October 29, 2010

REZEKI..REZEKI..REZEKI


EBM OCT 2010 - dah penuh dah peti ais nie.. spai lauk-pauk dan air batu xboleh simpan.. nasib baik cuti ade kat umah hari2 masak tue lauk abis jerk...huhuhu


 nie EBM OCT 2010 yang kat side peti ais lark.. alhamdulillah syukur sangat dengan rezki yang diperolehi daripada Allah S.W.T ... mama nak minta pandangan korang nie patutkah mama beli deep freezer utk stock EBM nie.. Sebenar yerk mama nie dalam 50-50 samada nak beli ke xnak..takut nanti beli hasil yerk xde.. tapi klu beli nantie klu tgk EBM penuh dlm deep freeze rasa teruja.. siler ler bagi pandangan korang yerk mama tggu nie...thanks........

October 24, 2010

CERITA SUSU IBU & BREASTPUMP


Oklah, kali nie mama nak cerita pasal breastpump... dulu mase umairah, mama memang xtau langsung atau fikiran nie masih belum terbuka dengan meluas tentang penyussuan ibu...mama langsung tak amik berat tentang kebaikan susu ibu.. bagi mama susukan baby dengan formula milk lagi senang..xde nak asyik melekat kat baby ajerk..alasan yang paling utama nak keja so xboleh susukan anak dengan susu badan.. so mase memula bersalin tue mama beli breastpump pureen ajerk..tue pun sebab bengkak susu sangat sakit tau time bengkak tue.... so umairah hanya sempat susu badan dalam 3 minggu ajerk.. rugi besar mama time tue sebab xdapat susukan umairah lagi pun mama makan jamu ketika berpantang umairah cirit birit so mama stop kasi umairah susu badan sekejap,then xlama lepas tue susu mama dah pun kering.. jadi bermula lah pergunaan formula milk...tapi sejak mama dapat tau yang mama bakal menimang cahaya mata yang kedua mama mula belajar dan kumpul info-info sebanyak mungkin tentang penyusuan ibu nie.. jadi daripada info-info yang di perolehi mama telah jatuh hati dengan Medela Freestyle nie.. memang ler mase 1st time survey harga breastpump cam nak pengsan dan xpercaya jugak.. tapi bila buat discussion dengan suami tercinta.. die xkisah mama nak beli bende nie.. die cakap investment nie, tapi dengan syarat mama kena jadi Exclusive Breastfeed Mother..so nie ler hasil rembatan mama

 
so jom kiter review pasal breastpump nie... bagi mama memang best ler klu nak dibandingkan dengan pureen yang mama beli memula dulu.. tapi kiter klu nak beli sesuatu barang tue kena ikut kemampuan masing2.. so far oklah lah..cuma satu ajerk yang mama xberkenan dengan breastpump nie.. beg die xberapa best coz die beg sandang tepi..alah-alah macam handbag... so mama rasa xsesuai untuk ibu yang berkeja.. jadi dengan bangga yerk mama telah bodek dan kasi ayat manis kat baba sekali lagi untuk beli bagpack stylo mama nie kat sara kids last week..
supaya nanti senang  mama nak bawa breastpump ulang alik pegi keja..so dengan bangga yerk bag medela nie mama buat tempat simpan cloth diaper dan segala bagai barang2 keperluan iman dan umairah ketika berjalan-jalan..


so nie ler rupa bagpack tue.. memang geram klu tengok barang-barang pasal penyususan ibu nie.. tapi mama beli hanya yang perlu ajerk..ada orang x payah nak beli breastpump pun..tapi still boleh kumpul stock EBM berdozen-dozen.. mereka guna tangan ajerk tau.. mama nie jerk yang terover bagai hahaha..xpelah bukan pakai duit orang pakai duit suami sendiri ajerk.. oklah nie ajerk cerita pasal breastpump yerk.. kemudian akan ada lagi entry pasal stock EBM yang berjaya mama kumpulkan sebelum kembali berkeja.. semoga mama berjaya jadi Exclusive Breastfeed Mother..doakan mama yerk bloggers..........amin

October 22, 2010

ENTRY KHAS DITUJUKAN UNTUK ANONYMOUS...

ALHAMDULILLAH DIATAS KATA-KATA KASAR AWAK... SEMOGA AWAK BERBAHAGIA LAH DENGAN PERANGAI BUSUK HATI AWAK TUE.. HANYA ALLAH S.W.T SAHAJA YANG DAPAT MEMBALAS SETIAP PERBUATAN AWAK TUE.. SEKALI LAGI ALHAMDULILLAH DARI SAYA

October 21, 2010

SEJUK MATA MAMA


 WAHAI PUTERI-PUTERI KESAYANGAN MAMA.. SEJUK  MATA MAMA MEMANDANG KAMU BERDUA.. KEHADIRAN KAMU BERDUA ADALAH PENYERI HIDUP MAMA DAN BABA.. PENAT LELAH,PAHIT GENTIR MELAHIRKAN KAMU BERDUA HILANG APABILA MAMA MENATAP WAJAH KAMU BERDUA.
MAMA & BABA SAYANG SANGAT PADA KAMU BERDUA

October 20, 2010

SIMPLE CELEBRATION


 HAPPY BIRTHDAY TO U
HAPPY BIRTHDAY TO U
HAPPY BIRTHDAY TO UMAIRAH
HAPPY BIRTHDAY TO U


 
nie entry dah basi,sepatut yerk kena publish on 5/10/2010 tapi mama kan busy beranak kecil dan berpantang.. so mama dan baba buat simple celebration jerk untuk umairah punya hari jadi pada 05/10/2010.. mama kan masih berpantang time tue..so kesian pulark klu xde potong kek.. coz every year hari jadi umairah nie jatuh waktu beraya so mama akan buat open house hari raya cum birthday umairah.. apa2 pun mama ngan baba nak ucapkan selamat hari lahir sayang yang ke 3 tahun, semoga jadi anak yang solehah,cerdik pandai taat pada Allah S.W.T dan hormat serta taat pada mama dan baba..

