February 25, 2011

DURIAN RUNTUH... SUKAKANNYE ???GANDAKANNYA!!!!


Saya ingin kongsikan keseronokkan Shaklee saya dengan ANDA! Jika anda sukakannya, mari gandakan kegembiraan anda!!!:

Bermula 23 Februari 2011- 30 April 2011



Hadiah Utama
Product  Shaklee bernilai RM1000


Hadiah Bulanan 
2 x Fullpack set A
1x Voucher  Disc penginapan di Marriot / Renaissance




 Apa yang perlu anda lakukan?

  1. Anda hanya perlu membuat pembelian minimum sebanyak RM200 (tidak termasuk kos pos) dalam satu invois menggunakan ID saya 846826 dan layak menyertainya. Ini adalah anjuran GBS - Geng Shaklee Trial Pack.
  2. Pembelian melebihi RM400 melayakkan anda mendapat dua cabutan, RM600 untuk 3 cabutan dan seterusnya. 
  3. Jika anda membuat pembelian secara walk in, pastikan anda membeli di branch yang disahkan oleh Shaklee dan bukan dari mana-mana mereka yang menyimpan stok (Shaklee tidak menyediakan stokis) dan sms kan kepada saya di 013-6772007 atau email nr_yu86@yahoo.com :  Nama , No telefon dan Sales Order No yang ada dalam invois belian.
  4. Cabutan bagi hadiah bulanan ialah seramai 3 orang dari senarai pembelian di mana kami menyediakan 2 set untuk Multivitamin, b com dan Vitamin C serta seorang akan memenangi Voucher Disc Percutian/ Penginapan Di Marriot/ Renaissance.
  5. Tiada slogan atau soalan yang perlu dijawab. 
  6. Cabutan akan dibuat setiap bulan dan BERITA  HEBAT  : Pemenang hadiah bulanan LAYAK untuk menjadi pemenang hadiah UTAMA. Inilah BONUS BERGANDA! Bermakna walaupun anda telah menjadi pemenang hadiah bulanan , anda masih berpeluang memenangi hadiah UTAMA.
  7. Lebih banyak pembelian lebih banyak peluang!
  8. Punya kekangan untuk membeli vitamin fullpack? Inilah peluang mengajak adik beradik atau opismate anda berkongsi duit dan membeli vitamin bersama. Beli vitamin secara fullpack, dan anda boleh bahagikan kepada rakan / adik beradik yang dikongsi. Mana tahu anda memang? Hadiah juga boleh dikongsikan bersama! Gandakan kegembiraan anda dan adik beradik/rakan kongsi anda!!!!
  9. Jangan tunggu lagi. Pernah dengar iklan Peraturan 88: Sukakannya! Gandakannya! Bermula 23 Februari 2011- 30 April 2011.
Jadikan tahun 2011 tahun yang penuh dengan kesejahteraan, kesihatan, kegembiraan dan kekayaan!!!!!!


 Pernahkah anda terfikir mengapa Full Pack vitamin Shaklee lebih murah?

* ianya adalah harga ahli dan ibu beri kepada semua kawan-kawan ibu termasuklah kalian yang membaca blog ini.
* tiada kos re-packing.
* belian secara pukal pastinya lebih murah :)
* Berbaloi dengan lebih penjimatan! 
* Ber "seal" dan lebih baik.

Anda bagaimana? Mahu mencuba vitamin Shaklee? Kami menyediakan trial pack untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM80 dan free delivery. Boleh sms kan kepada saya 013-6772007. Salam sayang dari AYU A.KA... EIJAM's FAMILY


February 16, 2011

BENGKAK SUSU...OH BENGKAK SUSU... APA PERLU SAYA BUAT?????

Mama 100%  pasti dan percaya ramai para ibu yang menyusu akan mengalami pengalaman ini... dan bengkak susu bukan ler suatu yang menyeronokkan... malah boleh bawa demam sekira yerk kiter biarkan sahaja bengkak tue berlarutan... dan mama jugak percaya ade bermacam-macam petua untuk hilangkan bengkak susu ini... antara petua hilang kan bengkak susu ada lah seperti berikut:

* tuam kain suam ke cik "B"
* layurkan daun sirih atas api dan bila daun sireh dah suam tuam kan jugak ke cik "B" jugak...


tue jerk dua petua yang mama tau utk kurangkan bengkak susu.. tp kini ada makanan tambahan yang boleh kurangkan bengkak susu... nak tau apa die.....???????


