September 24, 2012

BERWAJAH BARU?? NAK TAHU PM KAMI































Ia telah kembali dengan wajah baru! Anda mahu mengetahui apa maksud icon 

ini? Sila pm! Jangan ketinggalan untuk mengetahui apa yang menarik dan 


terbaru dari kami!




Untuk maklumat lanjut sila berhubung dengan saya melalui
Email Yahoo : nr_yu86@yahoo.com
Gmail : nhmi2011@gmail.com
Call/Whatsapp : 019-3789778  
 




HEBATKAN VIT E INI, OOPPSS 18SX SAHAJA!!!

Kali ini, saya nak sharing pasal vit e shaklee, memula saya kenal beliau hanya melalui facebook sahaja, tp dah macam kawan baik lark sebab kami sering berinteraksi di dalam alam maya nie, Insya Allah klu di izinkan olehNYA nanti bertemu lah kami berdua nantie...

Jom baca testimoni beliau yang consume set kesuburan, dimana usaha beliau dalam merapatkan hubungan suami isteri. Ayu doakn beliau akan ada berita gembira dengan hasil usaha beliau ini. Syukur alhamdulillah dengan hanya sharing mereka yang consume Shaklee mendapat manfaat atas hasil dan berkat usaha mereka. Yang paling penting kiter jangan cepat berputus asa. Kiter kena kuat untuk berusaha dan terus berusaha...




reclick for large review

Ok beliau consume set kesuburan shaklee yang merangkumi: -


Suplemen yang disarankan bagi meningkatkan kesuburan suami & isteri:
1) Zinc Complex - Zinc memberi kesan terhadap berbagai hormon termasuklah hormone sex, hormone thyroid, kemandulan bagi lelaki dan perempuan, prostate, thyroid yang tidak aktif . Kekurangan zinc juga dikatakan antara sebab kemandulan – Istilah yang di gunakan adalah “Below the level of technical sterility” bermaksud di bawah paras kesuburan. Ia mempengaruhi bilangan sperm (sperm count) dan pergerakannya (sperm motility). So, zinc ni mmg penting untuk kesuburan.

2) Vita-lea - untuk memastikan keperluan 12 vitamin dan 7 galian dipenuhi. Rata2 pengambilan makanan seharian kita tidak dapat memenuhi keperluan ini atas banyak sebab dan kekangan.Dan uniknya Vitalea @ multivitamin shaklee kerana ianya mengandungi iron formula yang sangat penting bagi tubuh.

3) B Complex – paling penting untuk elak kemurungan (anti-stress) & menstabilkan hormon. Uniknya vitamin b shaklee kerana ianya turut mengandungi Folic acid dan Biotin yang sangat penting untuk pembentukan darah dan kestabilan hormon.

4) Vit E - membantu meningkatkan hormon seks baik lelaki mahupun wanita..Uniknya vitamin E shaklee kerana turut mengandungi silenium manakala vitamin E kebanyakkan di pasaran adalah dijual berasingan dengan silenium. Ia juga sangat bagus untuk jantung tetapi waktu yang sama ia boleh meningkatkan pengeluaran hormon seks testosteron.

5) GLA Complex - membantu mengatasi masalah haid tidak teratur dan membantu menghasilkan cecair serviks yang subur & berkualiti.

6) Alfalfa Complex - membantu mengatasi rasa “sakit ketika bersama”, membantu atasi masalah keputihan, haid yang tidak teratur, senggugut dan membantu dalam hubungan suami isteri (bertindak seperti kacip fatimah).
Namun harus diingat, soal rezeki ini semuanya dari Allah. Kita sebagai manusia harus berusaha, berdoa dan bertawakal kepadaNya. InshaAllah..



* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


OH YA!!!
Saya menyediakan jadual pam, panduan makan dan konsultasi untuk penyusuan bagi yang mendapatkan produk ini dari saya.Hubungi pengedar anda untuk tips esklusif apabila anda mendapatkan produk Shaklee untuk penyusuan!




