March 29, 2012

TIPS HEBAT: PART 1 - EXCLUSIVE BREASTFEED MOMS (PERSEDIAN BAYI)

Pening, pening dan pening, mesti ibu-ibu baru yg hendak berkerja semula risau akan persedian bayi ketika nanti si ibu mula bekerja dan macamana bayi anda nantikan di rumah pengasuh.. Jom ayu share kan beberapa tips yg hebat ayu rasa dan  ayu amalkan before naik keja masa selepas berpantang dulu.

IBU-IBU perlu biasakan bayi mengambil susu perahan dan juga penjga yg menjaga bayi sementara ibu2 berkerja.

TIPS -TIPS PART 1:- PERSEDIAAN UTK BAYI.

1,SUSU PERAHAN - cari puting yg yg sesuai yg seakan2 puting ibu. contoh yerk cam puting doctor baby nie.. ayu just amalkan puting ini sehingga anak ayu betul2 serasi then bila dah 4 bulan baru ayu tukarkan ke puting Avent.

credit image by google

 2, CONTOH JADUAL 
Day 1 to Day 3  Sehari sekali utk bayi minum guna puting
Day 4 to Day 6 Sehari dua kali utk bayi minum guna puting                                  
Day 7 to Day 9 Sehari tiga kali utk bayi minum guna puting

Biasa nya , utk permulaan bayi org lain yg kasi latihan kepada bayi utk minum susu perahan ibu. Ini disebabkan bayi kita biasa dengan bau ibunya dan akan 100% gerenti reject jika si ibu yg berikan  susu perahan.

Secara teratur, ibu2 boleh tingkatkan pengantian sesi penyusuan sehingga 3 ke 4 kali sehari. Bila pulang bekerja, susukan bayi ibu sejurus sahaja spai di rumah.

3, ORANG YG JAGA BAYI IBU2
  • Latih penjaga semua cara menyusu kan bayi dengan susu perahan, jika bayi refuse puting boleh jugak guna kaedah cawan atau sudu. Cara ini sebenar lagi bagus kerana tidak adalah masalh keliru puting di kemudian hari.
  • Beri masa utk pengasuh betul2 faham akan perkara seperti berikut CARA MENYIMPAN SUSU PERAHAN, CARA SEDIAKAN SUSU UTK BAYI, JGN BENARKAN PENGASUH BERI AIR SUAM KETIKA 6 BULAN KE BAWAH. 
4, KEPERLUAN DAN KEMUDAHAN
  • Tinggalkan bayi anda berdekatan dengan tempat berkerja.Ini kerana jikalau ade berlaku sebarang kejadian ibu boleh pulang menyusukan bayi atau penjaga datang kepada ibu membawa bayi tersebut utk disusukan..
  • Jika tempat keja anda ada pusat jagaan lagi hebat.



diharap penulisan ini dapat membantu ibu2 yg diluar sana.. HIDUP SUSU IBU hehehhehehehhe..

OH YA JGN LUPA LIKE PAGE AYU DI FACEBOOK OK!!!!!





Untuk maklumat lanjut sila berhubung dengan saya melalui
Email Yahoo : nr_yu86@yahoo.com
Gmail : nhmi2011@gmail.com
Call/Whatsapp : 019-3789778




ALERT: SILA JANGAN TIRU MACAM SAYA.. MEMBAZIR OKEY!!!!

PERHATIAN SEMUA!!!

Anda tidak tigalakkan tiru macam saya okey, Ayu pun xperasan yg ade banyak cam ginie koleksi ku.. Siap en suami buat kan tempat khas lagi.... Tapi apa2 pun terima kasih kepada en suami sebab kasi isteri mu ini tupperware...

Dulu saya xsuka pun, tp biler asyik dibelikan naik lemak spai ade banyak cam nie... nie baru separuh okey, belum satu dapaur, dalam freeze dan dapur basah hehhehehe..



so beli dah banyak cam ginie rasa sayang duit-duit yg dah dilaburkan ke sinie... baik buat saving kan investment utk masa depan... betul tak bloggers?

JADI JGN TIRU CAM SAYA OKEY!!!!




JCO DONUT EIJAM's FAMILY OKEY

Wah ayu niaga donut okies skrg nie... Siapa nak my donut jom order hehehe... sebenarnya dah banyka kali buat donut nie sebagai minum petang... Jadi okies lembut sebiji atau serupa donut kat J'co tau... jom kiter terjah resepi dan gambar donut ayu k...

