May 30, 2009

MY 1st TIME TAG


blogger korang nak tau x?... nie ler 1st tag mama coz mama niekan xterkenal macam u' all kan.. huhhuhu okiesler.. mai mama selesaikan tag nie dulu yerk...


1) copy gambar amal Islam di atas.
done

2) kemudian pilih 10 sahabat anda dan wajibkan mereka melakukan perkara yang sama :
~~hehehehe....kwn2 amik ye....jgn segan silu....
ELIZA, MAMA IDZAREEF, SUZIEY , IBU UMAIRAH , UMMI AFFIFAH , MAMA LIEYNA , MUMMYSYA , NAURAH MAKWA ,MARIELA LIFE , INTAN ( ARISSA MAMA)

May 27, 2009

GUD NEWS...

ape gud news nie yerk...??????????? hah... siler tggu sampai the blog siap yerk.. new formula from france & korean... this is between mama & my mama... huhuhu TUNGGU YERK KEKAWAN KU DILUAR SANE............... xsabar rase yerk nak kasi tau korang semua... hahhahahah

HATIKU XTENANG.. & SUKA

hai bloggers.. lately nie mama ade personal problem skit.. then mama luahan kan perasan mama dengan my bestfrenz.. is not about family... nie masalah keja mama.. tp xperlu ler mama nak citer panjang lebar kat sini... huhuu.. nanti ade orang tue baca pulark.. kang die kodeng mama yerk blog nie.. naiya tau.. huhhuhu.. between that kan.. mama x jangka pun my frenz nie boleh sent the hadiah & the card just for me to be strong.. mama sgt gumbira xterkata.. harap2 masalah nie akan selesai dengan segara yg mungkin... huhhu.. anyway a big thank you to my bestfrenz yg kini sedang bertugas di KLCC tue yerk.. kenapa kamu jauh sgt dengan office saya nie yerk.. klu xboleh lunch sesame... gambar yerk xsempat di upload lagi.. tp you all blog terjah disinie yaaaaaaaaaaa http://marielazlife.blogspot.com/..

BERKAWAN BIAR SERIBU... BETUL X???????

May 21, 2009

CONTEST PA&MA

berita baik nie 1st mama tau dari kawan blogger mama nie elizahadi die kasi shoutmix message wish tahniah coz umairah terpilih masuk contest majalah pa&ma... huhhuh mama xsangka... tapi keputusan nie baru separuh akhir pusingan pertama jerk.. ari tue mase awal tahun mama nie mmg pelanggan setia pa&ma nie.. ade form utk contest nie... mama sajerk memcuba nasib klu ade rezki mane tau... huhuhu so mari ler kiter tggu keputusan final yerk... bagi mama menang ke xmenang ke xpe, lagipun kan kiter memcuba...... nie 1st time masuk contest macam nie.. huhuhu... anyway wish me luck...

p/s: nantie mama snap pic dan upload kat dlm nie yerk...

May 19, 2009

MAMA RINDU DIA..DIA DAN DIA

nie pic saya sekarang

senyumanku


cantik x ketiak saya huhuhuu


mari pilih baju

babywalker ku

sayang sayang baba

masa nie baru dapat kaki

saya suka posing2

1st time jugak duduk atas sofa amik pic duduk


1st time jugak ikut mama & baba gie tesco


1st time mama & baba bawa mamam MAC'D


muka saya sama besar saiz kaki die

ketam nie tenbam cam saya kan

masa nie umur saya 2 bln lebih

anak mama suka tido cam nie..

with baba


xmau dibedung... huhuhu dgn pakai bedak sejuk masa nie pantang kat umah nenek baba..

1st day

dulu2 mak selalu kata cam gini " nantie klu kamu dah jadi mak baru kamu tau macam mane perasan mak nie haaaaaaa" mmg betul... sekarang(ukan sekarang jerk tiap2 hari) mama kat office nie gah rindukan anakku umairah tue kat umah babysitter tue.....wah rase macam nak balik jerk umah nak main ngan anak.. tapi ape nak buatkan dah ade tugas yg menanti di office nie.. anak mama dah besar skrg nie.. tgh rancak nak bercakap... mulut die jerk yg dengar kat umah,dalam keta dan kat mane2 ler.. klu mama gah masak kat dapur die datang naik basikal atau keta yg baba die belikan tue semata2 nak tengok mama masak ape.. nak sapu lah, nak pinggan ler.. yg xtahan tue nak cili siap minta lesung batu tue nak tumbuk..sebab die selalu tgk kat umah babysitter.. mama pulark klu masak skit2 malas nak blende baik tumbuk jerk lagi senang..huhuu... so ape kata kiter tgk flash back gambar umairah dr hari pertama hingga sekarang... huhuhu.. yang penting mamarindu anak mama nie setiap saat.......... rindu sangat... HARAP MAAF GBR DI UPLOAD TIDAK IKUT SUSUNAN