Untuk maklumat lanjut sila berhubung dengan saya melalui
Email Yahoo : nr_yu86@yahoo.com
Gmail : nhmi2011@gmail.com
Call/Whatsapp : 019-3789778  
 


























TESTIMONI-TESTIMONI TERBARU SET 3M

Hari ayu nak xnak type panjang-panjang lebar... jom baca testimoni -testimoni mereka yang comsume set 3M nie...

berpantang dengan set 3M click utk large review



berpantang dan kini sudah naik berkerja.. gembira dengan hasil perahan 20oz sehari... click utk large review




berkeja exclusive pumping mom..click for large view


BUAT MEREKA YANG INGIN TAHU APA YANG MEREKA CONSUME AND BOLEH BACA DISINE..

http://nhmi.blogspot.com/2012/02/4-set-penyusuan-yg-glamer-sgt-popular.html



* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


OH YA!!!
Saya menyediakan jadual pam, panduan makan dan konsultasi untuk penyusuan bagi yang mendapatkan produk ini dari saya.Hubungi pengedar anda untuk tips esklusif apabila anda mendapatkan produk Shaklee untuk penyusuan!




Untuk maklumat lanjut sila berhubung dengan saya melalui
Email Yahoo : nr_yu86@yahoo.com
Gmail : nhmi2011@gmail.com
Call/Whatsapp : 019-3789778  



VITAMIN E COMPLEX BARU

BUAT YANG SUDAH JATUH CINTA DENGAN VITAMIN E SHAKLEE.. SEKARANG INI SUDAH DI PERBAHARUI...



* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


OH YA!!!
Saya menyediakan jadual pam, panduan makan dan konsultasi untuk penyusuan bagi yang mendapatkan produk ini dari saya.Hubungi pengedar anda untuk tips esklusif apabila anda mendapatkan produk Shaklee untuk penyusuan!


Untuk maklumat lanjut sila berhubung dengan saya melalui
Email Yahoo : nr_yu86@yahoo.com
Gmail : nhmi2011@gmail.com
Call/Whatsapp : 019-3789778  



September 23, 2012

IMAN SUDAH DUA TAHUN


Cepat yerk  masa nie berlalu, sudah dua tahn dah, banyak kenangan yg dilalui.. now semakin pandai bercakap... sampai malas nak dilayan, cuma yang pasti iman nie sentiasa tersengih untuk tunjukan lesung pipit dua-dua belah tue hehehhe... sayang mama dengan iman tau..

Okies bloggers yg ikuti blog nie, terima kasih banyak secara langsung atau tidak langsung sudi singgah disinie yerk.. okies kali nie mama nak paparkan gambar-gambar iman yang tomei..tomei masa majlis potong kek yg kedua tahun...... jom tengok..

Biarlah org nak kata anak mama tak tomei, tp di mata baba dan mama serta kak long iman still tomei tau... cayang iman..

seronok dpt potong kek die...

ada dua kek lagi..yg suka coklat amik coklat yang tak suka amik pandan

ipar duai yang datang dan sepupu sepapat

adik manis iman yang tersenyum tunjuk lesung pipit.. hehehe


SELAMAT HARI JADI ANAK MAMA DAN BABA SAIDATULNISSA IMAN SUMAIYYAH SEMOGA MENJADI ANAK YANG CERDIK PANDAI, HORMAT ORANG TUA, SOLEHAH DAN YANG PALING PENTING MENJADI KHALIFAH DAN HAMBANYA YANG SEMPURNA. MAMA DAN BABA DOAKAN KEJAYAAN IMAN.. SAMBIL MAMA TYPE NIE MENITIK AIRMATA MAMA, SEBAB IMAN DAPAT MINUM SUSU MAMA SAMPAI SEKARANG.. MURAH REZEKI MU NAK...


September 12, 2012

BERPANTANG DENGAN SHAKLEE ? JOM RAMAI GUNAKAN NYA

Trend terkini, sekarang ini ramai yang dah mengunakakn set ibu mengandung seterus nya ke set berpantang dan menyusu. Kepada mereka yang mempunyai sanak saudara, kekawan apakata kiter hadiahkan mereka set berpantang nie, membantu mereka dalam recovery tubuh badan dan menjayakan penyusuan susu ibu.