RESEPI by CITARASAWAN


so nie ler donut ku jeng..jeng..




yang tggu die naik then gorengkan

dan yg dah siap utk dimamam, puteri2 ku suke sgt.. asyik suruh buat jerk hehehe, mkn hingga menjilat jari beb



March 28, 2012

AIR SUSU CAIR DAN TAK BANYAK? JOM CUBA ESP



Syukur alhamdulillah AllaH S.W.T Maha Kaya, Maha Pemurah, dan rezeki Allah tue murah dan luas.. Dan hari nie bertalu2 pertanyaan tentang March Promo... ESP saya dah abis dijual... Now nak beli lagi... sape yg nak order jom order ... mggu nie jerk last ESP harga hebat...


Apa itu ESP ?

ESP ialah Energizing Soy Protien. Bagi menyusu anak, ia sangat membantu mempercepatkan penghasilan susuibu provided ibu RAJIN dan KONSISTEN pam. Bagi wanita yang tidak menyusu, ia membantu mendapatkan sel tubuh yang sihat dan anjal. Pengambilan vitamin akan lebih lengkap dengan pengambilan ESP. Sel yang sihat dapat menyerap zat galian dan vitamin dengan lebih baik!

Jika anda nak diet, bancuhkan 1-2 sudu besar ESP dalam minuman pagi anda [ jangan teh dan kopi ya] , insyaALLAH kenyang dan bertahan sampai tengahari.

Sama juga untuk dinner, amalkan makan 2-3 potong pelbagai jenis buah bersama segelas minuman bancuhan ESP untuk dinner.

TESTIMONI: APA KATA PENGUNA ESP 
SILA CLIK IMAGE FOR LARGE REVIEW








DAN ANDA MESTI NAK TAHU RUPA ESP KAN???






KNP PERLU CONSUME ESP SHAKLEE

Kita adalah protein, asas kepada sel ialah protein.


TAHUKAH ANDA ?

Shaklee adalah syarikat pertama yang mewujudkan suplemen protein berasaskan kacang soya. Sebenarnya, pengasingan soya pertama yang pernah dihasilkan adalah dicipta oleh Dr. Forest C. Shaklee pada tahun 1970an. Selang beberapa tahun kemudian, beberapa ujian klinikal telah membuktikan apa yang ditemui oleh Dr. Shaklee sebelumnya iaitu protein soya merupakan sebuah blok binaan utama bagi membina kesihatan jangka panjang.

PENTINGKAH PROTEIN?

Our body need protein to grow BIG & Strong! It’s a basic material of all living cells and organ-building block of the body. Stuktur asas badan manusia adalah sel. Segala penyakit pada zaman moden ini disebabkan oleh pengumpulan sel-sel yang LEMAH & KURANG SIHAT. Keperluan protein yang mencukupi dikatakan kunci kesihatan yang optimum – protien diperlukan untuk menghasilkan hormones, enzymes, antibodies and neurotransmitter.

25% daripada badan kita berasal (diperbuat?) daripada Protein. – kuku, rambut, kulit, otot-otot adalah protein. Malah Dr. Bruce Miller dalam bukunya mengatakan kita adalah protein.

Protein berasal dari perkataan Greek (PROTOS) bermaksud – ‘the first’ dan badan kita terdiri daripada :-
1. 66% Water
2. 25% Protein
3. 8% Fats
4. 1% Combination of Minerals & Vitamins
100%



SHAKLEE ENERGIZING SOY PROTEIN

Ini adalah makanan utama dalam program Shaklee. Amat penting dalam diet harian kita. Ia merupakan minuman berkhasiat, sumber lengkap protein secara biologi yang bermutu paling tinggi yang dihasilkan dari kacang soya. Ia memberi tenaga yang berpanjangan dan membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak.

Soy Protein Shaklee mengandungi 14 gram protein soya semulajadi yang baik pada setiap hidangan. Diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones seperti genistein dan daidzein.

Soy Protein tidak mengandungi kolesterol dan laktosa. Ia mengandungi semua asid-asid amino yang diperlukan oleh tubuh anda bagi mengekal tisu-tisu yang sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya. Produk Protein Soya ini adalah sumber-sumber kalsium dan zat besi yang baik. Selain itu ia tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, pewarna dan bahan pengawet.

