June 29, 2011

9 JENIS MAKANAN PENAMBAH SUSU

 
Selain daripada mengamalkan suplemen Shaklee, anda juga boleh mencuba mana-mana jenis makanan yang disenaraikan di bawah untuk membantu membanyakkan susu badan, dalam usaha menambah stok EBM menjelang Ramadhan ini.

(1) Daun Alfalfa
alfalfa 

Meskipun dalam set penyusuan tu ada pil alfalfa, tapi tak salah kalo nak makan daun alfalfa. Tapi kat Malaysia ni saya biasa jumpa orang jual daun alfalfa untuk haiwan ternakan (alfalfa sangat bagus untuk binatang ternakan!). Kalau kat supermarket yang ada ‘alfalfa sprout’ atau yang jenis cambah tu.
 
(2) Halba @ Fenugreek
 
fenugreek

Halba atau juga dikenali sebagai fenugreek merupakan milk booster yang agak terkenal di kalangan ibu2 di negara kita. Halba biasanya digunakan dalam masakan. Ada juga halba dihasilkan dalam bentuk pil. ayu selalu guna untuk masak kari ikan dan ikan masak cuka yummy okies...

(3) Jintan
jintan

Jintan ni sama dengan halba di atas, biasanya digunakan dalam masakan. Jadi tak hairanlah kalau lepas makan kari, kilang susu rasa penuh saja. nie mmg sentiasa ade dalam masakan ayu hehhehe

(4) Kurma
 
kurma

Kurma membekalkan kalori segera, amat sesuai untuk ibu menyusu kerana ibu menyusu memerluka extra kalori.

(5) Susu
susu
Khasiat susu tidak dapat dinafikan lagi. Ibu perlu minum susu untuk menghasilkan susu. Mungkin ideal kerana bukan sahaja memberi kebaikan kepada susu ibu, malah juga menjaga tubuh ibu dengan membekalkan protin, kalsium dan berbagai jenis vitamin dan galian perlu. ayu mmg suke minum apa2 susu pun...
 
 
(6) Keju
mozzarella cheese
Keju yang tinggi kandungan zat, sama seperti susu membekalkan protein, kalsium dan vitamin serta mineral perlu. Keju seperti juga susu dan produk tenusu lain, ia mudah diserap oleh tubuh. Jadi tak hairan kalau lepas makan keju, terasa ‘berat’ saja kilang susunya. suke giler bende alah nie...
 
(7) Tempe
 
tempe

Tempe yang dibuat dari kacang soya adalah tinggi kandungan protein. Ia bukan saja membantu membanyakkan, malah memekatkan susu. hari makan nie.. suami jaw mari..
 
(8) Sayuran Hijau
 
sayur
Sayuran hijau seperti kucai, sawi, dan sebagainya membekalkan vitamin B perlu terutama asid folik yang penting dalam penyusuan susu ibu.

(9) Lobak Putih
 
lobak putih
Lobak putih mengandungi vitamin C melebihi buah-buahan, serta serat yang tinggi. Kedua-duanya membantu dalam penghasilan susu ibu, dan juga memperbaiki sistem imuniti tubuh ibu. bagus nie buat sup jerk

Dan banyak lagi makanan yang boleh membantu dalam menambah susu ibu. Walau bagaimana pun, semua usaha harus disertai dengan ilmu pengetahun dalam bidang penyusuan.

AMALAN WAJIB - KOSONGKAN PAYUDARA!

KERAP MENGEPAM – setiap hari sekiurang-kurangnya 2-3 jam sekali, terutama ketika bayi tiada bersama.

DOA
Doa membanyakkan susu ibu:

Zikir-zikir untuk membanyakkan susu ibu seperti YA MATIIN, Selawat dan sebagainya. Dan ibu-ibu hendaklah selalu bertaubat, bersedekah, membersihkan hati dan berbaik sangka dengan si pemberi rezeki.





PERFORMANCE DRINK-MINUMAN PENYELAMAT DI BULAN RAMADHAN


Ada antara ibu-ibu yang mengandung dan menyusukan anak mudah rasa sakit kepala, pening2 semasa berpuasa. Antara sebab biasa yang berkaitan adalah, badan kurang air, kekurangan gula dalam darah, tidak cukup rehat atau tidur, stress dan banyak lagi. Dalam kes ini, pengambilan Performance Drink sewaktu bersahur dan berbuka puasa amat membantu. Minuman ini memastikan kandungan gula dalam darah seimbang dan cecair dalam badan sentiasa mencukupi.