Jawapan yerk : SHAKLEE VITAMIN E


APA YANG DIDAPATI SELEPAS PENGAMBILAN VITAMIN E
1. Pigmentation semasa mengandung berkurang dengan sendirinya.

2. Warna di kawasan aerola semakin mengecil dan balik seperti sediakala. Kebanyakan ibu yang telah melahirkan anak akan mendapati kawasan aerolanya semakin membesar dan gelap dan lebih banyak kelahiran maka akan lebih gelap di kawasan sekitar aerola.

3. Risiko mengalami bengkak susu atau Mastitis sangat rendah kerana Vitamin E dikenali sebagai best anti- oksidan iaitu ia mencegah pertumbuhan abnormal sel dalam badan selain mencegah keradangan dalam tubuh badan. Ini yang ramai tidak tahu.

4. Ia melambatkan proses penuaan. Pengamal vitamin E akan nampak lebih muda dari usia sebenarnya. (Awet muda gitu!!!)

5. Kesan menarik untuk penyusuan ialah...susuibu dikayakan dengan Vitamin E dan ini membantu bayi membesar lebih sihat kerana kandungan anti oksidan yang tinggi dalam susuibu.

***********************************************************************************
Ada keluhan customer ibu "Oh saya juga amalkan makan vitamin E yang dibeli di farmasi setiap hari , namun kesannya tidak seperti yang diharapkan"

Bezakah setiap Vitamin E?


Shaklee mempunyai Vitamin E yang mengandungi keperluan lengkap oleh tubuh iaitu 400iu dan beserta selenium.

Pada dasarnya Vitamin E ialah untuk:-

  • Vitamin E ialah salah satu antioksidan yang penting dalam pencegahan kanser dan penyakit kardiovaskular. 
  • Ia memperbaiki peredaran darah, yang mana perlu untuk memperbaiki tisu, dan sangat berguna dalam rawatan "premenstrual syndrome" dan penyakit fibrocystic buah dada. 
  • Ia memelihara pembekuan darah yang normal dan penyembuhan, mengurangkan parut yang diakibatkan oleh sesetengah kecederaan, mengurangkan tekanan darah, membantu dalam pencegahan penyakit katarak, meningkatkan prestasi atlit, dan mengendurkan otot kaki dari kekejangan. 
  • Vitamin E boleh meningkatkan pengeluaran air mani pada sesetengah lelaki. 
  • Ia juga mengekalkan kesihatan saraf dan otot dan di masa yang sama menguatkan dinding kapilari
  • Vitamin E menggalakkan kulit dan rambut menjadi sihat, dan membantu mencegah anemia dan "retrolental fibroplasia", sejenis gejala mata yang boleh menjangkiti bayi pramatang. 
  • Satu kajian yang dijalankan oleh National Cancer Institute pada tahun 1998 mendapati bahawa pengambilan vitamin E dalam jangka masa panjang dapat mengurangkan risiko kanser prostat di kalangan penghisap rokok.
  • Lain-lain kajian megesyorkan bahawa vitamin ini dapat memperlahankan perkembangan penyakit Alzheimer. 
  • Sepanjang ini diketahui bahawa vitamin E telah menunjukkan kesan pencegahan kepada lebih kurang 80 jenis penyakit.

Secara kesimpulan :


1. Vitamin E membuatkan si pengamal nampak muda kerana vitamin E melambatkan proses penuaan. Pengambilan vitamin E yang konsisten sangat membantu dalam mendapatkan tekstur kulit yang cantik. Ianya juga membantu menghilangkan parut dan jeragat.Membantu wajah nampak lebih berseri dan tidak kusam.

2. Vitamin E mencegah segala pertumbuhan abnormal sel terutama kanser. Pengalaman ibu sendiri bila mengalami bengkak susu yang ketara, ibu akan mengambil dua biji vitamin E namun ianya bukanlah diamalkan secara berterusan cuma pada saat melalui saat bengkak susu atau clog duct.
Seorang teman sebelum ini mengalami masalah dimana tempat kemaluannya didapati mempunyai benjolan seperti bengkak ketumbuhan, beliau mengamalkan dua biji vitamin E selama 7 hari dan alhamdulillah ketumbuhan itu mengecut dengan sendirinya. Ini kerana Vitamin E membantu mengecutkan pertumbuhan abnormal sel dan melancarkan saraf terutama bagi ibu yang menyusu dan dapat mengelakkan bengkak susu yang berlarutan.