PROTEIN SOYA SHAKLEE IALAH NON-GMO SOY!

Shaklee hanya menggunakan protein soya yang tidak diubahsuai genetiknya, iaitu Non-GMO (Non-Genetically Modified Organism), dimana ia disahkan melalui Identity Preservation Program. Program ini memastikan soya yang digunakan oleh Shaklee adalah dipantau dengan ketat dan dikawal sejak mula ditanam, dituai hinggalah diproses.

RISIKO KEKURANGAN PROTEIN (SECARA UMUM):

1. Anemia (kurang darah atau kurang oksigen dalam darah)
2. Kidney disease (penyakit buah pinggang)
3. Liver (penyakit hati)
4. High Cholesterol (kolesterol tinggi)
5. Low blood pressure (tekanan darah rendah)
6. Low blood sugar (kandungan gula darah rendah)
7. Nerve instability (Fungsi saraf tak stabil)
8. Peptic ulcer (Ulser perut + usus)
9. Poor wound healing (Luka ambat sembuh)
10. Poor blood circulation (Pengaliran darah yang tidak lancar)
11. Poor vision (Penglihatan kurang baik)
12. Irritability (Badan menggeletar)
13. Fatigue (Letih lesu)
14. Weakness (Lemah)
15. Water retention (Tinggi kandungan air dalam tisu badan)
16. Prolonged period of time mental retardation (Terancat akal)
17. Lack of resistance to infection (Ketahanan badan rendah terhadap jangkitan)


Pengambilan vitamin membantu sedikit sebanyak mengisi kekosongan nutrien dan zat vitamin yang tidak dapat dipenuhi melalui pengambilan makanan harian. Jika anda mencari supplement yang sesuai, boleh refer link ini :

4 set penyusuan yang paling popular.

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

Untuk maklumat lanjut sila berhubung dengan saya melalui
Email Yahoo : nr_yu86@yahoo.com
Gmail : nhmi2011@gmail.com
Call/Whatsapp : 019-3789778



credit by: www.anakkuwiraku.com

March 20, 2012

JOM LIKE JOM EXCLUSIVE MAMA TO MAMA

Hai Blogger, nak minta jasa baik kalian Jom like mama ayu yerk PAGE kat Facebook jom.....

Sharing is Caring from Mama to Mama:Orang Kata Sharing is Caring bagus.. So Mama Ayu nak Berkongsi segala pasal Penyusuan Secara Exclusive, Kehamilan, Resipi hebat dan Kehidupan. so jgn tunggu lagi jom like jom...


Jutaan terima kasih kepada sesiapa yang sudi like page mama ayu k... luv u


DEEP FREEZER TO LET GO BY PN IZA



Ada sesiapa yg sedang mencari deep freezer. My frenz Pn Iza nak let go deep freezer die. Jom view pic dibawah nie yerk..
 
 
 
 Self collection rm450 - segambut dalam
Jenama midea, 150L
 
if nak tahu lebih details anda boleh contact die iza_idris@yahoo.com
 
 
 
 
 
 
 


March 13, 2012

GAGAL??? KENAPA SAYA GAGAL??? JOM BACA

Jujurnya pada pendapat ayu secara peribadi:

Supplement membantu ibu menjayakan penyusuan. Ibu nampak hasil yang ketara ke atas puteri ayu,  Ayu klu lambat jek pam breast ayu bengkak macam dalam pantang dan masa tue dah basah dah baju nie susu mengalir.. nasib baik ade medela collection milk nie



.. tue pun sekejap jerk menampung susu yg mengalir hehehe, tapi syukur  atleast adalah jugak dari xde kan.. hehehe . Jadi jom kiter study kenapa jika anda yg pernah consume shaklee gagal mungin perkongsian nie dapat membantu kalian.. klu ayu boleh kalian pun boleh yg penting kite tanam aura positif so that feedback yg datang kepada kita pun positif. Jom baca kes-kes dibawah

Namun terdapat beberapa kes  si ibu yang mendapati supplement tidak membantunya dalam penyusuan; setelah ibu study kes mereka dan hasil yang ibu dapati ialah:

KES SATU; 
Selepas mengambil vitamin, mata mudah mengantuk dan badan letih.

