December 31, 2011

PENGUMUMAN:SANGAT PENTING JIKA HENDAK BERURUSAN DENGAN SAYA TENTANG SHAKLEE....

SELAMA SEMINGGU SEGALA URUSAN BERKENAAN DENGAN SHAKLEE SILA INBOX KE FACEBOOK OR EMAIL (nr_yu86@yahoo.com atau nhmi2011@gmail.com) AYU. INI KERANA AYU KEHILANGAN HANDPHONE KETIKA BERSIAR-SIAR DI BUKIT BINTANG. SEGALA URUSAN MELALUI ONLINE BUAT SEMENTARA WAKTU... 





December 24, 2011

TESTIMONI: BERKAT SABAR DAN TABAH..AKHIRNYA




Puan Noorul, consume shaklee akhir beliau merasai perbezaan yerk,syukur alhamdulillah.. tp perlu di tekan 3 perkara nie, pam dengan kosistan, consume air more than 3 liter dan akhir sekali berdoa... InsyaAllah niat yg baik pasti hebat ganjaran yerk...

Boleh email kepada saya di nr_yu86@yahoo.com atau sms kan kepada saya 019-3789778 untuk konsultasi percuma apabila membuat belian dari blog ini. 

December 16, 2011

CARA YANG BETUL MENYUSU BAYI BAGI IBU YANG BARU

Walaupun ramai yang merasakan ia adalah instict dan tak perlu belajar, ramai juga yang rasa kekok pada hari-hari awal penyusuan. Di sini dikongsikan cara untuk memulakan penyusuan yang betul.

- selesakan diri ibu dahulu
- pegang baby rapat dan menghadap ibu dan breast
- perut baby & ibu bersentuhan
- ampu kepala, leher dan belakang bayi. Pastikan bayi selesa dan lurus.
-mulut baby di bawah puting bila ibu ready nak menyusu
-jangan bongkok untuk elak ibu sakit belakang & stress.

Lekapan @ Latching

1. Sentuh bibir baby dan tunggu sampai baby nganga seluas-luasnya.

2. Bawak baby ke arah payudara

3. Pastikan baby melekap di kebanyakkan kawasan gelap payudara(aerola)

4. Lekapan yang betul tidak akan menyakitkan payudara ibu. Ampu payudara anda juga semasa penyusuan.





credit

Boleh email kepada saya di nr_yu86@yahoo.com atau sms kan kepada saya 019-3789778 untuk konsultasi percuma apabila membuat belian dari blog ini.

December 15, 2011

TEKNIK LEKAPAN /LACTHING BAYI YANG BETUL KHAS UNTUK IBU BARU

Kalau anda ibu baru dan menyusukan anak tetapi menghadapi masalah-masalah seperti

-merasakan susu kurang
-payudara melecet atau luka
-payudara sakit
-bengkak susu walaupun bayi kerap menyusu
-bayi menangis dan masih belum kenyang
-bayi tidur kurang 1 jam
-bayi meragam ketika menyusu atau selepas menyusu
-bayi nampak letih dan frust


Mungkin, anda perlu belajar teknik lekapan yang betul. Ini kerana masalah di atas mungkin berpunca dari lekapan bayi yang kurang sempurna.

Di permulaan, untuk merangsang tindak balas natural bayi untuk menyusu, cuba

1. Dukung dan letakkan bayi dalam posisi yang selesa. Ibu juga harus selesa.

2. Sentuh pipi bayi, supaya dia berpaling ke arah payudara

3. Sentuh bibir bayi dengan puting agar dia mula membuka mulut. Tunggu dan acah sehingga dia membuka mulut seluas mungkin.

4. Masukkan puting dan gerakkan badan bayi rapat ke arah payudara.

5. Pastikan mulut bayi merangkum sebahagian besar aerola payudara. Aerola adalah kawasan gelap keliling puting ibu.

6. Pastikan bayi lekap / latching dengan betul dan ampu payudara dengan menggunakan tangan anda.


Macam mana nak ampu payudara semasa bayi menyusu?

-pegang payudara dalam keadaan c hold
-ibu jari atas puting, jari lain di bawah
-ampu dengan lembut, jangan picit atau tekan payudara dengan kuat.