May 15, 2009

TAWAKAL & PENGAJARAN

Macammana yerk mama nak mulakan… tapi yg pasti bende nie memberi kesan kepada keluarga kami… huhhuhu masih igt lagi x entry nie (BALIK KAMPUNG)… memang ler balik kampung nie best.. tapi kekadang tue ape yang kita rancang xseperti yg diharapkan.. bende yang tidak dijangka berlaku dengan sekelip mata sahaja…

Dalam islam pun ade menegaskan yg kita sebagai manusia kena percaya kepada bende-bende ghaib nie.. pada mula yerk mama amik nie sebagai alah x alah jerk.. tapi bile dah terkena kat batang idung sendiri baru lah percaya..

Cerita yerk begini, u all igt x yg entry mama pasal balik kampung tue sape baca entry mama mesti die tau.. seperti biasa ari jumaat last week lepas balik keja mama ngan baba akan amik umairah nie kat umah babysitter...

Babysitter: umairah nie badan die dah hangat2 nak demam ! cuba ko double check anak ko tue….

Mama: Yerk ke cik, xpeler nanti on da way nak balik kampung berhenti jap kat pecan meru pegi klinik… nak pegi klinik kat kelana jaya tue jauh kang spai kampung mlm sgt kang nenek bising… xpelah cik , saya balik dulu yerk.. time kasih jaga nak saya..

Babysitter: hah bawa keta tue nanti elok2 yerk…

Sampai jerk pekan meru, baba berhenti kat klinik fitrah( klu x silapler).. then doctor kata umairah dah demam nie, nasib baik baba berhenti klu x mesti umairah nie buat perangai.. biasalah budak klu demam kan merengek jerk.. Lepas segala urusan semua selesai kat klinik… kitaorg nie teruskan perjalanan nak balik kampung.. masa tue dah maghrib dah so baba berhenti kat masjid tepi jalan area nak tuju ke ijok tue.. masjid tue xde langsung jemaah yg dirikan solat.. Cuma ade keta yg lalu lintas sahaja singgah tunaikan tanggujawab memasing… macam biasa selalu yerk baba akan solat dulu, sementara tue mama jaga si umairah nie…

Bila dah tiba time mama solat… masa amik wuduk tue xde ape2 pun yg mama rasa, Cuma masa nak solat tue mama rasa lain macam sikit kat surau tue… yerkler dah ler besar tapi xde org punyg berjemaah padahal kawasan tue kawasan kampung, so mestiler ade penduduk kat area situe… abis solat jerk mama cepat2 siap terus ke kereta … baba Tanya mama nape tergesa2 mama Cuma kata xde apa2 ler… mama suruh baba bawa keta cepat2…

Alhadulillah kami sekeluarga spai umah nenek dlm kul 9.30 xjauh pun kampung kami… felda sungai tengi jerk, tangjung malim jerk… mlm tue lepas kasi umairah ubat ngan susu mama nie nak tidokan ler umairah.. tapi die menangis xhenti2.. setiap setengah jam mesti menangis lepas tue semua xnak susu xnak,air masak xnak… yg kesian yerk baba xleh tido dah ler penat.. umairah xnak ngan mama langsung… bayangkan ler umairah menangis dari kul 10 mlm hingga awal pagi.. pagi die tido kejap lepas tue bangun balik menangis2..