Golongan ini adalah golongan yang KURANG MINUM AIR ATAS ALASAN MALAS KE TANDAS. Jika ini berlaku pada anda, better jangan amik supplement kerana pengambilan supplement memerlukan banyak air demi penyerapan yang baik oleh badan manusia. Jika pengambilan biasa bagi kita ialah 2 liter air..keadaan ini hanya sesuai jika kita tidak mengambil apa2 supplement. Namun bagi pengamal supplement, pengambilan air perlu banyak demi menyahtoksik dari badan serta melancarkan penyerapan nutrien oleh badan. Pengambilan air juga membantu meningkatkan keperluan oksigen oleh tubuh. Badan akan mudah letih kerana kepekatan darah dan jantung memerlukan banyak tenaga untuk mengepam.
Maka kesimpulannya: kes pertama ini ialah kerana kekurangan air yang kritikal.


KES KEDUA :

Pengambilan supplement membuatkan susu saya PEKAT tetapi kurang dari segi kuantiti.

Ini adalah kesan normal bagi mereka yang baru dengan supplement. Pengambilan supplement memerlukan pengambilan air yang sekata dan banyak.  Seperti yang kita sedia maklum setiap badan adalah tidak sama.
Macam ayu sendiri....ayu suka makan vitamin sekaligus pada waktu malam after dinner. Tetapi sebelum tido ayu pastikan ayu minum 2 liter. Ada orang yang makan sekaligus pada waktu pagi bersamaan dengan 5 biji contohnya. Si ibu ini akan mendapati susunya pada perahan jam 10am dan 1pm adalah pekat dan sedikit in term of kuantiti. Namun kuantiti susu perahannya akan back to normal selepas jam 5 pm dan perahan berikutnya.
Mengapa ianya terjadi?
Ini kerana kepekatan darah adalah dikemuncak antara waktu jam 10 pagi sehingga jam 2pm. Mungkin waktu ini si ibu kurang minum air....namun selepas jam 2 pm si ibu mula minum semula pada kadar yang lebih seimbang.
Bagaimana nak mengatasi masalah ini?
Jika kalian adalah ibu yang mempunyai masalah dalam kes KEDUA ini apa yang boleh ibu sarankan ialah:
Selepas makan pagi, amik mana-mana 2 jenis vitamin dalam set B. Manakala bakinya diambil selepas makan tengahari....ini akan membantu keseimbangan air di dalam badan dan dapat mengurangkan kepekatan darah yang tertumpu pada sesetengah masa.
Memang jika ada yang bertanya, pada waktu bilakah terbaik untuk mengambil vitamin, ibu akan menjawab ibu mengambil waktu malam kerana sel badan akan rejuvenate sewaktu kita sedang tidur namun ibu sentiasa memastikan pengambilan air adalah sekurang2nya 2 liter sebelum ibu tidur. Sehingga kini sudah menjadi amalan bagi ibu walau tidak menyusu lagi. alhamdulillah.

KES KETIGA
Tiada perubahan langsung

Setiap apa yang terjadi mesti ada sebab dan musabab namun berapa ramai antara kita yang melakukan MUHASABAH  atas segala yang terjadi dalam kehidupan sehariannya?
Ada satu kes yang ibu study...si ibu ini tidak mendapat apa2 manfaat langsung dari pengambilan vitamin. Setelah ditanya dan diselidiki...si ibu ini adalah golongan peminum kopi yang tegar. Sehari mesti minum 3 cawan kopi kerana padanya kopi membantu diirinya menjadi cergas dan kurang mengantuk. TANPA disedarinya pengambilan kopi itulah yang memusnahkan vitamin yang sedia ada dalam badannya. Maka pengambilan supplement tidak akan memberi impak apa2 ke atas dirinya kerana vitamin banyak musnah disebabkan pengambilan kafein tadi.

Tidak kurang juga si ibu yang tidak mendapat manfaat kebaikan vitamin kerana tiada sikap istiqamah dan sabar. Sedangkan inilah yang dituntut dalam agama untuk berjaya dunia dan akhirat. Disiplin sangat penting dalam menjayakan istiqamah.


Untuk maklumat lanjut sila berhubung dengan saya melalui
Email Yahoo : nr_yu86@yahoo.com
Gmail : nhmi2011@gmail.com
Call/Whatsapp : 019-3789778





TIDAK BERBALOI ATAU BERBALOI????

Ada yang bertanya, kenapa vitamin Shaklee nie mahal berbanding vitamin yang berlambak di pasaran? Nak kata dari segi kuantiti, kadang-kadang yang di jual di pasaran tue nampak lebih berbaloi, dah lah harganya murah...