Basically lekapan/latching bayi yang betul adalah memenuhi kriteria ini

- mulut bayi terbuka luas
- dagu cecah payudara
- bibir atas dan bawah sedikit melekup keluar
-sebahagian besar aerola masuk dalam mulut bayi. Jika ibu mempunyai aerola yang besar, tidak semestinya mulut bayi cover habis. Cukup jika bayi tidak sekadar menghisap puting sahaja dan tidak menyakitkan ibu.
-pipi bayi kembang kucup
-bayi menghisap dan ada nada.. Hisap telan hisap telan..

Ok. Semoga ibu ibu muda boleh mengaplikasikan panduan ini. Penting teknik lekapan / latching yang betul demi memastikan

-bayi kenyang
-bayi mendapat susu foremilk dan hindmilk, susu awal dan akhir
-ibu cukup rehat
-ibu tidak frust dan give up untuk eksklusif BF
-ibu tidak bengkak susu kerana susu tidak dikeluarkan
-mengekalkan production susu yang optimum




credit


Boleh email kepada saya di nr_yu86@yahoo.com atau sms kan kepada saya 019-3789778 untuk konsultasi percuma apabila membuat belian dari blog ini.

 

December 14, 2011

MENGAPA SUSU IBU BOLEH KURANG DAN APA YANG PERLU DILAKUKAN



Jom bercerita pasal masalah penyusuan semasa berpantang. Mungkin ada yang merasakan susunya  kurang walaupun semasa berpantang. Sebab itu pentingnya ilmu penyusuan dikutip sejak mengandung lagi. Jadi, kita sudah bersedia dan tidak akan tersilap langkap. Misi penyusuan tetap harus diteruskan demi kesihatan anak kerana susu ibu adalah yang terbaik untuknya.


Konsep asas penyusuan adalah lebih kerap kita menyusukan anak, lebih banyak susu akan dihasilkan. Bagaimana tu?



Contoh : Masalah seorang ibu.
"saya masih dalam pantang, tapi susu saya tak banyak..anak pula asyik nak mengempeng je..hampir setiap jam nak susu, siang malam pagi petang. Bila saya bagi susu formula waktu malam, baru dia tidur lena" 


Credit



Persoalannye..adakah betul tindakan ibu tersebut?? Cuba cari jawapan untuk soalan-soalan ini


1. KENAPA BAYI ASYIK NAK MENGEMPENG?
2. KENAPA BILA BAGI SUSU FORMULA BARU TIDUR LENA?
3. KENAPA SUSU SIKIT?


JAWAPAN :
1. Adalah biasa bagi bayi yang baru lahir kerap menghisap susu. Kadar purata bagi bayi baru lahir, terutama yang masih dalam pantang atau 3 bulan pertama ialah setiap 2 jam sekali. Ada juga yang tak sampai sejam pun.


2. Ini terjadi kerana, susu ibu sangat mudah hadam dan ia akan membuat bayi cepat lapar dan tidak akan menyebabkan masalah sembelit dan lain - lain penyakit. Jadi mungkin bayi akan jaga untuk menyusu atau telah berak. Susu formula pula tidak mudah hadam..ia memerlukan masa yang lama untuk dihadam dalam perut bayi. Jadi, mungkin sesetengah bayi akan tidur lebih lama kerana tidak segera berak.


3. Susu dihasilkan daripada hormon dan otak memainkan peranan penting dalam penghasilan susu tersebut. Bila ibu tersebut kurang menyusukan bayi, maka otak akan menghantar isyarat dan mengatakan bahawa tiada permintaan. 







Sebelum anda gelabah, cuba perhatikan juga beberapa petunjuk lain yang membantu ibu kenal pasti sama ada susunya sudah memadai untuk anaknya.

Kencing dan najis bayi
Secara logiknya, kalau intake ada, sure output pun ada kan. So kalau bayi anda ada kencing dan berak..tentunya dia cukup minum dan susu anda cukup untuk anak anda. Lagi pun bayi baru lahir, sikit je dia minum. 

Pembuangan air kencing: 6-8 kali dalam tempoh 24jam 
Pembuangan air besar : 3-8 kali dalam tempoh 24jam (semakin berkurang bila usia meningkat) tidak cair, tidak berketul dan berwarna kuning keemasan

Periksa teknik lekapan (latching)
Pelekapan tidak sempurna menyebabkan bayi tidak mendapat susu yang secukupnya. Dan ini menyebabkan payudara tidak dikosongkan dengan efektif.. apabila payudara tidak dikosongkan, maka hormon FIL (feedback inhibitor of Lactation) akan bertindak dan menyebabkan kurang susu. 