Fakta menarik tentang Performance Drink.
1. Ia adalah minuman ahli sukan yang mengandungi imbangan elektrolit yang sempurna untuk membantu mencegah dehydration, seperti fungsi minuman isotonik.
2. Ia membekalkan 3 jenis karbohidrat bagi tenaga dan stamina.
3. Ia bukan milk booster, atau minuman penambah susu, sebaliknya membantu tubuh kita menjaga kestabilan bendalir agar tidak kekeringan.
4. Ia mengandungi formula karbohidrat unik Shaklee iaitu opticarb yang membekalkan tenaga serta merta. Opticarb ialah rangkaian karbohidrat yang memberikan kita tenaga berterusan tanpa menganggu kestabilan gula dalam darah.
5. Fungsinya tak sama dengan milk booster atau makanan penambah susu lain kerana ia bukan untuk menambah susu sebaliknya menjaga sistem tubuh badan kita dalam sehari berpuasa dan menyusu/mengepam.
6. Ia bukan saja untuk ibu menyusu/mengandung semasa berpuasa, tapi sesuai untuk semua, terutama yang kerja di tengah panas. Budak2 demam pun elok amik ni sebab biasa la budak2 bila dah demam tak selera makan minum. Ia boleh tolong cegah dehydration tu. 

Namun, ia tidak terhad kepada ibu menyusu dan mengandung aje tau .. seisi keluarga sangat digalakkan untuk mengamalkannya.

Untuk pesanan boleh email kepada saya di nr_yu86@yahoo.com atau nhmi2011@gmail.com atau sms kan kepada saya 019-3789778 untuk konsultasi percuma.





June 28, 2011

PERANCANGAN AWAL ELAKKAN SUSU IBU KURANG SEMASA BERPUASA

Bulan puasa antara saat-saat paling getir bagi seorang ibu yang menyusukan anaknya. Kebanyakan ibu yang menyusukan anaknya buat pertama kali di bulan puasa sangat yakin (atau cuba meyakinkan diinya sendiri) bahawa pengeluaran susu badannya takkan terjejas walaupun masih berpuasa. Bak kata pakar motivasi, berfikiran positif!

Namun, masalah biasanya timbul bila nak masuk minggu ke2/3. Sedikit-demi sedikit pengeluaran susu badannya berkurang sehingga memaksa mereka membuat pilihan yang sukar; sama ada tidak berpuasa untuk menyusukan anak atau terus berpuasa dan memberikan anak mereka campuran susu formula. Ya betul, ibu menyusu diberikan rukhsah untuk tidak berpuas, tapi kan lebih baik jika mampu berpuasa sambil menyusukan anak?

Let’s say,

  1. anda kini dah ade stok sebanyak 20 Oz dalam Freezer
  2. jumlah pengeluaran susu yang di pam ialah 17 Oz sebelum bulan puasa (kecuali hari minggu sebab boleh direct feeding sepanjang hari)
  3. bayi kesayangan anda cuma minum 15 Oz saja sehari (bekalan ke Taska waktu anda bekerja)
  4. jumlah pengeluaran susu yang di pam di bulan puasa nanti jatuh kepada 9 Oz sehari
Jika situasi anda sama seperti di atas, carta berikut menunjukkan bekalan susu yang boleh anda jangka,

Yup, by 2nd weeks of Ramadhan, bekalan susu habis. Time ni kalau tak cukup susu, bayi boleh melalak kelaparan; terutamanya kalau anak lelaki.
So, apa nak kena buat?
Mula banyakkan susu dari sekarang, jangan tunggu last minute atau yakin tak tentu hala. Dengan hanya meningkatkan pengeluaran susu yang di pam (untuk bekalan anak ke Nursery atau Taska) daripada 17 Oz kepada 20 Oz sehari (Ya, Cuma 3 Oz saja), bekalan susu anda dah cukup nak cover sampai akhir ramadhan. Tak caya tengok carta di bawah,

Kedua-dua kes di atas ni tak ambil kira kalau bayi atau nak kecil anda minum makin banyak & anda pun tak outstation ke mana-mana sehingga terpaksa menyediakan stock 2-3x ganda daripada biasa. Jika anda jangkakan kedua-dua perkara di atas bakal berlaku, saya nasihatkan cuba ikhtiarkan sesuatu sehingga boleh menambahkan pengeluaran susu sebanyak 25 Oz sehari sebelum masuk bulan puasa.