3. Vitamin E sangat membantu dalam aspek kesuburan. Bagi ibu yang menyusu, kedinginan adalah masalah biasa yang bakal dilalui disebabkan hormon prolaktin yang lebih tinggi dari hormon estrogen. Walau bagaimanapun melalui pengalaman ibu, pengambilan vitamin membantu mengatasi masalah kedinginan.

4. Vitamin E membantu pengaliran darah dengan lebih lancar. Membantu mengatasi masalah sarah belakang terutama mereka yang sering mengadu masalah sakit bahagian belakang badan.

5. Vitamin E membantu mempercepat proses baik luka. Sangat membantu apabila si ibu yang menyusu mengalami luka di bahagian nipple. Rata2 ibu yang menyusu akan melalui saat sukar apabila puting susunya melecet ataupun luka. Pengambilan yang konsisten sangat membantu si ibu recover dari kesakitan yang dilalui.

6. Bagi wanita yang pernah melahirkan anak, perasankah anda kawasan aerola iaitu kawasan bahagian puting susu menjadi besar dan gelap. Semakin banyak kelahiran akan membuatkan ianya semakin gelap. Ibu membuat kesimpulan bahawa ianya merupakan pigmentation after kelahiran. Namun dengan pengambilan vitamin E yang konsisten  membantu kawasan gelap itu mengecil dan warna puting menjadi cerah semula.

7. Bagi yang mempunyai masalah pre-menstrual yang teruk, vitamin E membantu mengurangkan kesakitan akibat  pre-menstrual....

credit by: petiteshoppe






ANDA BAGAIMANA ??????? MAHU MENCUBA SHAKLEE???????? .. KAMI MENYEDIAKAN SHAKLEE TRIAL PACK UNTUK 30 HARI CONSUME DENGAN HARGA SERENDAH RM80 PER SET DAN FREE DELIVERY..SEBARANG PERTANYAAN BOLEH HUBUNGI SAYA DI TALIAN 013-6772007





AIR PANAS SUNGAI KLAH,SUNGKAI...

credit by malaysiavacationguide.com




so ada ke blogger2 yang pernah pegi sinie???... bagi mama sungkai nie xdeler jauh sangat... kire okeislah tempat nie klu nak luangkan masa bersama keluarga tercinta.. tempat yang menarik dan klu pegi tempat nie kiter rasa cam duduk kat felda tau... sape xpernah duduk felda... boleh ler pegi sinie yerk...


 kitaorang pegi sinie masa raya cina ari tue... nie baru jerk mama berkesempatan nak update blog... maklumlah skrg nie mama tengah sibuk audit year end.. berserabut okies kepala otak nie.. pening..pening.. memang mama benci waktu audit-audit nie... so sebagai permulaan siler jamu gambar puteri2 mama yerk... iman pun mandi sekali tau... huhuhuh


mama pegi sinie.. dengan family mama..kiter orag xsewa hotel yang disediakan oleh pihak hot spring..tapi kitaorang bermalam kat homestay felda sungai klah.. syiokkkkkkkk suasana felda plus kampung.. makan2 semua masak sendiri.. beli barang then masak kat umah homestay tue... tambah2 lagi klu mak cik mama yang masak..makan sehingga jilat jari tau....


dua orang aweks yg dikacau oleh pakwe... huhuhu xde apa pun yang nak diceritakan..so enjoy the pic yerk..


 agak yerk si iman nie.. igt air tue air susu kot... tue ler dok menjilat2 hahahhahaha

 sweet fariha aishah & my umairah

tadaaaaaaaaaaaa





TESTIMONI - IBU KEMBAR BY PUAN IYLIA HANI

clik for large image



TESTIMONI BY : PUAN IYLIA HANI ( IBU KEMBAR )


mama receive feedback from puan iylia... puan iylia consume full set Alfafa 700tabs & ESP ... dan beliau berusaha sebaik mungkin untuk si kembar... mama kagum dan bangga dengan usaha gigih beliau...


February 08, 2011

CARA ASAS MEMPERCEPATKAN PENGHASILAN SUSU BADAN

Satu-satunya cara paling efektif untuk meningkatkan kuantiti susu ialah dengan mengosongkan payudara sekerap yang mungkin.