Nenek suruh mama & baba bawa jumpe kawan nenek kat felda lagi satu kat felda seharto.. kitaorg pun ape lagi siap2 bawa umairah pergi sana.. yerkler kesian umairah xminum xmakan breakfast semua die xnak.. lepas tue menjerit2 korang banyakkan ler macam mana.. kawan nenek tue ckp umairah nie kena ketegur (klu x silap the word ler) so nenek tue ckp kena kat masjid yg kitaorg berhenti semlm… so die dok picit2 umairah.. baca ape2 yg patut then die suruh datang petang yerk pulark… lepas balik dari umah nenek tue tengah ari tue umairah ok lagi Cuma die xnak mkn dan minum susu… air masak jerk yg die minum… huhuhu sedih mama tgk anak mama nie…dah kurus dah…menangis mama dibuat yerk..petang tue pergi sana balik… alhamdulillah skit mlm tue umairah lena tido sikit Cuma bangun 3 kali jerk menangis2 berbanding semlm yerk..

Esok yerk ahad, lepas nenek buat kek utk kitaorg bawa balik klang… baba ajak balik terus umah mak mertua mama kat banting.. nak berubatkan umairah.. dlm keta jgn ckp lah.. umairah mengamuk2 xnak kat mama.. die nak dudk kat pangku baba die jerk… kesian mama tgk baba dah penat ngan ngatuk giler jaga umairah … spai umah mak jerk…mama ngan baba bawa umairah pergi berubat ada satu pak cik nie tau pasal bende2 nie.. die kata bende tue berkenan kat umairah dan nie jenis yang degil skit.. berapa kali pak cik tue ulang alik umak mak mer tua mama nak berubatkan umairah..

Lepas semua yerk selesai, esokkan isnin… mlm tue jugak mama ngan baba bersiap2 balik ke klang.. on the way nak balik tue umairah jadi balik jerit2 nie.. die mmg dah duduk atas pangku baba die dah.. lepas tue asyik tendang mama jerk.. menangis lagi mama dibuat yerk.. tertiba umairah matikan enjin keta masa baba tgh bawa keta tue…nasib baik xde berlaku xcdent coz keta belakang sempat break….dah tue pulark keta berhenti betul2 depan kawasan perkuburan … mama ngan baba tau tapi Cuma xtegur jerk.. last2 kitaorg patah balik umah mak mertua mama.. malam tue kesian umairah menjerit2 lagi lepas tue asyik cakap taknak..taknak..jerk.. dah ler xde tenaga coz xmkn,xminum susu.. tido pun duduk jerk.. klu tido terlentang die jadi balik perangai jerit2 tue...

Isnin yerk tgh hari sebelum balik klang mama bawa lagi sekali umairah jumpe pak cik tue.. pak cik tue pesan dah xde ape dah.. sabtu nie balik bawa bunga kemboja nak mandikan umairah... mama terpaksa balik jugak ari isnin coz petang tue mama ade class.. alhamdulillah sekarang nie umairah dah pulih seperti sediakala.. dah lalu mkn,minum susu dan active seperti biasa...

Moral dari pengalaman mama nie... jgnler singgah atau pergi ketempat yg kiter rasa lain macam atau tempat yang sunyi.. bende tue mmg suke dgn budak2 kecil nie...doakan kami sekeluarga berada dalam keadaan sejahtera selalu yerk...amin..




May 14, 2009

HULURKAN BANTUAN


Keperihatinan anda diperlukan.. ....

Jika tidak berkemampuan dari segi wang ringgit sekalipun, cukuplah dengan memanjangkan entry ini kepada saudara2 yang lain. Semoga usaha kita ini mendapat limpah berkat dari Allah swt....Wassalam!


Hulurkan bantuan anda kepada :-

Nama : Samsulrizal b. Ramli (bapa adik Nurul)

Maybank Acc : 162 106 168 490

Anak ini memerlukan keperihatinan kita semua...

Assalamualaikum/ Salamsejahtera ,


Penulis sebagai mewakili ahli keluarga adik Nurul Aysha Safiya bt Samsulrizal( 4 tahun), merayu kepada sesiapa yang prihatin agar dapat membantu meringankan beban keluarga adikNurul. Adik Nurul baru saja selesai menjalani beberapa kali pembedahan penambahan tulang dibahagian leher akibat tulang leher patah (bukan akibat dari sebarang kemalangan atau penderaan tetapi oleh kerana tulang leher yang lembut dan tidak mampu menampung berat kepalanya dan salah satu faktor adalah kanak-kanak istimewa -down sindrom). Beliau kini terpaksa menggunakan alat bantuan pernafasan yang berharga RM40,000 tidak termasuk kos-kos sampingan (tiub untuk membuang kahak dan air kencing, generator untuk membantu alat penafasan ketika bekalan elektrik terputus).