Susu mengandungi FIL – feedback inhibitor of lactation (faktor menghalang penyusuan). Bila payudara dipenuhi susu – FIL akan memperlahankan pengeluaran. Bila payudara ‘kosong’ – FIL berkurangan – penghasilan susu lebih cepat.


susu.

Pertumbuhan bayi dan fizikal bayi.
Berat bayi bertambah dari minggu ke minggu dan meningkat bulan ke bulan, biasanya selepas lahir bayi akan hilang berat badan sebanyak 7% dan mula bertambah semula apabila mencecah usia 6-10 hari. Berat bayi akan bertambah 100-200g setiap minggu dalam 6 bulan pertama, 85-140g antara 6 bulan - 1 tahun. Berat bayi berganda pada usia 6 bulan, dan 3x ganda pada usia 1tahun.

Growth Spurt
Kalau bayi anda sihat, ceria, muka tidak pucat, kulit bersih dan sihat, InsyaAllah, susu anda cukup untuk anak anda.Cuma mungkin ada beberapa ketika bayi anda secara tiba - tiba menangis, tiba - tiba kuat menyusu dari biasa dan kelihatan tidak selesa..itu juga normal. Mungkin bayi anda mengalami growth Spurt. Paling penting ibu kena bertenang dan jangan stress. 


Tak perlu air masak sebelum 6 bulan
Lagi satu, biasanya kalau berpantang dengan orang tua..mereka sering menyuruh anda memberi bayi air masak kan?? Tolong jangan beri apa - apa sahaja air! melainkan susu ibu. Susu ibu mengandungi 80% air, so bayi anda tidak akan sembelit. Susu ibu juga mengandungi fore milk dan hind milk.

Foremilk dan hindmilkJika bayi kelihatan meragam dan tidak puas hati, dia mungkin tidak menerima susu yang kaya dan berkrim dihujung penyusuan. Susu ini dipanggil 'susu akhir'. Cara terbaik untuk memperbetulkan masalah ini ialah dengan memberikan susu dengan sebelah payudara sahaja setiap kali menyusu. Cara ini dapat memastikan yang bayi menerima semua peringkat susu iibu berikut:

- susu pertama (foremilk) 




kelihatan seperti air biasa bertujuan untuk menghilangkan dahaga.


- susu pertengahan
mengandungi lebih khasiat protein.

- susu akhir (hind milk) 
kelihatan lebih pekat dan berkrim kerana kaya dengan khasiat lemak. Bayi memerlukan susu ini untuk membolehkan berat badannya meningkat. Cara ini baik untuk membantu bayi yang kurang berat badan menambah berat badannya.



Vitamin Shaklee hanya membantu ibu untuk kekal cergas, menguatkan anti bodi, kurang stress dan badan dalam keadaan bersedia untuk penyusuan. Namun, kekerapan penyusuan dan pengambilan air masak oleh ibu tetap diperlukan untuk membantu sepanjang tempoh penyusuan untuk berjaya. Tidak dilupakan, pergantungan pada Allah amat membantu ibu untuk mendapat ketenangan supaya penyusuan berjaya.


credit

Boleh email kepada saya di nr_yu86@yahoo.com atau sms kan kepada saya 019-3789778 untuk konsultasi percuma apabila membuat belian dari blog ini.

 

December 13, 2011

APA YANG PERLU BUAT JIKA RASA SUSU BADAN KURANG?

Untuk menyusukan anak secara eksklusif perlukan komitmen, ilmu dan kesabaran yang tinggi. Jadi lengkapkan diri dengan informasi berguna mengenai keseluruhan proses penyusuan, berada di keliling orang yang support BF dan dapatkan bantuan jika masalah anda tidak dapat diselesaikan sendiri.