Jika anda Berjaya menghasilkan 25 Oz susu sehari mulai sekarang sebelum masuk bulan puasa, anda bakal menyimpan stok susu sebanyak 100 Oz menjelang Syawal! Dengan jumlah sebegini, anda tak perlu lagi risau kalau tiba-tiba bos suruh outstation kerana urusan pejabat.
Macam mana nak banyakkan susu cara yang paling selamat?
Cubalah menggunakan produk semulajadi seperti Shaklee. So far, Set B (vitamin untuk ibu menyusu) yang paling berkesan. Selain boleh meningkatkan susu badan (jika anda mengikut nasihat & pesanan yang diberikan nanti), banyak juga yang gemar menggunakannya sebab badan tidak lagi lesu seperti dulu walaupun seharian bekerja.


Harga runcit untuk Full Pack ialah RM296 (hubungi (Call/SMS 019-378-9778) sekarang untuk dapatkan harga special) .



credit : mommy lyna

Boleh email kepada saya di nr_yu86@yahoo.com atau nhmi2011@gmail.com atau sms kan kepada saya 019-3789778 untuk konsultasi percuma.



REBRANDING : 4DAYS PROMO


Kini tiada lagi Shaklee Trial Pack....

PENAFIAN
Semua tawaran dan pek mini ini HANYA boleh di dapati secara esklusif dari blog Eijam’s Family Blog dan jaringan saya iaitu Euphoria GBS. Ia TIDAK di tawarkan/ di jual / di sediakan oleh mana-mana di Malaysia.  Sebarang penolakan pihak lain tidak menjadi tanggungjawab kami.
Harap Maklum.

Penghantaran adalah 2-3 hari bekerja. Penghantaran akan dibuat pada hari yang sama jika pembayaran dibuat awal sebelum jam 12 tengahari pada hari bekerja.


Euphoria Mini Packs  :

Euphoria Optimum Set RM75 only * FREE POSTAGE
30 tabs of Mulvitamin, B coms, dan 30 tabs Vitamin C.

Euphoria Breasfeeding Set RM80 only * FREE POSTAGE
30 tabs of Multivitamin, B com, Vitamin C dan 90 tabs Alfalfa.

Euphoria Breasfeeding B1 Set RM130 only * FREE POSTAGE
30 tabs of Multivitamin, B com, Vitamin C dan 330 tabs Alfalfa.

Euphoria  Confinement Set RM100 only
* FREE POSTAGE
40 tabs of Multivitamin, B com, Vitamin C and Zinc

Euphoria Skin Care set  RM80 only * FREE POSTAGE
30 tabs of B com, Vitamin C and Vitamin E.

Euphoria Breastfeeding Enhancement Set RM139 only * FREE POSTAGE
 30 tabs of Multivitamin, B com, Vitamin C dan 90 tabs Alfalfa & 120's Kalsium

Euphoria Feminin Set * FREE POSTAGE
RM120(60 days): 60's Vitamin E dan 180's Alfalfa.
RM70 (30 days): 30's Vitamin E dan 90's Alfalfa

Euphoria Multiple Five Set RM80 only * FREE POSTAGE
60 tabs of Vitamin C, 30 tabs of B com and 120 tabs of Alfalfa

Euphoria Immune Booster   RM70 only * FREE POSTAGE
10 sachets of Nutriferon

Euphoria Preggy Set
 First Trimester RM130
Second Trimester RM170.


Sekali lagi ditegaskan bahawa PEK MINI INI  TIDAK di tawarkan/ di jual / di sediakan oleh mana-mana Malaysia.  Sebarang penolakan tidak menjadi tanggungjawab kami.
Harap Maklum.    

Berita Baik!

