianya merupakan pigmentation after kelahiran. Namun dengan pengambilan vitamin E yang konsisten  membantu kawasan gelap itu mengecil dan warna puting menjadi cerah semula.

7. Bagi yang mempunyai masalah pre-menstrual yang teruk, vitamin E membantu mengurangkan kesakitan akibat  pre-menstrual....

credit by: petiteshoppe


ANDA BAGAIMANA ??????? MAHU MENCUBA SHAKLEE???????? .. KAMI MENYEDIAKAN SHAKLEE TRIAL PACK UNTUK 30 HARI CONSUME DENGAN HARGA SERENDAH RM80 PER SET DAN FREE DELIVERY..SEBARANG PERTANYAAN BOLEH HUBUNGI SAYA DI TALIAN 013-6772007

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...