Semenjak awal tahun 2012 saya menerima banyak panggilan dari bakal ibu khususnya yang sedang mencari makanan kesihatan bagi menampung keperluan tubuh mereka semasa dalam pantang lagi. Alhamdulillah, last month sahaja ada 3-4 orang customer saya yang melahirkan anak kembar. Saya yakin ramai ibu diluar sana juga yang sedang mencari makanan tambahan semasa dalam pantang akan memikirkan beberapa perkara sebelum membeli.

Antaranya ialah

1. Adakah ia selamat uuntuk penyusuan?

2. Adakah ia bagus untuk atasi pemulihan kesihatan ibu yang baru melahirkan?

3. Berapa kos yang perlu dibayar?

4. Sejauh mana kebaikan mengamalkan produk tersebut?


Apakah sebenarnya perbezaan mengamalkan jamu atau vitamin semasa dalam pantang? 

Sebenarnya jamu juga dikategorikan sebagai makanan tambahan. Namun badan kita mengambil masa yang lama untuk menguraikan jamu tersebut untuk mendapatkan vitamin dan khasiat yang terdapat di dalamnya ditambah kandungan jamu tidak dapat diketahui dengan lebih lengkap.

Berbeza dengan vitamin. Badan kita sangat mudah mengenali vitamin. Pengambilan vitamin membuatkan badan kita menerima dengan cepat serta pengambilan air yang mencukupi akan menyebabkan penyerapan berlaku dengan sangat baik.

Ibu di dalam pantang di galakkan mendapat makanan yang kaya dengan khasiat folik asid, zat besi, zink dan bebera vitamin lain supaya cepat pulih dari sakit melahirkan. Selain itu vitamin juga sangat perlu agar ibu itu tidak mudah mendapat meroyan dikala ia berada dalam pantang.

Bagi ibu yang hendak menyusukan bayi dengan susuibu sepenuhnya, disarankan agar ibu itu tidak mengambil apa-apa jamu kerana dikhuatiri ia akan memberi kesan yang tidak elok untuk hati bayi dan mempunyai risiko bayi mendapat sakit demam kuning atau nama popular disebut jaundice.

Saya sendiri tidak mengamalkan apa-apa jamu kerana saya percaya badan saya memerlukan vitamin untuk cepat recover dari sakit bersalin. Alhamdulilah, badan ibu yang cepat recover sesungguhnya memberi impak kepada dunia penyusuan. Ibu yang sihat, cergas, mood yang baik sangat mempengaruhi penghasilan dan kelancaran pengeluaran susuibu disamping ibu itu menyusukan anaknya dengan kerap.

Ibu yang dalam pantang hanya memerlukan multivitamin yang lengkap dengan zat besi kerana zat besi diperlukan untuk pembinaan sel darah merah ditambah ibu banyak kehilangan darah semasa haid dan nifas. B complex dank vitamin C penting dalam membantu si ibu mendapat khasiat secukupnya dan mampu mengawal sebarang bentuk tekanan serta vitamin ini membantu mengelakkan si ibu mendapat risiko meroyan. Manakala zinc sangat perlu untuk aturan 100 jenis enzim dalam tubuh. Ia juga membantu mempercepatkan proses pembaikan luka luar dan dalam. Tidak kurang juga keperluan kalsium sangat dititikberatkan kerana ibu yang menyusu memerlukan tambahan kalsium dari wanita biasa kerana ia akan disalurkan kepada bayi untuk perkembangan dan pembesaran si anak.

Jom Baca Testimoni Set Berpantang...




Mudah-mudahan lebih ramai ibu yang menyusukan anak dan mengambil berat tentang pemakanan seharian mereka. Apa yang ibu makan disalurkan kepada anak melalui susuibu sebab itu pentingnya si ibu menjaga pemakanannya serta kesihatan diri ibu itu sendiri.

Apakah yang terdapat dalam set berpantang?

  • Multivitamin
  • B complex
  • Vitamin C
  • Zinc
  • Sangat bagus jika diambil bersama ESP, Ostematrix dan alfalfa.

    Apa pula yang ada dalam set penyusuan susuibu?

    • Multivitamin
    • B complex
    • Vitamin c
    • Alfalfa
    • Sangat bagus jika diambil bersama ESP dan Ostematrix


    * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


    OH YA!!!
    Saya menyediakan jadual pam, panduan makan dan konsultasi untuk penyusuan bagi yang mendapatkan produk ini dari saya.Hubungi pengedar anda untuk tips esklusif apabila anda mendapatkan produk Shaklee untuk penyusuan!