Memandangkan kos-kos sampingan agak tinggi, diharapkan sumbangan anda serba sedikit dapat membantu meringankan beban keluarga beliau.

Jika tidak berkemampuan dari segi wang ringgit sekalipun, cukuplah dengan memanjangkan entry ini kepada saudara2 yang lain. Semoga usaha kita ini mendapat limpah berkat dari Allah swt....Wassalam!

Hulurkan bantuan anda kepada :-

Nama : Samsulrizal b. Ramli (bapa adik Nurul)

Maybank Acc : 162 106 168 490

Hari ini dia susah, kita senang...esok lusa tak mustahil jadi sebaliknya dengan kehendakNYA!

Wallahua'lam....

May 08, 2009

HAPPY MOTHER'S DAY


Orang kata aku lahir dari perut mak.. (bukan org kata...memang betul)
Bila dahaga, yang susukan aku....mak
Bila lapar, yang suapkan aku....mak
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. ..mak

Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut....Mak
Bila bangun tidur, aku cari....mak
Bila nangis, orang pertama yang datang ....mak
Bila nak bermanja, aku dekati....mak

Bila nak bergesel, aku duduk sebelah....mak
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya....mak
Bila nakal, yang memarahi aku....mak
Bila merajuk, yang memujukku cuma....mak

Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah....mak
Bila takut, yang tenangkan aku....mak
Bila nak peluk, yang aku suka peluk....mak
Aku selalu teringatkan ....mak

Bila sedih, aku mesti talipon....mak
Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu.....mak
Bila bengang.. aku suka luah pada..mak
Bila takut, aku selalu panggil... "mmaaakkkk! "

Bila sakit, orang paling risau adalah....mak
Bila nak exam, orang paling sibuk juga....mak
Bila buat hal, yang marah aku dulu....mak
Bila ada masalah, yang paling risau.... mak

Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.. mak
Yang selalu masak makanan kegemaranku....mak
kalau balik ke kampung, yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk.....mak
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku....mak

Yang selalu berleter kat aku...mak
Yang selalu puji aku....mak
Yang selalu nasihat aku....mak
Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk.....mak

Aku ada pasangan hidup sendiri....
Bila seronok, aku cari....pasanganku
Bila sedih, aku cari....mak
Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku

Bila gagal, aku ceritakan pada....mak
Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat....emakku
Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku

Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah....mak
Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku
Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan “Selamat Hari Ibu�
Selalu.. aku ingat pasanganku Selalu.. mak ingat kat aku

Bila-bila... aku akan talipon pasanganku Entah bila... aku nak talipon mak Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk emak
Renungkan: "Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja... bolehkah kau kirimwang untuk mak?
mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".

Berderai air mata jika kita mendengarnya........
Tapi kalau mak sudah tiada.......... MAKKKKK...RINDU MAK.... RINDU SANGAT....
Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya.... berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya..... berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya..... berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya....... berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya.... berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....
dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya......



APE-APE PUN SEMUA MAK,IBU,MAMA,MUMMY,UMMI....


HAPPY MOTHER'S DAY TO ALL

BALIK KAMPUNG...

OH...OH...BALIK KAMPUNG...
OH...OH...BALIK KAMPUNG....
HUHUHU...SPAI SITUE JERK MAMA TAU...
anyway arinie kami nak balik kampung..
doakan perjalanan kami ya..
semoga selamat pegi dan pulang....
TQVM

May 05, 2009

3 MAY... BABA BIRTHDAY SWEET .....?

3 May lepas ari jadi suamiku yg tercinta dan baba yg tersayang umairah... we all xde nak potong2 cake pun... coz balik umah mak mertuaku..die buatkan pulut kuning utk anak lelaki die yg no 2 nie... baba sgt suke pulut kuning... luperlark mama nak snap pic... tp sian pulark ngan umairah coz die xboleh mkn takut gagap... mak mertua kukan jawa... so banyakler petua itu dan petua nie... tapi kekadan mama xde pun ikut sgt... huhhu.. just nak wish kat baba jerk...