Sejujurnya, saya akui bahwa vitamin Shaklee nie memanglah vitamin mewah, namun ianya tidak semahal yang anda sangka, dan sesiapa jua mampu memlikinya!

Keduanya, vitamin Shaklee ialah vitamin natural/ semulajadi, asli tanpa pewarna tambahan, pengawet, perasa dan yang pasti, tanpa silika gel dan BUKAN vitamin sintetik.

Jom kit aikuti perbezaan di antara vitamin semulajadi & vitamin sintetik:
*Kredit kepada Vitamin Semulajadi.

1. Penghasilan

-Vitamin natural dihasilkan dari ekstrak bahan2 semulajadi dengan mengambil intipati yang diperlukan dan menyingkirkan fiber. Contohnya pembuatan vitamin C natural diperolehi dari mengambil pati asid askorbik dalam buah limau dan menyingkirkan serat2nya.

-Vitamin sintetik dihasilkan dari manipulasi bahan kimia yang mempunyai ciri2 seakan-akan bahan yang terdapat dalam vitamin. COntohnya asid askorbik (vitamin C) mempunyai formula empirik C6H8O6, jadi gabungan dari molekul2 karbon, hidrogen dan oksigen ini boleh dihasilkan dari apa2 bahan bagi menghasilkan asid askorbik.

2.Keserasian dengan badan

-Vitamin natural dihasilkan dari bahan2 makanan kita, jadi ia bertindak dengan lebih baik dan semulajadi dengan tubuh. Ia tidak mendatangkan kesan sampingan, dan memberi kesan yang lebih baik.

-Vitamin sintetik, walaupun formulanya sama, ia tetap tidak sama dengan vitamin natural, apa lagi dengan makanan asli. Ini kerana penghasilannya pun bukan dari sumber makanan. Jangan terkejut kalau saya katakan tar yang digunakan untuk menurap jalan raya adalah salah satu bahan untuk menghasilkan vitamin B complex pada vitamin sintetik.

3. Harga

-Vitamin natural tentunya lebih mahal kerana penghasilannya dari bahan2 semulajadi memerlukan kos bahan yang lebih tinggi.

-Vitamin sintetik biasanya lebih murah dan adakalanya diberi percuma saja.

4. Kesan kepada tubuh badan

-Vitamin natural mengambil intipati dari bahan2 semulajadi, jadi ia tidak meninggalkan bahan2 yang perlu, walaupun bukan bahan utama dalam vitamin tersebut. Contohnya kalsium memerlukan magnesium vitamin D untuk menjadikan penyerapannya lebih optimum. Kalsium yang tidak diserap dengan sempurna akan disimpan dlam ginjal dan boleh menyebabkan batu karang atau batu buah pinggang.

-Vitamin sintetik, oleh kerana pembuatannya adalah untuk menghasilkan sejenis bahan tertentu, makan kebanyakan vitamin sintetik datang dalam bentuk ’solo’, misalnya kalsium tanpa magnesium dan vitamin D, jadi kita kena amik magnesium dan vitamin D dari sumber lain. Begitu juga dengan vitamin2 lain, yang memerlukan ‘kawan’ untuk bertindakbalas dengan sempurna, tapi tidak ada dalam vitamin sintetik.

5. Kesan jangka panjang

-Vitamin natural tidak mendatangkan kesan sampingankerana penghasilan dari bahan2 seperti yang dinyatakan di atas (bahan semulajadi).

-Vitamin sintetik mempunyai banyak kesan jangka panjang, salah satunya akibat ketidakstabilan bahan2 yang terkandung dalam vitamin sintetik itu sendiri, dan manipulasi kimia yang dilakukan dalam proses penghasilannya.

Di sebabkan inilah kami sekeluarga memilih vitamin natural Shaklee sebagai pemakanan tambahan kami sekeluarga.

Untuk maklumat lanjut sila berhubung dengan saya melalui
Email Yahoo : nr_yu86@yahoo.com
Gmail : nhmi2011@gmail.com
Call/Whatsapp : 019-3789778






March 12, 2012

PENGELUARAN SUSU MENINGKAT SEMULA BILA SI IBU BERTAMBAH SIHAT*

Sejak dua menjak nie ramai para ibu merujuk dengan ayu, supplemt Shaklee yang mana membantu utk atasi masalah keletihan. Minggu lepas saya terima panggilan dari seorang ibu...dari suara beliau memang saya dapati beliau memang keletihan. Jadi saya ingin sarankan ibu-ibu yg mengalami masalah keletihan mengambil Eu Four Pack.