    Untuk maklumat lanjut sila berhubung dengan saya melalui
    Email Yahoo : nr_yu86@yahoo.com
    Gmail : nhmi2011@gmail.com
    Call/Whatsapp : 019-3789778  



    September 10, 2012

    SUKA YERK SAYA TIDAK TERKATA...AMEEN

    syukur alhamdulillah, akhir yerk saya berjaya sempurnakan penyususaan susu ibu secara exclusive buat anak saya Iman Sumaiyyah.. suka sangat, ... so jom tengok, diploma ,degree dan master yg saya buat sendiri nie... cari template kat google then credit plus edit2 sikit-sikit hehehhehe..






    cantik tak? heheheh mestiler cantik penat tau nak edit - edit nie... semoga menjadi pembakar semangat utk ibu-ibu yang lain yerk....


    TAMAT 

    * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 


    OH YA!!! 
    Saya menyediakan jadual pam, panduan makan dan konsultasi untuk penyusuan bagi yang mendapatkan produk ini dari saya.Hubungi pengedar anda untuk tips esklusif apabila anda mendapatkan produk Shaklee untuk penyusuan! 



     
    Untuk maklumat lanjut sila berhubung dengan saya melalui
    Email Yahoo : nr_yu86@yahoo.com
    Gmail : nhmi2011@gmail.com
    Call/Whatsapp : 019-3789778  

    September 05, 2012

    TESTIMONI : CEASEREAN TAK MENGHALANG SAYA MENJAYAKAN PENYUSUAN SUSU IBU.

    Ramai ibuibu yang runsing jika mereka melahirkan cahaya mata secara pembedahan boleh menghalang mereka daripenyusuan susu ibu. Kali ini ayu hendak kongsikan kisah benar pengamal shaklee yg meahirkan cahaya mata beliau melalui proses pembedahan boleh berjaya dlam penyusuan susu ibu..

    TESTIMONI!!!
    Saya melalui ceaserean dengan dua anak lelaki saya. Seorang kerana pra matang, dan seorang kerana komplikasi tekanan rahim. Namun syukur mereka berjaya menyusu susuibu melebihi 2 tahun setiap seorang.

    Dulu saya hanya seorang surirumah, maka saya hanya bergantung dengan pendapatan suami sahaja. Namun syukurnya sebab suami saya seorang yang prihatin tentang saya dan anak. Anak sulung kami lahir tak cukup bulan. Alhamdulillah, walau begitu berat dan pembesarannya tidak menunjukkan seperti bayi tak cukup bulan. Doktor kata ia cukup vitamin dan zat.





    Walaupun begitu, suami saya memastikan saya cepat sihat dari ceaser dan dapat menyusukan anaknya dengan baik.
    Sejak dari mengandung saya dah amalkan beberapa vitamin dan saya amalkan sehingga dalam pantang, penyusuan malah hingga kini.

    ESP : agar sel cepat tumbuh dan jahitan tempat luka itu cepat baik. Paling menarik sebab berat badan dua2 anak naik mininum sekilo dan maksimum 2 kilo sebulan sehingga 6 bulan pertama.
    Zinc : Sebab kami tak tahu nak beli kat mana ikan haruan, maka digantikan dengan zinc. Memang cepat baik luka jahitan.
    Multivitamin : untuk pembesaran anak maklumlah anak kami pre matured baby ditambah saya perlukan zat besi kerana banyak kehilangan darah masa operation.
    B com :Ia untuk mengurangkan risiko meroyan.
    Vitamin C : Bagus untuk antibodi dan ia sangat perlu untuk proses cepat baik luka.
    Kalsium Magnesium : Ia untuk mengelakkan risiko osteoporosis.
    Alfalfa : Sebab anak saya kuat menyusu, secara kebetulan kami menemui artikel dalam buku Dr Bruce Miller, alfalfa adalah supplement yang menggalakkan atau mempercepatkan susuibu dihasilkan.

    Namun syukurnya berkat istiqamah amalkan vitamin, luka ceaser memang cepat beransur baik. Ditambah saya rasa berbaloi beli bila anak membesar dengan baik sekali. Syukur. ALLAH tahu niat kita, menjaga kesihatan dan ingin menyusukan anak, diberinya kemudahan. Alhamdulillah.