Bagi sesetengah ibu, mungkin merasakan susu mulai kurang atau memang yakin susunya kurang kerana ibunya dulu kurang susu atau anak pertama dulu susu kurang. Jadi, cuba semak list ini, mungkin ia membantu anda kenal pasti masalah kenapa susu mulai kurang dan penyelesaiannya

1. Anak tengah mengalami growth spurt

2. Breast tidak dikosongkan dengan sempurna.

  • lebih banyak susu dikeluarkan, lebih banyak susu baru dihasilkan.
  • jadi jika anda kosongkan payudara dengan sempurna, susu baru akan lebih cepat dihasilkan
  • target untuk pam di pejabat, setiap 3 jam dan di rumah pada waktu malam, 20 minit untuk setiap breast untuk setiap sesi.
3. Tekanan
  • emosi ibu mempengaruhi pengeluaran susu. Jadi, cari jalan untuk menghilang stress dan gembira.
4. Sibuk dan tidak mengepam dengan konsisten
  • jika anda tidak mengepam, lama kelamaan susu akan berkurangan.
  • ini kerana, otak menerima signal bahawa permintaan telah berkurangan jadi kurangkan bekalan.


Penyelesaian

1. Jika anak anda mengalami growth spurt, dia memang agak cerewat dan suka menangis. Jadi, teruskan penyusuan dan cuba jangan stress dengan perubahan sikap anak. Ia hanya sementara.

2. Kosongkan payudara dengan sempurna. Cuba untuk meluangkan 20 minit untuk setap breast semasa mengepam. Lebih baik double pumping untuk ibu yang bekerja atau belajar kaedah marmet untuk perah dengan tangan jadi boleh menjimatkan masa memerah kedua-duanya serentak.

Cuba ubah betulkan lekapan breast pump anda selepas beberapa ketika. Jika menyusu direct, cuba ubah posisi anda. Ini bagi memastikan semua susu di semua bahagian dikosongkan sepenuhnya.

Semasa menyusu direct, pastikan bayi menyusu secukupnya di sebelah payudara dahulu. Offer breast sebelah lagi (jika dia masih mahu). Jika tidak, sambung pump untuk 10 minit lagi di payudara yang sama selepas baby menyusu walaupun hanya dapat 1oz. Untuk next session, offer breast yang berlainan dari sesi sebelumnya. Ini bermakna, alternate breast untuk setiap sesi bagi ibu yg direct feeding.

4. Semasa cuti bekerja direct feeding sekerap mungkin. Ini kerana, skin to skin stimulation sangat berkesan. Lakukan power pumping sekali sekala untuk memberi ransangan demi meningkatkan pengeluaran susu.

5. Jangan berikan air suam atau susu formula. Jika anda memperkenalkan susu formula, permintaan terhadap susu ibu semakin berkurangan. Jadi, macam mana nak meningkatkan permintaan dan penghasilan susu anda.

6. Dapatkan rehat secukupnya dan makan makanan berkhasiat untuk tenaga berpanjangan. Ambil supplemen yang semulajadi jika anda berkemampuan dari segi kewangan dan kekangan masa untuk menyediakan makanan sempurna untuk diri sendiri. 

Minum air kosong secukupnya. Jika tidak, darah menjadi lebih pekat dan badan perlu bekerja lebih keras.

7. Pastikan lekapan / latching anak betul supaya breast dapat dikosongkan betul dan anak mendapatkan foremilk dan hindmilk.

8. Penggalak susu atau galagtagogue adalah herba untuk meningkatkan production susu seperti alfalfa. Namun, ia lebih berkesan dengan kekerapan penyusuan atau mengepam. Jika tidak, sebarang penggalak susu hanya memberi kesan sementara atau tidak berkesan kerana asas penyusuan adalah supply vs demand.

9. Anda mungkin tidak merasakan engorgement tapi ini tidak bermakna susu anda sudah kurang. Ini adalah petanda badan sudah adjust dengan demand anak.

10. Jika breast pad dah tak basah atau breast dah tak leaking juga tidak bermakna susu dah tak cukup. Ini hanya petanda badan hanya menghasilkan susu yang cukup untuk permintaan anak. Anda harus sentiasa positif dan yakin dengan kemampuan diri. Breastfeeding is more than just milk.

11. Ada sesetengah ibu yang mempunyai duktus atau gugusan susu yang sedikit berbanding ibu lain. Anda boleh berjumpa Lactation Counselor(LC) untuk mendapatkan nasihat lanjut jika tip di atas telah anda ikuti dan masih tidak berhasil.

  


Boleh email kepada saya di nr_yu86@yahoo.com atau sms kan kepada saya 019-3789778 untuk konsultasi percuma apabila membuat belian dari blog ini.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...