HAPPY BIRTHDAY TO YOU,
HAPPY BIRTHDAY TO YOU,
HAPPY BIRTHDAY TO YOU BABA,
HAPPY BIRTHDAY TO YOU...
http://greysanatomy.seetvchannel.com/images/happy-birthday-cake.jpg
  • be the best hubby and baba in da world...
  • keja kuat2 for family naaaaaaaaaa
  • murah rezki dan selalu naik gaji lagi...huhhuhu
  • minta dipanjang kan umur baba...
  • bina keluarga yg bahagia......
  • that's all, xde ape lagidah yg nak minta...huhuhuhuh

PLAYGROUND... ISTANA KLANG...


new frenz...


nieler tpt bermain tue...


huhuhuh..takut yerk saya..mama


gelongsor....

hari perkerja xde buat ape pun...keta ku rosak xde nak kemana2 so petang tue.. giler taman dekat ngan istana klang nie... xtvt utk umairah ler... setiap kali balik keja mesti die tunjuk ckp nak,nak dan nak bermain disitue, cuma kitaorg jerk yg xbawa die coz busy sgt jadual yg tersedia ade nie... hhuhuhu... jom tgk pic ngan video klip umairah main buaian.....

video

CERITA-CERITI SEDIH...

ditarik towing...

nie pun same gak... cuci jugak...

cuci.... cuci dan cuci...

hari khamis lepas, mlm jumaat atau mlm hari pekerja... baba cuci keta RM2 rggt jerk... tue pun cuci yg pakai mesin tue... adalah tangkap skit2 gbr... nak jadikan kan cerita esok tue (jumaat) mama and family plan nak balik kampung umah nenek kat tanjung malim,perak.. jalan punye jalan.. keta mati enjin kat tgh2 jalan klang tue.. dah ler kat situe ade construction area..... dah satu hal ler pulark... keta wira mama dah nak buat hal.. sebelom nie xde pun meragam... hhuhuu... then xtau nak buat ape 2, keta stop tgh2 jalan.. baba keluar tolak keta ke tepi.. nasib baik ade polis trafik tue tolong tolakkan sama... and very bertuah juah coz baba frenz lom balik keja lagi mase tue... die keja kat public bank area klang nie... so die ade ler tolong ape yg patut.. igtkan minyak xcukup coz baba kata minyak dah nak abis dah tp tggu petrol station dekat ngan umah baru nak refill suddenly stop tgh2 jalan.. sian pemandu lain kena tggu keta we all, dorang bertambah sesak kat klang tue... we all tggu kat situe dari jalan sesak spai dah clear dah.. bayangkan ler dari kul 6 hingga kul 9.30... biler dah xsesak baru towing company insurance baba datang tarik keta spai umah.. nasib baik free jerk... huhuu jimat duitku.. tapikan mama,baba ngan umairah terpaksa naik towing tue spai umah.. xku sangka2, akhir yerk aku naik towing nie... xpernah terlintas pun nak naik lori towing nie... then spai umah penat giler terus zzzzzzz spai pagi...

Pagi yerk pulark member baba datang tarik keta ke workshop pak cik die... bayangkan ler keta roasak mase ari pekerja.. baba ngan member baba nak cari spare parts kedai xbuka... huhuh... so apalagi... family we all lepak kat umah ler... coz xde keta.. nasib baik adik iparku ade tolong amikkan motor kitaorg kat umah babysitter umairah.. then petang tue baba ajak gie taman kat istana jerk... nak tau naik ape.. naik motor ler... umairah rileks jerk naik motor... xtakut pun...

esok tue sabtu baba dah keluar umah pagi2 lagi nak cepat2 cari spare parts supaya keta cepat siap... alhamdulillah petang dalam kul 5 keta baru siap.. lepas tue we all balik terus umah mak mertua mama coz dieade buat pulut kuning sempena ari jadi baba umairah yg ke......(rahsia)... next week baru balik tanjung malim... sian nenek kesayangan baba tue... al-maklum ler babakan cucu kesayangan nenek... yerk ler cucu nenek kan... huhhu okiesler... maybe korang dah bosan kan asyik menaip jerk...

video

HARI PEKERJA

berkerja ler kito sekuat yerk,
berusaha ler kiter sesungguh yerk...
bla..bla...bla & bla....
just nak wish...
SELAMAT HARI PEKERJA....

minta maaf lambat wish...................
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...