    Maka bagi ibu yang bakal melahirkan secara ceaser, jangan risau....makanlah vitamin sejak mengandung agar badan kita cepat sembuh dan mampu menyusukan anak dengan baik sekali.


    credit 

    * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


    OH YA!!!
    Saya menyediakan jadual pam, panduan makan dan konsultasi untuk penyusuan bagi yang mendapatkan produk ini dari saya.Hubungi pengedar anda untuk tips esklusif apabila anda mendapatkan produk Shaklee untuk penyusuan!




    Untuk maklumat lanjut sila berhubung dengan saya melalui
    Email Yahoo : nr_yu86@yahoo.com
    Gmail : nhmi2011@gmail.com
    Call/Whatsapp : 019-3789778 



    September 04, 2012

    AIR SUSU IBU

    Oleh : Witrie Annisa Buys

    ''Tidakkah seseorang di antara kamu merasa ridha jika hamil dari benih
    suaminya dan suaminya bangga dengan kehamilannya, bahwa wanita tersebut
    mendapat pahala sama dengan (pahala) seorang prajurit yang berpuasa ketika
    berperang di jalan Allah? Bila wanita tersebut menderita sakit sewaktu
    melahirkan, betapa kegembiraan yang dirasakannya yang tak diketahui penghuni
    langit dan bumi dengan lahirnya buah hati.'' (HR. Ibnu Atsir)

    Dalam riwayat Thabarani dan 'Ibnu Asakir ditambahkan, jika ia melahirkan,
    lalu ia mengeluarkan susu dari payudaranya dan dihisap oleh bayinya, setiap
    hisapan dan tegukan mendapat satu pahala. Jika ia berjaga sepanjang malam
    (karena melayani bayinya), ia mendapatkan pahala seperti pahala orang
    memerdekakan 70 orang budak di jalan Allah.
    Wahai Salamah, tahukah engkau siapa yang kami maksud dengan sabdaku ini?
    Yaitu perempuan-perempuan yang memelihara dirinya, yang shalihah, yang taat
    kepada suaminya, dan mereka tidak mengingkari kebaikan suaminya.

    Hadis di atas memberikan kabar gembira kepada ibu hamil dan menyusui bahwa
    pengorbanan mereka akan mendapatkan pahala dari Allah. Hamil bagi seorang istri
    adalah suatu tugas mulia yang dibebankan Allah kepada dirinya selama caranya
    sah. Selama hamil seorang ibu akan merasakan beban berat mulai dari mual,
    muntah-muntah, punggung sakit, dan seterusnya, karenanya bila ia dapat
    menjalani kehamilan tersebut dengan penuh keridhaan, maka Allah telah
    menjanjikan pahala yang tanpa henti baginya selama masa hamil yang panjang itu
    seperti orang berpuasa yang tengah berperang di jalan Allah.

    Bagi ibu yang bersedia menyusui, Allah juga menjanjikan setiap hisapan dan
    tegukan ASI yang diminum oleh sang bayi akan menambah pahala bagi ibunya. Para
    ibu juga hendaknya tidak sengaja menolak memberikan ASI dengan alasan demi
    menjaga kecantikan atau karena kesibukan kerja sehingga bayinya hanya diberi
    susu formula.

    Penelitian medis telah membuktikan bahwa ASI memiliki berbagai keunggulan
    yang tidak tergantikan dengan susu manapun. Bahkan, agama kita menekankan
    pentingnya memberikan ASI kepada buah hati kita. ''Para ibu hendaklah
    menyusukan anak-anaknya selama dua tahun penuh, yaitu bagi yang ingin
    menyempurnakan penyusuan.'' (QS Al Baqarah [2]: 233). Air susu ibu adalah
    karunia Allah bagi ibu dan bayi. Maka, masihkah kita akan menggantikan karunia
    Allah itu dengan jenis minuman lain bagi titipan-Nya pada kita itu?


    September 03, 2012

    IBU OH IBU , SEDIKIT TIPS PENYUSUAN ANAK!!