Sempena Rebranding Euphoria menawarkan bermula 27 Jun- 30 Jun, pembelian Euphoria breastfeeding set akan mendapat 100 bj Alfalfa [ sebelum ini hanya 90 shj]. Hanya utk 4 hari sahaja. hanya dari kumpulan Euphoria.

1. Pembelian Euphoria Breasfeeding Set akan mendapat tambahan 50% Alfalfa. Kini Euphoria Breasfeeding Set mengandungi 30 B com , 30 Vitalea, 30 Vit C dan 100 Alfalfa. Harga cuma RM80 percuma hadiah dan penghantaran.
2. PWP (Purchase with purchase) :
Pembelian mana-mana Euphoria Mini Packs dan hanya perlu tambahkan RM10 untuk dapatkan 90 biji tambahan Alfalfa.
3. FWP (Free With purchase) :
Pembelian mana-mana 2 Euphoria Mini Packs dengan satu penghantaran akan menerima 90 bj Alfalfa PERCUMA.
4. Pembelian FullPack melebihi RM250 ke atas akan menerima diskaun RM5 untuk kos penghantaran.
5. Pembelian FullPack melebihi RM500 ke atas akan menerima PERCUMA penghantaran.


Boleh email kepada saya di nr_yu86@yahoo.com atau nhmi2011@gmail.com atau sms kan kepada saya 019-3789778 untuk konsultasi percuma.




June 21, 2011

PERBEZAAN VITAMIN SHAKLEE DAN MILK BOOSTER YANG LAIN

 Credit 

Bercakap tentang milk booster, makanan tambah susu dan sebagainya, memang ada banyak pendapat dan cara masing-masing. Ini kerana memang ada banyak jenis milk booster yang sudah menjadi amalan turun-temurun, dalam pelbagai masyarakat.
Walau bagaimana pun, ada ibu yang mengadu dah cuba macam-macam tapi tak berhasil (termasuk usaha mengepam). Oleh itu kita tengok email di bawah ni:

Ubat-ubat yang dibekalkan doktor seperti Motilium, Maxolon dan sebagainya adalah uhat tahan muntah, dan side effectnya, ibu akan menghasilkan susu badan. Namun yang tak bestnya, banyak pula side effectnya, termasuklah stress, depress dan sebagainya.
Lalu ibu di atas telah mencuba Shaklee, dan akhrnya beliau telah menghantar email seperti di bawah:

Nampak perbezaannya, setelah mengambil set breastfeeding Shaklee dengan milk booster lain sebelumnya? Yang seronoknya set Shaklee telah menyelesaikan masalah-masalah beliau yang lain. Masa ambil ubat dulu, masalah lain yang datang, kan?
Memang tak salah langsung kita ambil milk booster selain Shaklee, tapi dalam set Shaklee ni mengandungi keperluan diri ibu sendiri. Berbeza dengan milk booster lain yang memang “booster” semata-mata. Susu banyak tapi ibu lesu, pucat, penat…. tapi dengan Shaklee ibu sihat, ceria, happy malah bertambah cun melecun ;)
Saya sendiri pun sebenarnya mengamalkan juga l0ngan kering, habbastussauda dan sebagainya, tapi set breastfeeding Shaklee tetap menjadi amalan saya setiap hari. Ia adalah keperluan tubuh badan saya untuk sentiasa sihat dan ceria demi suami dan anak-anak.
Macamana? Nak susu banyak tapi penat dan stress atau susu banyak juga tapi happy & ceria?


Boleh email kepada saya di nr_yu86@yahoo.com atau nhmi2011@gmail.com atau sms kan kepada saya 019-3789778  untuk konsultasi percuma.




June 20, 2011

FAMILY DAY BY AXA AFFIN


sabtu 18/06/2011 office baba buat family day, ade lebih 800 org yg join big family day nie.. so apa lagi kami empat beranak enjoylah hehehhe


cam biasa event mestilah bermula diawal pagi.. kitaorang dari rumah dalam kul 8 pagi... sampai jerk tgk dah ade org lagi awal dari kami.. hehhehehe spai haruslah register dulukan.. yg best yerk warna tshirt kaler biru nie nampak lembut jerk... hehhehe


sementara menunggu kehadiran para staff, kiter posing ler dulu.. puteri sulung yang sangat manja dengan babanya..cam die sorang jerk ade baba..hehhehe 


dah posing ngan kak long kenaler posing ngan iman larkkan... (*_*)  


dan mama pun kenaler ada ngan puteri2 tercinta...hehhehe


okies skrg dah dapat masuk dalam, so mama pilih tempat lepak depan pantai buatan hehhehe senang anak2 nak main kiter perhatikan... baba biasalah pergi enjoy senam aerobik waktu nie.. muke iman nampak air heheheh...