How can I increase pumping output?




To speed milk production and increase overall milk supply, the key is to remove more milk from the breast and to do this frequently, so that less milk accumulates in the breast between feedings.
sumber : http://www.kellymom.com/bf/pumping/pumping_decrease.html




So, mari kita study cara nak tambah kuantiti susu dan nak mempercepatkan penghasilan susu badan ni :-

A.PAM, PAM, PAM
- susukan bayi sekerap mungkin apabila bersama bayi
- pam susu sekerap mungkin. minimum 6 kali sehari (3 kali di ofis sekurang-kurangnya ; dengan satu sessi power pumping setiap hari). optimum ialah 8 - 12 kali sehari. ini tidak termasuk sessi direct-feed.
- pam setiap kali ada kelapangan. selepas bayi menyusu, semasa bayi tidur. boleh gunakan kekerapan 2, 3 jam sekali sebagai panduan.
- cluster pumping --> duduk berduaan dengan bayi dan breastpump anda, dan cuba pam dan susukan bayi berselang seli setiap setengah jam ke sejam selama beberapa jam.
- buat power pumping


BREAST YANG DIKOSONGKAN
- berapa lama anda pam bagi setiap payudara? dicadangkan untuk tujuan meningkatkan penghasilan susu badan, anda harus pam selama 15 minit each breast. lebih baik jika dapat gunakan kaedah double pumping.teruskan mengepam walaupun sebelum 15 minit susu dah tinggal setitik dua.
- guna kaedah double pumping. sangat berkesan especially bagi mereka yang berhasrat nak maintain milk supply. namun still depends on individu. ada juga ibu-ibu yang lebih  suka gunakan kaedah marmet.
- apply kaedah breast massage dan breast compression
- make sure pam yang digunakan tu selesa dengan anda. keselesaan turut membantu ibu dalam penghasilan susu yang dipam.


MENGAMBIL GALACTAGOGUES
- boleh amalkan makanan penggalak susu seperti oats, horlicks, barli, keju dan lain-lain yang bersesuaian dengan tubuh masing-masing.
- anda juga boleh mengambil milk booster seperti fenugreek dan alfalfa untuk membantu meningkatkan penghasilan susu badan.


Ini semua adalah basic yang saya harap boleh membantu kawan-kawan yang mengalami masalah 'susu-tak-banyak-masa-pam'.Diharap nie dapat membantu...

credit by: yoursupermom




February 07, 2011

MAMA DAN ANAK-ANAK (UMAIRAH & IMAN)


SEKADAR MELUAHKAN PERASAAN.. TADI BILER BELEK-BELEK FOLDER.. TERJUMPA GAMBAR NIE.. GAMBAR MASE TENGAH MAKAN KAT JJ BUKIT TINGGI.. HUHUHU BILER TENGOK MUKE ANAK-ANAK TERASA SEJUK DAN NYAMAN JERK MATA MAMA.. WALAUPUN KEKADANG TUE SPAI NAIK MARAH BILER MELAYAN KERENAH ANAK-ANAK.. HUHUHHUHUH
ALANGKAH BAGUS YERK KLU MAMA JADI SURI UMAH SEPENUH MASA..ANAK2 MEMBESAR DEPAN MATA SENDIRI..BOLEH KITER MASAK,HANTAR PERGI BALIK SEKOLAH..TENGOK PERKEMBANGAN ANAK-ANAK DARI MASA KE SEMASA.. BABA MEMANG XHALANG KLU MAMA NAK DUDUK UMAH JADI 100% SURI RUMAH..TAPI MAMA JERK YANG XNAK... TAPI INSYA-ALLAH TAHUN DEPAN UMAIRAH START SEKOLAH MAMA NAK BERHENTI KEJA KOT... OKIESLAH.. NIE JERK BEBELAN MAMA UNTUK ENTRY NIE.. NAK SAMBUNG KERJA PULARK...(*_*)

MAMA SAYANG SANGAT ANAK-ANAK MAMA... UMAIRAH & IMAN...




BOLEH PERCAYA KE??????????????????

"BOLEH PERCAYA KE , KLU KITER AMIK SUPPLEMENT NIE CONFIRM2 UPKAN SUSU.. SAYA DAH CUBA TAPI XDE PUN HASIL YERK..MAINTAIN CAM BIASA JERK??????"