    Ada banyak perkara yang pada dasarnya perlu kita ambil berat jika kita benar-benar ingin menyusukan anak. Namun bukan semua ibu terutama ibu-ibu yang kurang pendedahan mengenainya mengambil endah perkara yang sepatutnya dan tidak sepatutnya dilakukan.


    Melalui pengalaman saya sendiri serta pengamatan saya sebenarnya untuk menyusukan anak perlulah lahir semasa bayi di dalam kandungan lagi.Persediaan mental dan jasmani sangat-sangat penting. Beberapa amalan yang saya belajar sendiri untuk penyusuan bayi adalah ;

    1. Banyakkanlah membaca Al-Quran sepanjang masa. Bukan sekadar mengaji tetapi kita perlu mengkaji. Maksud saya kita perlu tahu atas segala surah dan keperluan surah tersebut dalam kehidupan seharian. Allah menjadikan kita Al-Quran bukan sekadar penghias almari mahupun penghias rumah tetapi bekalan kerohanian sepanjang hayat. Pengisian rohani sangat penting kerana untuk menyusukan anak memang banyak dugaannya. Tidaklah semudah yang disangka. Ia tidak boleh sekadar bergantung dengan niat semata-mata. Ia perlukan usaha ke arah itu.

    2. Miliki buku-buku bacaan mengenai bagaimana menjadi ibu yang berjaya menyusukan anaknya... bukan sekadar berjaya dalam kerjaya tetapi berjaya membangunkan sunnah dan agama di dalam keluarga. Saya sendiri mendapatkan banyak info tentang bayi dan penyusuan dari buku-buku yang dijual di kedai buku. Bukulah teman akrab saya. Setelah itu baru saya berjinak-jinak dengan forum penyusuan.

    3. Berkawanlah dengan ibu-ibu yang berjaya menyusukan anaknya. Kurangkan pergaulan dengan ibu-ibu yang hanya mementingkan diri sendiri berbanding anaknya. Golongan ini tidak membantu kita memotivasi untuk terus menyusukan anak sebaliknya mereka akan lebih pro kepada susu formula.

    4. Pengambilan supplement digalakkan bagi ibu yang menyusukan anaknya. Ada yang bertanya....mengapa perlu ambil sedangkan saya tidak pernah skip even one meal? Supplement sangat-sangat penting agar badan kita tidak mudah letih. Jika kerjaya seseorang itu memerlukan lebih perhatian dan adakala boleh mengakibatkan keletihan mahupun stress , ini boleh menjejaskan pengeluaran susu ibu.Terlalu memikirkan tentang kuantiti susu ibu juga boleh menjejaskan pengeluaran. Ini kerana ia mengakibatkan perubahan hormon dalam badan dan secara langsung memberi impak yang besar ke atas production susu.

    5. Kurangkan mengambil makanan yang boleh menyejukkan urat...antaranya pengambilan makanan dan minuman yang sejuk. Masih saya ingat bidan saya menegur saya memakan coselaw...katanya boleh makan kerana jamah tetapi tidak boleh banyak kerana ia sejuk dan mengakibatkan susu terjejas. Begitu juga dengan pengambilan minuman sejuk yang berais mahupun meminum air yang berkarbonat. Ia boleh menjejaskan pengeluaran susu ibu mungkin bukan hari ini tetapi esok lusa lambat laun susu ibu akan berkurang.

    6. Berurut sekali sekala. Selain memanjakan diri berurut juga membantu pengaliran darah yang lebih lancar. Apabila ini berlaku dengan mudah susu akan mengalir tanpa ada sebarang masalah. Di samping itu mandilah dengan air suam tetapi bukan dengan air sejuk kerana dikhuatiri urat akan sejuk dan seterusnya susu akan kurang pengeluarannya.

    7. Pump session bagi ibu yang bekerja dan stok ebm.... sangat penting.Pump session penting agar badan mudah untuk stimulate milk sepanjang ibu bekerja.Stok ebm.... Ianya akan lebih bermanfaat apabila si ibu perlu outstation ataupun berada dalam keadaan tidak sihat bayi akan tetap mendapat susu yang terbaik.