October 19, 2010

ANONYMOUS! BUAT APA KO BUANG MASA...

ALHAMDULILLAH DIATAS KATA-KATA KASAR KO TUE KAT AKU...AKU NAK TANYA KO AKU ADA BUAT SALAH NGAN KO KE SAMPAI KO NAK CAKAP YANG BUKAN-BUKAN TENTANG AKU...KLU AKU ADA BUAT SILAP AKU MOHON SERIBU AMPUN DARI KO... TAPI AKU PELIK LER, KENAPA KO BUANG MASA NAK BACA BLOG AKU KLU KO XSUKA... AKU XPERNAH PAKSA ORANG BACA BLOG AKU PUN..AKU XKACAU HIDUP KO, JADI KO PUN XPAYAHLAH NAK KACAU HIDUP AKU... SO NIE JERK LAH YANG AKU NAK CAKAP KAT DIRI KO TUE..AKU HARAP KO PAHAM..

October 18, 2010

SYUKUR ALHAMDULILLAH..SERONOK SANGAT


Alhamdulillah syukur ke atas rezki yang dilimpahi oleh Allah S,W,T.. Ari nie mama teruja sangat.. sekali pam pukul 6pagi mama dapat 12oz..sebelom nie paling banyak 7oz dan paling sikit 3oz.. selalu tgk kawan2 blogger dapat 6 hingga 10 oz per sesi pengepaman dan sehari akan dapat kumpul 30oz keatas, sangat2 jelous tgk susu dorang banyak... Mama bersyukur sangat, macam xpercaya pun ada...so total EBM ari nie sahaja (17/10/10) mama dapat kumpul 29.5oz..amin

dulu masa memula pam mama sedih sebab susu mama paling banyak cuma 3oz jerk.. tapi selepas kumpul info2 tentang penyusuan nie alhamdulillah makin lama susu makin meriah.. berdoa2 sesangat susu sentiasa meriah untuk mama tunaikan azam mama untuk susu kan iman secara exclusive sehingga dua tahun.. ok jom kiter berkongsi ilmu tentang penyusuan ibu nie yerk..

setelah mama buat POWER PUMPING, INTENSIVE PUMPING,TANDEM NURSING dan xlupa jugak MAKANAN UNTUK MENAMBAH SUSU BADAN SEPERTI LOBAK PUTIH DAN SHAKLEE.. hari makin hari kuantiti susu tue bertambah dan masa mengepam tue kiter kena rileks dan sentiasa igt muke anak kiter inysa-Allah susu akan mengalir keluar dengan tenang jugak.. kiter kena jaga emosi kiter dan sentiasa berdoa supaya rezki susu kiter sentiasa ada.... nie  jerk serba sedikit yang mama taulah..maklomler mamakan budak baru berlajar..

October 11, 2010

PANDAI ALONG JAGA ADIK







biler dah ada anak dua nie.. rasa penat tue mmg aargh tak tau nak ckp macam mana.. mana nak buat keja, nak masak, nak jaga anak dan nak layan si suami.. nie nasib baik tgh pantang..klu dah keja sure penat giler.. kuar umah pukul 6.30 pagi balik umah kul 9.00.. apa nak buat... baba ngan mama dua2 keja di KL...balik lark nak masak dan bla..bla..bla... " Ayu oi! xbaik merungut" tp apa nak buat dah tanggujawabkan yang penting kena ikhlas....
 

so berbalik pada tajuk entry... nie ada berarapa gbr2 umairah jaga adik die iman... mmg kami dah ajar dari awal mama preggy yang umairah bakal ada adik... supaya nanti tiada timbul rasa cemburu.. so tetiap malam sebelum tido umairah akan sapu losyen kat perut mama sambil berbual2 dengan baby dalam perut... bila iman lahir alhamdulillah umairah xde langsung sifat cemburu...


 setiap kali klu iman nangis..umairah lah org pertama yang akan berlari tgk adik die dulu nie... siap pujuk si iman macam nie lagi.." Iman,! xnak nangis alongkan ade" huhuh cute sangat pandai anak mama nie..


kat mana ada iman kat situe ada umairah..die siapkan tanya mama lagi.."bila iman nie nak besar mama, nanti boleh along main ngan iman... " sweet sgt bila die tanya cam tue kat mama..


so komer semua tgklah aksi2 umairah jaga si iman nie yerk..


gambar iman kena dera.... hahahhahaha..iman rimas pakai bende alah tue.... sorrry lah gbr xberapa jelas sebab guna handphone yang xcanggih...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...