 muke kak long yg xsabar nak terjun jadi ikan duyung hehehehhe


posing maut dulu ngan mama hehehhe


budak yg xpernah main pasir.. so ari tue mama lepaskan jerk.. iman suke sangat, die cuba pegang pasir tue sebutir-sebutir.


masa nie along dah xigt dah jadi ikan duyung yg terdampar di sunway lagoon...hehhehe


biler perut kenyang, penat main pasir, iman rehat sebentar kumpul tenaga utk main air nantie.


peace yoooooooooo!!!!!!!!!!


kasih seorang anak terhadap ayah yerk... hehehheee (*-*)


iman dah bangun baba lah yang mangsa teman anak2 main air... iman suke kan air..klu mandi kat rumah angkat jerk masuk dalam nangis nak main air lagi.. hehehehhehe


 iman kepenatan terus tido, masa nie masing dah penat so main jerk apa yg nampak heheh.. baba setia temankan kak long...


before balik sempat ler nak kuda nie.suke benor si iman dan kak long... then lepak jap kat jco donut minum2 makan2 then balik rumah... maklumlah penat................




SEKADAR RUJUKAN ANDA!!

Senarai harga yang kami tawarkan :
* Jun promo : Belian produk melebihi RM250 akan menerima 50% diskaun caj penghantaran. Hanya dari saya dan kumpulan Euphoria.


Produk Saiz Semenanjung Sabah & Sarawak
Our Price (RM) Harga Runcit (RM) Our Price (RM) Harga Runcit (RM)
Vita-Lea Iron Formula 120 tabs 71 88.75 75 93.75
Vita-Lea for Children (chewable) 65 tabs 39 48.75 41 51.25
NutriFeron (Stick) 30 x 1.2 g 145 181.25 153 191.25
Garlic Complex 60 tabs 38 47.50 40 50
Chewable Vita-C 100 mg
(for children)
90 tabs 30 37.50 32 40
Sustained Release Vita-C
500 mg
180 tabs 74 92.50 78 97.50
Vita-E Complex 120 tabs 119 149 123 154
Peppermint-Ginger Plus 90 tabs 35 45 37 48
Herb-Lax Tablet 120 tabs 42 52.5 44 55
Alfalfa Complex (S) 330 tabs 43 53.75 45 56.25
Alfalfa Complex (L) 700 tabs 78 97.5 82 102.5
Lecithin 180 tabs 42 52.5 44 55
B-Complex 120 tabs 43 53.75 45 56.25
Zinc 120 tabs 27 33.75 28 35
GLA Complex 60 tabs 73 91.25 76 95
Energizing Soy Protein (Canister) 850 g 121 150 124 155
Meal Shake – French Vanilla 544 g 91 113.75 97 121.25
Performance – Orange 539 g 66 82.5 70 87.5






Fiber Plan Unflavored 300 g 135 168.75 141 176.25
CorEnergy 90 118 148 124 155
OsteMatrix 120 49 61 52 65
OmegaGuard 90 109 136 112 140
DTX Complex 90 125 155 129 160
Carotomax 30 59 70 63 75


Harga di atas adalah tidak termasuk kadar pos rata sebanyak RM10 ke seluruh semenanjung Malaysia dan RM20 untuk Sabah dan Sarawak.




Sekiranya anda berada berdekatan dengan cawangan Shaklee di Wangsa Maju, Shah Alam, Johor Bahru, Kota Bharu, Seberang Jaya atau Kota Kinabalu dan hendak mendapatkan produk pada harga ahli, bolehlah menggunakan ID: 846826


Saya menyediakan pek mini kepada mereka yang mempunyai kekangan kewangan untuk membeli vitamin.

Namun anda perlulah menghantar email kepada saya di nr_yu86@yahoo.com  atau nhmi2011@gmail.com dan boleh juga sms kepada saya di 019-3789778 untuk mendapatkannya.