    8. Bertawakal dalam segala urusan yang berkait dengan anak. Bermula dengan doa iaitu keperluan kerohanian diikuti dengan keperluan jasmani....kini kita bertawakal. InsyaAllah jika ini terus dipraktikkan, penyusuan susu ibu pasti akan berjaya mencecah 2 tahun! Allah akan bukakan jalan bagi mereka yang ada kemahuan.


    Sekiranya ada mana-mana tips yang saya mungkin terlupa untuk dikongsi... bolehlah tambah. Saya juga masih lagi belajar untuk menjadi ibu yang terbaik untuk anak-anak saya!

    * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


    OH YA!!!
    Saya menyediakan jadual pam, panduan makan dan konsultasi untuk penyusuan bagi yang mendapatkan produk ini dari saya.Hubungi pengedar anda untuk tips esklusif apabila anda mendapatkan produk Shaklee untuk penyusuan!




    Untuk maklumat lanjut sila berhubung dengan saya melalui
    Email Yahoo : nr_yu86@yahoo.com
    Gmail : nhmi2011@gmail.com
    Call/Whatsapp : 019-3789778





    September 02, 2012

    BREASTFEEDING AND SUPPLEMENT

    Saya tertarik untuk menulis tentang satu pertanyaan dari seorang ibu yang sudah mempunyai 3 orang anak. Beliau bertanya adakah penting baginya mengambil b complex dan vitamin c sedangkan beliau sudahpun mengambil kedua-dua vitamin ini melalui multivitamin. Beliau mengutarakan pertanyaan ini kerana pada beliau dengan kos sara hidup yang semakin tinggi amat sukar baginya untuk membeli pelbagai jenis vitamin. Namun yang peliknya pakaiannya sentiasa bertukar ganti setiap bulan tidak pula dikaitkan dengan kos sara hidup yang semakin tinggi?

    Hmmm… jawapan yang saya berikan kepada kakak ini ialah multivitamin mengandungi semua vitamin yang diperlukan oleh tubuh setiap hari. Namun kerana terdapat beberapa kekangan maka tubuh kita memerlukan lebih vitamin B complex dan vitamin C atas beberapa sebab. Sebenarnya saya sudah menerangkan dalam post saya sebelum ini namun mungkin bukan semua menyedarinya.

    Ada beberapa perkara yang menyebabkan tubuh kita memerlukan lebih vitamin b atau lebih khusus ialah B Complex.

    1. Vitamin B larut air dan tidak disimpan dalam badan pada bila-bila masa pun. Ia mesti sentiasa diganti –malah setiap hari.

    2. Banyak vitamin B dimusnahkan atau menjadi deaktif kerana cahaya. Tidak banyak usaha yang dilakukan untuk melindungi vitamin bernilai ini dari cahaya.

    3. Gula menghapuskan b complex. Lima kali ganda b complex mengikut RDA diperlukan untuk mematabolismekan gula dalam Cuma satu minuman Cola. Dan bayangkan mengikut kajian… secara purata setiap kita menerima hampir 128 paun gula setahun.

    4. Stress mental dan fizikal meluputkan lebih B complex. Tekanan atau stress adalah asam ragam dalam hidup semua orang. Biarpun kita sering memikirkan stress mental, stress fizikal juga boleh merosakkan kita. Kebanyakan vitamin B dilibatkan dalam pengeluaran neurotransmitter dan pengubahsuai dalam otak yang membolehkan badan mengatasi stress dengan baik.

    5. Haba menghapuskan kebanyakan unsur B complex. Dalam proses penyediaan makanan, vitamin b sensitif kepada haba yang yang sering memusnahkan. Sesungguhnya vitamin dimusnahkan ketika penyediaan makanan segera, makanan dalam tin, makanan yang dibekukan dan makanan siap masak.

    6. Antibiotik, pil tidur, pil perancang, racun serangga menghapuskan banyak vitamin B complex. Ubat-ubatan ini menghapuskan bekalan b complex dengan mudah.

    7. Sesetengah sumber b complex yang terkaya diketepikan oleh sesetengah individu. Daging seperti hati, limpa dan jantung tidak dimakan atau dilarang untuk sesetengah individu disebabkan tuntutan keagamaan mahupun akibat kolesterol yang tinggi. Vegetarian pula menghadapi masalah vitamin B12 sebab vitamin ini hampir tidak wujud dalam keluarga sayur-sayuran.