Dalam hal seperti nie.. terdapat beberapa kes  si ibu yang mendapati supplement tidak membantunya dalam penyusuan; setelah ibu study kes mereka dan hasil yang ibu dapati ialah:

KES SATU; 
Selepas mengambil vitamin, mata mudah mengantuk dan badan letih.

Golongan ini adalah golongan yang KURANG MINUM AIR ATAS ALASAN MALAS KE TANDAS. Jika ini berlaku pada anda, better jangan amik supplement kerana pengambilan supplement memerlukan banyak air demi penyerapan yang baik oleh badan manusia. Jika pengambilan biasa bagi kita ialah 2 liter air..keadaan ini hanya sesuai jika kita tidak mengambil apa2 supplement. Namun bagi pengamal supplement, pengambilan air perlu banyak demi menyahtoksik dari badan serta melancarkan penyerapan nutrien oleh badan. Pengambilan air juga membantu meningkatkan keperluan oksigen oleh tubuh. Badan akan mudah letih kerana kepekatan darah dan jantung memerlukan banyak tenaga untuk mengepam.
Maka kesimpulannya: kes pertama ini ialah kerana kekurangan air yang kritikal.


KES KEDUA :

Pengambilan supplement membuatkan susu saya PEKAT tetapi kurang dari segi kuantiti.

Ini adalah kesan normal bagi mereka yang baru dengan supplement. Pengambilan supplement memerlukan pengambilan air yang sekata dan banyak.  Seperti yang kita sedia maklum setiap badan adalah tidak sama.
Macam ibu sendiri....ibu suka makan vitamin sekaligus pada waktu malam after dinner. Tetapi sebelum tido ibu pastikan ibu minum 2 liter.
Ada orang yang makan sekaligus pada waktu pagi bersamaan dengan 5 biji contohnya. Si ibu ini akan mendapati susunya pada perahan jam 10am dan 1pm adalah pekat dan sedikit in term of kuantiti. Namun kuantiti susu perahannya akan back to normal selepas jam 5 pm dan perahan berikutnya.
Mengapa ianya terjadi?
Ini kerana kepekatan darah adalah dikemuncak antara waktu jam 10 pagi sehingga jam 2pm. Mungkin waktu ini si ibu kurang minum air....namun selepas jam 2 pm si ibu mula minum semula pada kadar yang lebih seimbang.
Bagaimana nak mengatasi masalah ini?
Jika kalian adalah ibu yang mempunyai masalah dalam kes KEDUA ini apa yang boleh ibu sarankan ialah:
Selepas makan pagi, amik mana-mana 2 jenis vitamin dalam set B. Manakala bakinya diambil selepas makan tengahari....ini akan membantu keseimbangan air di dalam badan dan dapat mengurangkan kepekatan darah yang tertumpu pada sesetengah masa.
Memang jika ada yang bertanya, pada waktu bilakah terbaik untuk mengambil vitamin, ibu akan menjawab ibu mengambil waktu malam kerana sel badan akan rejuvenate sewaktu kita sedang tidur namun ibu sentiasa memastikan pengambilan air adalah sekurang2nya 2 liter sebelum ibu tidur. Sehingga kini sudah menjadi amalan bagi ibu walau tidak menyusu lagi. alhamdulillah.

KES KETIGA
Tiada perubahan langsung

Setiap apa yang terjadi mesti ada sebab dan musabab namun berapa ramai antara kita yang melakukan MUHASABAH  atas segala yang terjadi dalam kehidupan sehariannya?
Ada satu kes yang ibu study...si ibu ini tidak mendapat apa2 manfaat langsung dari pengambilan vitamin. Setelah ditanya dan diselidiki...si ibu ini adalah golongan peminum kopi yang tegar. Sehari mesti minum 3 cawan kopi kerana padanya kopi membantu diirinya menjadi cergas dan kurang mengantuk. TANPA disedarinya pengambilan kopi itulah yang memusnahkan vitamin yang sedia ada dalam badannya. Maka pengambilan supplement tidak akan memberi impak apa2 ke atas dirinya kerana vitamin banyak musnah disebabkan pengambilan kafein tadi.