Kenapa Eu Four Pack?
Dalam kes ini, ibu ini mengepam dengan konsisten tetapi mungkin kerana terlalu keletihan pulang dari kerja membuatkan badan semakin lemah dan penghasilan susu juga terganggu. Maka saya sarankan pengambilan eu four pack sahaja.

Apa yang ada dalam Eu Four Pack dan kepentingannya?




a) Vita-Lea Iron Formula/multivitamin
Dilengkapi dengan 12 vitamin, 7 galian dan zat besi. Kebiasaannya, sekitar usia anak mencecah 6 bulan, kita di syorkan untuk memperbanyakkan sumber zat besi ke dalam makanan anak...contoh terbaik ialah ikan bilis dan bagi ibu menyusu multivitamin atau nama lain vitalea telah di lengkapi dengan iron bagi membantu pembesaran anak dengan lebih baik lg...Ada sesetengah doktor menasihatkan agar ibu yang menyusu perlu memastikan pengambilan zat besi dalam menu harian agar si ibu tidak mudah pitam atau pening selepas memerah mahupun menyusukan anak. Zat besi sangat penting dalam pembentukan sel darah merah. Walaubagaimanapun multivitamin beserta formula zat besi ini tidak disarankan diambil dengan  minuman susu kerana ianya akan mengurangkan efisiensi penyerapan zat besi oleh badan.



b) B Complex
Sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein, Anti stress (sebagai penenang), Membantu meninggikan sistem pertahanan badan, menukarkan makanan(glukos) kepada tenaga dan membantu ibu2 berfikiran positif sentiasa(mood baik..)...so, bila kurangnya stress dan mood happy, secara automatik penghasilan susu akan lebih lancar. Pengambilan pil perancang memerlukan pengambilan b complex yang konsisten kerana pengambilan pil perancang memusnahkan zat vitamin B yang sedia ada di dalam badan si ibu.
 Vitamin B juga dapat melahirkan wajah ibu yang cantikberseri dan tidak kusam.



c) Vitamin C
Sangat penting untuk menjaga salur darah, sebagai antioksidan dan membantu meningkatkan antibodi ibu dan pengambilan Vitamin C membantu meningkatkan kandungan antibodi di dalam susuibu untuk anak yang sedang menyusu. So, sekiranya anda atau baby demam, cuma tingkatkan pengambilan vit c ke 2 biji sehari ...dan bagi ibu2 yg menghadapi puting melecet/luka/berdarah,insya allah akan mudah sembuh...satu lg kesannya kulit makin bersih, cerah & cantik. Vitamin C membantu pembentukan kolagen dengan lebih baik.




d) Kalsium
Kalsium adalah komposisi utama selepas kalsium di dalam susuibu. Ianya sangat penting untuk pembinaan sel darah, saraf, tulang dan gigi. Pengambilan kalsium yang mencukupi sangat membantu dalam kelancaran penghasilan susuibu ditambah apabila si ibu kerap mengepam dan menjaga amalan makan dan minumnya. Pengambilan kalsium membantu kita rasa segar sepanjang hari walau adakala tidak mendapat tidur yang cukup 8 jam sehari. Namun perlu dipastikan , pengambilan kalsium tidak membuatkan kita sembelit. Jika anda mengambil kalsium dan mendapat sembelit, cuba semak semula kandungan kalsium tersebut. Ostematrix adalah Kalsium Shaklee yang lengkap dengan magnesium dan vitamin D.

Pengambilan vitamin sahaja tidak memadai untuk mendapat hasil susuibu yang banyak. Amalan yang perlu dititikberatkan ialah

1. Ibu perlu kerap menyusukan bayi atau mengepam secara konsisten tidak lebih dari 3 jam untuk setiap sesi.

2. Ibu perlu minum air sekurang-kurangnya 3 Liter sehari dan jangan sesekali skip meal.

3. Ibu perlu mendekatkan diri dengan pencipta kerana sesungguhnya rezeki ini datang dari Al Khaliq juga.


Untuk mereka yg mempunyai kekangan kewangan saya ada menyediakan sesuatu utk anda.