Walaubagaimanapun  semua tawaran dan pek kecil ini hanya boleh di dapati secara esklusif dari saya dan jaringan saya iaitu Euphoria GBS. Ia TIDAK di tawarkan/ di jual / di sediakan oleh mana-mana cawangan Shaklee di Malaysia.  Sebarang penolakan dari Shaklee (M) tidak menjadi tanggungjawab kami.
Harap Maklum. 

Boleh email kepada saya di nr_yu86@yahoo.com & nhmi2011@gmail.com atau sms kan kepada saya 019-3789778 untuk konsultasi percuma.






June 18, 2011

PERHATIAN !! TERKINI HANYA DARI EUPHORIA

Berita baik buat semua kenalan cyber ayu yang baru mahupun yang lama.... kami menyediakan khidmat konsultasi secara tertutup untuk semua customer Euphoria Shaklee. Paling penting add saya di fb (http://www.facebook.com/Nur-Hidayu) dan maklumkan anda mahu menyertai kumpulan ini. Paling utama, anda perlu menjadi customer kami terlebih dahulu.

Jika anda belum didaftarkan namun telah menjadi pelanggan saya, sila add saya di fb iaitu Nur Hidayu
(http://www.facebook.com/Nur-Hidayu) dan nyatakan anda mahu didaftarkan dalam Shaklee GBS.

Apakah kelebihan menyertai Shaklee GBS???

1. Anda boleh mendapat perkhidmatan konsultasi tentang produk yang akan dipantau sebaiknya oleh ahli Euphoria.

 2. Semua tawaran terkini boleh di dapati dalam kumpulan ini.  Ada cabutan bertuah, aktiviti menarik dan harga yang khas untuk customer kami.

3. Kumpulan tertutup ini ditubuhkan untuk menghargai semua customer kami.  

4. Anda akan mendapat info dan tips terkini. Ianya sangat ESKLUSIF untuk customer kami sahaja.

Jom sertai hari ini juga!

Jika anda tiada akaun di FB, jom daftar hari ini (email alin di
nhmi2011@gmail.com) supaya anda tidak ketinggalan aktiviti kami pada bulan Jun ini!
 
Makluman Penting !!!
  • Saya menyediakan pek kecil kepada mereka yang mempunyai kekangan untuk membeli vitamin. 
  • Namun anda perlulah menghantar email kepada saya di nhmi2011@gmail.com dan boleh juga sms kepada saya di 019-3789778 untuk mendapatkannya. 
  • Walaubagaimanapun  semua tawaran dan pek kecil ini hanya boleh di dapati secara esklusif dari saya dan jaringan saya iaitu Euphoria GBS. Ia TIDAK di tawarkan/ di jual / di sediakan oleh mana-mana cawangan Shaklee di Malaysia.  Sebarang penolakan dari Shaklee (M) tidak menjadi tanggungjawab kami.
Harap Maklum. 
 




June 14, 2011

PAGI YG INDAH BERSAMA MEREKA HEHEHHE


blogger's yg sudi singgah sinie, jom baca entry nie. pada suatu hari di pagi yang indah, heheheheh mama dan baba ade free time bawa dua orang puteri kesayangan nie bersantai.. Ya Allah punya lah lama bagai xbawa dorang pie taman, nie baru ade masa terluang untuk dorang dua beradik nie enjoy..kui..kui..kui .. tue gambar iman terbaru yerk.. die dah pandai jalan setapak dua tapak.. tp gigi baru tumbuh 2 batang.. hehehhehehe


ooooooopssss, mana boleh klu letak gambar adik jerk.. kak long pun nak jugak.. gambar umairah terkini.. hmmmmmm cepat masa berlalu.. masih  ingat lagi zaman die kecil2...


nie feberet si iman, 1st time naik buai kat taman nie, punyer ler suke bagai ko... enjoy betul die time tue hehehhe


kak long umairah dengan posing die terkini.. khas untuk anda semue hehehehhe


kakak yg bagus, pandai jaga adik.. spai tersegeh2 die buaikan adik die hehhe


mama love u sayang umairah...



iman jugak mama sayang..
dan jugak mama yerk MR H...hehheheheheh
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...