Tidak kurang juga si ibu yang tidak mendapat manfaat kebaikan vitamin kerana tiada sikap istiqamah dan sabar. Sedangkan inilah yang dituntut dalam agama untuk berjaya dunia dan akhirat. Disiplin sangat penting dalam menjayakan istiqamah.


credit by: kak n





PENGALAMAN MENYUSUKAN BAYI KEMBAR BY PUAN NORIZ

noriz @xxxxx.com
...
Add to Contacts
To: nnorita78@yahoo.com
Salam N,

Semoga N dan keluarga berada dalam keadaan sihat.
Pertamanya Noriz ingin mohon maaf sebab baru hari ini berkesempatan nak tulis email kepada N tentang perkongsian pengalaman bagaimana menyusukan kembar.

Alhamdulillah twin Noriz (Adam Darwisy dan Adam Danish) dah pun masuk 6 bulan lebih. Berjaya juga noriz exclusively breastfeeding sehingga ke hari ini walaupun pada mulanya (semasa seminggu selepas lahir) terpaksa campur dengan susu formula. Itu pun atas 'paksaan' doktor sebab 2 kali keluar masuk hospital akibat jaundice. Perasaan Noriz masa mula2 top up twin dengan FM tu, hanya Allah saja yang tahu. Betapa saya rasa bersalah yang amat kat anak-anak sebab terpaksa bagi mereka FM. Itu pun just untuk top up saja selepas diberi BF.

Semasa dalam pantang, keadaan agak sedikit huru hara. Maklumlah, dengan sakit c-sect kali ke-2, mana nak membiasakan diri dengan si kembar lagi, nak melayan anak sulung yang berusia 2 tahun lebih membuatkan saya rasa sangat stress. BM ketika itu sangat sedikit dan memang tak cukup nak menampung keperluan si kembar berbanding semasa Aqil (anak sulung) dulu. Namun begitu, seboleh2nya saya cuba kurangkan FM pada twin cuma saya kalah apabila twin menangis serentak. Yang mana nak didulukan? Bila menyusukan si abang, adik meraung. Bila menyusukan adik, abang pula meraung. Kedua-duanya ambil masa yang lama semasa bf kerana susu sedikit dan diorang pun belum rasa kenyang. Pernah cuba menyusukan secara serentak, tetapi kurang pandai sebab perlu bantuan org lain utk ambil dan letak twin, akhirnya baby mengamuk. Oleh sebab itu, noriz gilirkan jadual bf mereka. Jika abang dapat bf, adik akan dapat fm dan begitulah sebaliknya. itu pun sebab mak dan suami dah bising sebab kesian tengok baby lapar. Kalau ikiut noriz, memang tak bagi fm.

Dalam pada itu, saya tetap tak beralah. Selepas sebulan, saya pun mencari alfalfa yang dikatakan boleh boost milk suply hingga bertemu blog anakkuwiraku. Bersyukur yang tak terhingga kepada Allah kerana beri saya rezeki bertemu dengan orang yang betul iaitu N. Alhamdulillah berkat nasihat N, saya juga dapat mengenali sorang lagi rakan yang juga bf twin iaitu Hajar.Setiap hari bersms dengan Hajar.

Nampak perubahan ketara pada warna BM. Dari putih kepada warna kekuningan dan pekat. Twin pula cepat kenyang bila bf. Alhamdulillah. Dari trial pack, noriz beralih kepada full pack, plus ESP. Walaubagaimanapun, twin masih lagi di top up dengan FM jika kedua2 menangis serentak. Tips daripada hajar, 'Ada anak kembar, kita kena kreatif", kata Hajar. Menurut Hajar, dia tidurkan twin dalam buaian dan juga dah beri puting pada twinnya, hanya utk calmkan twin in case diorang menangis serentak. pernah juga bertanya pada hajar macamana taknak bagi twin menagis serentak. kata hajar, beliau feed baby pada masa yang berlainan so bila bangun menyusu pun berbeza lah. Noriz pun cuba gunakan cara yang sama macam Hajar dan waktu tu twin berumur 2 bulan dan noriz pun nak start keja. Twin ditidurkan dalam buaian dan diberi puting jika menangis serentak. Di waktu malam, twin mmg diberi direct feeding. Bila kedua2nya menangis serentak, yang sorang lagi akan diberi puting dulu. Selalunya selepas diberi puting, baby akan tido. So noriz akan bf twin yang satu lagi sambil pump. Susu yang dipam tadi noriz tak masukkan dalam peti ais. Bila twin yang tak dapat susu tadi bangun, baru noriz berikan susu yang di pam tadi. Macam tu lah noriz buat setiap hari tak kira siang atau malam dan twin dah tak diberi FM bermula dari hari itu.