Untuk penyusuan, saya bekalkan jadual pam, panduan makan dan konsultasi.

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


Untuk maklumat lanjut sila berhubung dengan saya melalui
Email Yahoo : nr_yu86@yahoo.com
Gmail : nhmi2011@gmail.com
Call/Whatsapp : 019-3789778





March 11, 2012

TESTIMONI: XSANGKA SGT..STILL BOLEH DAPAT HAMPIR 7OZ SAAT INI

Ok kali ni ayu nak kongsi testimoni ayu sendiri.. ayu skrg nie as WAHM, so walaupun dah jadi WAHM nie, tapi ayu still pam walaupun kekerapan mengepam tue xdelah sehebat bekerja dulukan.. tapi ayu still pam jugak sebab kekadang ayu ade minta org,mak dan husband jagakan kan anak sebab ayu nak keluar pergi pos barang lah, pegi jumpe org lah pegi buat urusan tue dan ini lah hehhehe.. . tapi macam xpercaya jerk bila sesi mengepam pada tarikh 07/03/2012 sekali  pam ayu still ade harapan untuk dapat hampir 7 oz... yippie suka sangat.... Ayu bersyukur sesangat dapat hampir 7 oz disaat iman now dah masuk setahun 6 bulan... syukur alhamdulillah..  so nie gambar yg disnap sepantas kilat untuk dikongsi kan dengan anda...





Bagi ayu senang penyusuan susu ibu bukan lah semudah ABC tapi kiter  sebagi ibu kena faham konsep penyusu.. Jika anda ingin menyusu kan baik anda ini antara tips yg dapat membantu kalian dalam menjayakan penyusuan susu ibu..


Satu-satunya cara paling efektif untuk meningkatkan kuantiti susu ialah dengan mengosongkan payudara sekerap yang mungkin.

How can I increase pumping output?




To speed milk production and increase overall milk supply, the key is to remove more milk from the breast and to do this frequently, so that less milk accumulates in the breast between feedings.
sumber : http://www.kellymom.com/bf/pumping/pumping_decrease.html




So, mari kita study cara nak tambah kuantiti susu dan nak mempercepatkan penghasilan susu badan ni :-

A.PAM, PAM, PAM
- susukan bayi sekerap mungkin apabila bersama bayi
- pam susu sekerap mungkin. minimum 6 kali sehari (3 kali di ofis sekurang-kurangnya ; dengan satu sessi power pumping setiap hari). optimum ialah 8 - 12 kali sehari. ini tidak termasuk sessi direct-feed.
- pam setiap kali ada kelapangan. selepas bayi menyusu, semasa bayi tidur. boleh gunakan kekerapan 2, 3 jam sekali sebagai panduan.
- cluster pumping --> duduk berduaan dengan bayi dan breastpump anda, dan cuba pam dan susukan bayi berselang seli setiap setengah jam ke sejam selama beberapa jam.
- buat power pumping


BREAST YANG DIKOSONGKAN
- berapa lama anda pam bagi setiap payudara? dicadangkan untuk tujuan meningkatkan penghasilan susu badan, anda harus pam selama 15 minit each breast. lebih baik jika dapat gunakan kaedah double pumping.teruskan mengepam walaupun sebelum 15 minit susu dah tinggal setitik dua.
- guna kaedah double pumping. sangat berkesan especially bagi mereka yang berhasrat nak maintain milk supply. namun still depends on individu. ada juga ibu-ibu yang lebih  suka gunakan kaedah marmet.
- apply kaedah breast massage dan breast compression
- make sure pam yang digunakan tu selesa dengan anda. keselesaan turut membantu ibu dalam penghasilan susu yang dipam.


MENGAMBIL GALACTAGOGUES
- boleh amalkan makanan penggalak susu seperti oats, horlicks, barli, keju dan lain-lain yang bersesuaian dengan tubuh masing-masing.
- anda juga boleh mengambil milk booster seperti shaklee dan alfalfa untuk membantu meningkatkan penghasilan susu badan.

Ini semua adalah basic yang saya harap boleh membantu kawan-kawan yang mengalami masalah 'susu-tak-banyak-masa-pam'.Diharap nie dapat membantu...
 
 
Untuk maklumat lanjut sila berhubung dengan saya melalui
Email Yahoo : nr_yu86@yahoo.com
Gmail : nhmi2011@gmail.com
Call/Whatsapp : 019-3789778















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...