    Manakala kepentingan vitamin C pula :


    Seperti yang kita semua sedia maklum, vitamin c sangat penting bagi tubuh kita terutama dalam melawan penyakit. Ianya diakatakan dapat membantu meningkatkan immune system badan kita. Bagi ibu yang cukup vitamin C, insyaAllah anak susuannya akan kurang mandapat jangkitan batuk mahupun selsema dari pembawa penyakit tersebut.
    VITAMIN C SANGAT RAPUH (FRAGILE)

    1. Vitamin C larut air dan tidak disimpan dalam badan pada bila-bila masa pun. Ia mesti sentiasa diganti –malah setiap hari.

    2. Vitamin C mudah dimusnahkan oleh pencemaran udara & air. Contohnya merokok sekotak boleh membakar 500 mg Vit C.

    3. Mudah musnah kerana stress (tekanan ) - physikal dan mental.

    4. Vitamin C mudah teroksida oleh oksigen. Contoh makanan pemotongan sayur-sayuran, buah-buahan yg terdedah terlalu lama sebelum digunakan akan mengurangkan kandungan Vit.C. Contoh lain ialah cara memasak yang terlalu lama atau dengan suhu yang tinggi.

    Faktor-faktor lain…. Pemilihan makanan, penyusuan anak, umur, aktiviti dan penyakit juga memainkan peranan dalam pengambilan b complex dan vitamin C dalam diet seharian.
    Last but not least: Satu soalan cepu emas dari seorang doctor….

    Kalau anda begitu berhati-hati bila sakit , kenapa tidak anda berhati-hati ketika sihat-supaya anda tidak jatuh sakit? Saya tidak menjamin anda tidak akan jatuh sakit tetapi saya boleh beritahu anda bahawa badan yang sihat dan mendapat cukup khasiat dapat menjauhi kesakitan dan kelesuan.

    Jika anda perlu belanja lebih sedikit untuk makanan tambahan yang berkualiti, saya percaya harganya memadai manfaat yang bakal diperolehi terutama bagi ibu yang menyusukan anaknya!

    * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


    OH YA!!!
    Saya menyediakan jadual pam, panduan makan dan konsultasi untuk penyusuan bagi yang mendapatkan produk ini dari saya.Hubungi pengedar anda untuk tips esklusif apabila anda mendapatkan produk Shaklee untuk penyusuan!




    Untuk maklumat lanjut sila berhubung dengan saya melalui
    Email Yahoo : nr_yu86@yahoo.com
    Gmail : nhmi2011@gmail.com
    Call/Whatsapp : 019-3789778






    September 01, 2012

    EIJAM'S FAMILY BERAYA 2012

    Kali ini, nak citer pasal raya, tgk rakan-rakan di Facebook, Blog semua dah bercerita pasal raya... kami jerk tidak lagi...

    Ok kali nie, kami beraya dua tempat, Hari raya pertama di Felda Sungai Tengi dan petang raya kami terus ke Batu Kurau Taiping... Malas nak type banyak-banyak jom kiter tengok gambar-gambar raya nie okies.


    susah nak tangkap gambar satu family okies.. asyik berlari-lari jerk anak ayu :)







    semoga umur kami berpanjangan dan dimurahkan rezeki yang melimpah ruah, kesihatan dan kesejahteraan..


    iman klu beraya mesti nak main kat luar rumah... sebab ada macam die jumpe.. contoh lembu,kambing, kerbau heheheheh


    baba yg sentiasa sabar melayan kerenah anak-anak...


    nie umairah mama cair dengan baba die..anak baba 


     dan anak ayu hehehhe


    umairah dengan sepupu sepapat die hehehhe


     kami semua sepupu yerk.... kemain lagi si iman tue hehehee tapi ada lagi yang xde dalam nie sebab mereka beraya di kelantan...


    gambar curi... termenung suami i ok...


    nie raya ketiga... raya kedua xde gambar sebab penat dan malas heheheeh



    happy family...tgk anak2 tak pandang camera pun...


    peace yoooooooooo!!!!


    iman yang dah tukar baju lepas beraya di kuala kangars



    apakah motif baba buat tangan cam tue ntah heheehehhe... okies sekian gambar raya kami yg xseberapa... TAMAT




    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...