Di rumah baby sitter pun noriz bekalkan dengan 2 buaian. Alhamdulillah baby sitter noriz memang cekap handle twin termasuk anak yang sulung. Dia pun dah ada pengalaman handle EBM masa anak sulung noriz dulu so takde masalah utk kali ini. Bekalkan warmer sekali utk memudahkan dia panaskan susu. Stok EBM pada masa mula2 hantar twin hanya cukup untuk keesokan hari sahaja iaitu 5 botol 6oz setiap hari untuk dikongsi oleh kedua2 twin. Pump di ofis 3 jam sekali sambil makan semua vitamin yang dibeli dari N. Minum air pun banyak, makan pun banyak tapi badan tak gemuk. Berat dah kembali kepada asal. Apabila balik dari ofis, noriz susukan sorang twin sambil pump breast yang 1 lagi. Selepas bf setiap orang pulak, noriz akan pump lagi untuk kosongkan breast. Pada waktu tu memang breast dah mula rasa bengkak dan penuh, which is tak pernah rasa sebelum ni. Even sebelah breast pun cukup untuk kenyangkan kedua2 orang twin. Rutin yang saya noriz amalkan setiap hari. Hujung minggu pula, kekadang noriz akan buat power pumping. Pump 10 minit, relax 10 minit. Pump lagi, rehat lagi sampai sejam. Akhirnya kuantiti perahan bertambah. Sebelum ini, pump di ofis hanya dapat 6 oz sekali pump lama kelamaan dapat 9 oz ke 10 oz utk kedua2 breast. Pernah juga dapat 2 botol penuh sekali pump. Sangat bersyukur. Stok ebm beku pula, dari 0 dah jadi penuh 1 peti ais beku belah atas tu. Alhamdulillah. rezeki si kembar. Stok beku tu takk diguna sebab di rumah baby sitter noriz bekalkann dengan EBM fresh setiap hari. Berat twin memang bertambah tapi noriz tak ingat berapa.
Kedua2nya pun semangat. Doktor pun akui twin sangat semangat.

Begitulah sedit sebanyakk coretan noriz yang tak seberapa. Mudah-mudahan dapat membantu sedikitt sebanyak kepada yang memerlukan. Twin pun sekarang dah star solid foods dan masih lagi fully breastfeed. Alhamdulillah.





Salam sayang,


--
- Noriz

credit by : kak n




February 02, 2011

AROMA IKAN BAKAR JERAM - 29012011




image credit by google..


weekend yg best.. sabtu malam ahad member2 mama nie belanja makan kat aroma.. yummy sangat sedap2 lauk-pauk yg disajikan.. ketam cili, siakap 3rasa, butter prawn,sup ayam,ikan pari bakar dan sebagai yerk... tapi yang pasti mlm tue nak sambut hari kelahiran dan ulang tahun perkahwinan ibubapa dorang cum penjaga kepada dua puteri mama...


 sebenar yerk last year pun ada buat event kat sinie..cuma beza yerk last year masa spai makanan dah siap terhidang.. so tahun nie dorang tukang plan, just booking tempat dulu then baru lah order makan... sekali nah kau... tunggu makanan nak hidang satu jam beb.. maklumlah orang ramai xboleh nak buat apa...


so sementara tunggu makanan terhidang.. masing 2 sibuk berposing sakan depan camera lah.. nie gambar pengantin baru nak amik berkat supaya cepat dapat rezki timang anak..hehehehehhe


nie ler "NEK CIK YAH & ATUK C"MORE " si umairah ngan iman.. makcik nielah yang banyak membantu tolong jagakan anak mama..semasa mama ngan baba banting tulang empat kerat cari rezeki untuk anak.. memang tak terbalas lah jasa mereka..


yang nie pulark cik dilla... die nie suke bebenor jaga anak mama2.. mama ade ler offer die jadi full time jaga anak mama.. tapi ade ke patut die request gaji 3k per month... huhuhuh baru jerk abis belajar dan skrg nie tgh berkerja.. kira dalam pengalaman pertama lah bekerja...


seperti biasa gambar family EFB mesti ada... huhuhuh keluarga bahagia..amin


makanan2 yang telah spai terhidang..so melantak time...


sesi potong kek..semoga berbahagia selalu.. seronok yerk ulang tahun perkahwinan yang ke 30...



gambar the geng mesti ada jugak...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...